42.195 βήματα!

Τάκης Πουρναράκης

42.195 βήματα!


Αυτή την Κυριακή στις 09:00 το πρωί θα δοθεί στο Μαραθώνα η εκκίνηση του 34ου Αυθεντικού Μαραθώνιου Αθήνας. 

Στην αφετηρία θα βρεθούν 18.000 δρομείς προερχόμενοι από 100 διαφορετικές χώρες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μετά από μήνες εντατικής προπόνησης, ξεσπιτώθηκαν για να τρέξουν στα χνάρια του Αθηναίου οπλίτη που μετέφερε το μήνυμα νίκης από το Μαραθώνα. 
Φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια ιστορίας του Μαραθωνίου δρόμου. Πρώτος νικητής το 1896 στους Ολυμπιακούς ήταν ο Σπύρος Λούης που ζήτησε για ανταμοιβή από το βασιλιά ένα γαϊδουράκι ώστε να βοηθά τον πατέρα του, ήταν νερουλάς. 

Ο Μαραθώνιος δρόμος άντεξε στο πέρασμα του χρόνου, καταξιώθηκε σαν άθλημα και χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες μεγαλουπόλεις διοργανώνουν το δικό τους. Ο λόγος απλός αποτελεί πραγματική πρόκληση που φέρνει το μέσο άνθρωπο αντιμέτωπο με τα όρια του. 
Θα σταθούμε λίγο στο «μέσο άνθρωπο» καθότι όσοι για παράδειγμα έκαναν το Σπάρταθλο πριν λίγες βδομάδες (Αθήνα – Σπάρτη: 246km) βλέπουν το Μαραθώνιο περίπου ως… ζέσταμα. Ναι συνδέονται ιστορικά οι δυο αγώνες, ο Φειδιππίδης πήγε στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια για τη μάχη του Μαραθώνα και γύρισε πίσω – μέσα  σε 2 μέρες – για να μεταφέρει πως οι Σπαρτιάτες αρνούνται. Το μήνυμα νίκης εκείνης της μάχης γέννησε το Μαραθώνιο δρόμο. 
Ο νικητής την Κυριακή θα τρέχει με ρυθμό 20km την ώρα. Ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να κρατήσει αυτό το τέμπο ούτε σπριντάροντας για 100m.
Κλείσιμο

Τούτων δοθέντων πάμε να δούμε λίγο την αφετηρία του αγώνα υπό την οπτική ενός drone. Ένα ανθρώπινο ποτάμι μήκους 400m χωρισμένο σε 10 block. Στο πρώτο block δε χρειάζονται ρολόι γιατί βλέπουν το χρονόμετρο που κουβαλάει ο προπομπός το ηλεκτρικό BMW i3. Πιο πίσω μοιρασμένοι σε 2000 ή 2500 ανθρώπους ανά block οι αθλητές ανάλογα με τις επιδόσεις τους τα προηγούμενα χρόνια. Όταν ο τελευταίος περνάει την αφετηρία οι πρώτοι έχουν περάσει το 10km και πάνε για τις ανηφόρες. Η κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου φημίζεται για τη δυσκολία της. Έχει 19km ανηφόρα από το 12ο έως το 31ο km. Τα πιο δύσκολα χιλιόμετρα είναι: 12-15-18-21-23-31. 

Θεωρείται άθλος να τερματίσεις και κλειδί για έναν καλό αγώνα η υπομονή στο πρώτο μέρος. Αν παρασυρθείς σε γρήγορο ρυθμό στα πρώτα 10km θα το πληρώσεις με εξάντληση μετά. Η ανηφόρα στο Alex Pack και ο «σταυρός του …μαρτυρίου» (Σταυρός Αγ. Παρασκευής) είναι τα πιο δύσκολα σημεία. Όλοι οι αθλητές αξίζουν το χειροκρότημα των θεατών που συνήθως περιμένουν να δουν το δικό τους άνθρωπο: «Ναι μάνα, στις 13:30 θα περάσω από το Πεντάγωνο». 

«Ο αθλητής προετοιμαζόμενος για το Μαραθώνιο βελτιώνει περισσότερο την ψυχή του απ’ ότι το σώμα του» τονίζει η Μαρία Πολύζου, πρωταθλήτρια, κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ της κλασσικής διαδρομής από το 1997 και προπονήτρια σήμερα. 
Καλό τερματισμό σε όλους. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ