Ο Κρατισμός σκοτώνει την Αριστερά
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Ο Κρατισμός σκοτώνει την Αριστερά

Η Αριστερά καταρρέει, όχι μόνο δημοσκοπικά. Η Αριστερά καταρρέει κυρίως ιδεολογικά, πολιτικά, πνευματικά και ηθικά

Στη συνείδηση του λαού έχει γίνει χειρότερη παράταξη κι απ' τη Δεξιά. Επειδή δοκιμάστηκε και απέτυχε. Η κυβέρνησή της έφερε κι άλλη ανεργία, κι άλλες περικοπές συντάξεων, κι άλλη γραφειοκρατία, κι άλλη διαφθορά, έλλειψη δικαιοσύνης, έλλειψη Παιδείας και δημόσιας υγείας. Κι άλλα χρέη, κι άλλα μέτρα κι άλλα βάσανα στο λαό.

Η πολιτική της Αριστεράς με τις γενικές και αόριστες ιδέες περί προοδευτικότητας είτε δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν είτε όταν εφαρμόστηκαν κατέληξαν σε τραγωδία. Η κρίση που επιδείνωσε η κυβέρνηση της Αριστεράς υπέσκαψε τη θέση της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, στο Αιγαίο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξαπάτησε το λαό ακόμη και στο δημοψήφισμα.

Γιατί αυτή η διπλή και τριπλή χρεοκοπία της Αριστεράς; Γιατί αυτή η ριζική αποτυχία; Επειδή:

1. Η χρεοκοπία της παραδοσιακής Αριστεράς δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο. Είναι παγκόσμιο. Μια ιδέα γι' αυτό δίνουν οι ασήμαντες διεθνείς αντιπροσωπείες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ευρώπη η Αριστερά αντιστέκεται ακόμη στην Ισπανία και την Πορτογαλία, χάρη στις προσαρμογές της. Στη Γαλλία το κομμουνιστικό κόμμα και η Αριστερά είναι σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα. Στην Ιταλία το ΙΚΚ έγινε Δημοκρατικό Κόμμα, για να διασωθεί. Στη Βρετανία το φαινόμενο Κόρμπιν έχει ημερομηνία λήξεως τις επόμενες εκλογές. Η Ρωσία και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία κλπ.) μετά από μια μικρή περίοδο ταλάντευσης τράβηξαν στην άκρα Δεξιά. Η Βενεζουέλα και η Λατινική Αμερική είναι αντιμέτωπες με την υποχώρηση έως χρεοκοπία της Αριστεράς. Η Κίνα και το Βιετνάμ στην Ασία σώζονται μόνο γιατί αποφάσισαν να φιλελευθεροποιήσουν την οικονομία τους με ξένα κεφάλαια και τεχνολογία. Σώζεται επίσης η ...Βόρεια Κορέα!

2. Το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι «αγωνιστές»της γραφειοκρατίας ήταν άσχετοι και ανίδεοι. Αγνοούσαν τι σημαίνει: κυβέρνηση, οικονομία, κράτος, ανάπτυξη, Ευρώπη, θεσμοί, ελλείμματα, Δημόσιο Χρέος κλπ. Οι ιδέες τους είχαν σφυρηλατηθεί στο σταλινικό εργαστήρι της δεκαετίας του 1920. Γι΄ αυτό η Αριστερά μοιάζει να πάσχει από παλιμπαιδισμό. Τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσαν κι αποτελούν καθηγητές ΑΕΙ, συνδικαλιστές, πρώην Κνίτες και ψώνια ή νούμερα. Αυτοσχεδιάζουν και φλυαρούν με «αριστερό πρόσημο». Στην πραγματικότητα υπερασπίζονται οπισθοδρομικές και αντιδραστικές πολιτικές προνομιούχων τάξεων και ομάδων: υπαλλήλους του κράτους, συνταξιούχους των ολίγων χρόνων εργασίας, άγαμες θυγατέρες, γιατρούς, εμπόρους, εργολάβους, ακτοπλόους κλπ. Οι υπουργοί έχουν πετάξει στα σκουπίδια την ανάπτυξη, την πρόοδο, τις μεταρρυθμίσεις, την πραγματική κοινωνική πολιτική.
Κλείσιμο

3. Οι Έλληνες παραδοσιακοί αριστεροί αγνοούν επιδεικτικά τις ιδέες και την ιστορία της Αριστεράς. Θαρρούν ότι την Αριστερά τη δημιούργησε ο Στάλιν. Αγνοούν ότι:
* Από την εποχή του Σαιν Σιμόν και του Καρλ Μαρξ οι σημαίες της Αριστεράς έγραφαν: Ελευθερία, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη.
* Ο Μαρξ ήταν αντικρατιστής και είχε διακηρύξει ότι στον σοσιαλισμό το κράτος μαραζώνει  και καταργείται.
* Ο Λένιν όταν βρέθηκε στην εξουσία δήλωσε καθαρά ότι δεν κάνει σοσιαλισμό αλλά κρατικό καπιταλισμό. Κι όταν απέτυχε ο τελευταίος, φιλελευθεροποίησε την οικονομία με τη ΝΕΠ (Νέα Οικονομική Πολιτική).
* Ο Στάλιν επέστρεψε στον αποτυχημένο κρατικό καπιρταλισμό χωρίς Αγορά, που εξαφανίστηκε το 1989-1990.

Η Αριστερά πρέπει να επιστρέψει στον αντικρατισμό του Μαρξ και να γίνει φιλελεύθερη Αριστερά επειδή:

α) Η Δημοκρατία, ο Σοσιαλισμός και η Αριστερά γεννήθηκαν στην Ευρώπη. Κι αν πεθάνουν στην Ευρώπη, τετέλεσται για όλον τον πλανήτη.
β) Για να κάνεις κοινωνική πολιτική πρέπει να έχεις παραγωγή κι  ανάπτυξη, ώστε να έχεις έσοδα στον Προϋπολογισμό.
γ) Καθήκον της Αριστεράς είναι να επιδιώξει την ανάπτυξη με τον αστικό εκσυγχρονισμό της χώρας, καταστρέφοντας συστηματικά το γραφειοκρατικό, σπάταλο, διεφθαρμένο και τερατώδες κράτος κι αναδιοργανώνοντάς το τμηματικά.
δ) Η ανάπτυξη έχει ανάγκη από σταθερότητα και ασφάλεια στη χώρα. Γι΄ αυτό τα ελληνοτουρκικά σύνορα πρέπει να γίνουν ευρω-τουρκικά σύνορα. Συνεπώς πρέπει να είμαστε σταθερά στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στο ευρώ και στην ευρωζώνη.
ε) Πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει τον φιλελευθερισμό από τον νεοφιλελευθερισμό του Μίλτον Φρήμαν και της Σχολής του Σικάγου.

Αυτές οι αρχές ισχύουν και για το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Αν τις εφαρμόσουν πρακτικά και σοβαρά μπορεί να συναντηθούν κάποτε και να δημιουργήσουν μια μεγάλη σοσιαλδημοκρατική ή κεντροαριστερή παράταξη. Διαφορετικά, η Αριστερά οδεύει στο περιθώριο της κοινωνίας, ένα είδος Ιεχωβάδων ή Παλαιοημερολογιτών της πολιτικής. Ή ο Κρατισμός θα τους οδηγήσει σε μια λαϊκίστικη Αριστερά, εκτροφείο του εθνικισμού και του νεοφασισμού. Θερμοκήπιο τυράννων. Η συνεργασία με τους ψεκασμένους, η ψήφιση του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας και της Βασιλικής Θάνου ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, η πρόταση του Βύρωνα Πολύδωρα ως Προέδρου του ΕΣΡ δείχνουν φλερτ με τον Κρατισμό της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Κακό σημάδι.

* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ