Κυβέρνηση τελευταίας ευκαιρίας (για τον ΣΥΡΙΖΑ)
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Κυβέρνηση τελευταίας ευκαιρίας (για τον ΣΥΡΙΖΑ)

Όπως φαίνεται και από  τις αλλαγές που έφερε ο ανασχηματισμός, οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να κλείσει έγκαιρα τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μαζί με την αξιολόγηση, η Κυβέρνηση θα πάρει και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και θα επιχειρήσει  -και πολύ πιθανόν θα τα καταφέρει- να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, θα είναι μια πρόσκαιρη επιτυχία γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά μας και θα το διαπιστώσουμε το 2017. Κατ΄ αρχήν από τον Ιανουάριο οι «νάρκες» του τρίτου μνημονίου, που είναι ψηφισμένες με χρονοκαθυστέρηση στην εφαρμογή τους, θα εκραγούν. Τον Ιανουάριο θα πρέπει να κοπεί και πάλι το ΕΚΑΣ, να επιβληθούν οι έμμεσοι φόροι σε καύσιμα, τσιγάρα, κρασί  κλπ, να εφαρμοστεί το νέο ασφαλιστικό ισοπεδώνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες κόκ

Η κυβέρνηση μπορεί να αγνοήσει τη  δυσαρέσκεια των πολιτών όπως και τη δημοσκοπική κατρακύλα ελπίζοντας σε  καλύτερες μέρες.  Αυτό όμως που δεν θα μπορέσει να αγνοήσει είναι η δημοσιονομική πίεση. Ο στόχος να επιτύχει το 2017  πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% είναι δύσκολα εφικτός, αν δεν μεταβληθούν θεαματικά -κάτι που φαίνεται σήμερα  απίθανο- οι συνθήκες στην οικονομία. Μπορεί η Κυβέρνηση να προσελκύσει νέες επενδύσεις; Να εμφυσήσει κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας στην αγορά; Να τρέξει τις ιδιωτικοποιήσεις; Να σταματήσει να αλλάζει κάθε μήνα το φορολογικό καθεστώς; Να μη βλέπει σαν πλούσιο όποιον βγάζει 20.000 το χρόνο;

Κλείσιμο
Γιατί αν η νέα κυβέρνηση δεν αφήσει στην άκρη την αριστερή ταυτότητα για να επιδιώξει  ένα φιλελεύθερο οικονομικό θαύμα, θα καταρρεύσει μόλις οι δανειστές, κάποια στιγμή το 2017, βάλουν στο τραπέζι  το αίτημα για νέα μέτρα.  Ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν θέλουν αλλαγές και προβλήματα από την Ελλάδα πριν τις γερμανικές εκλογές, κάπου προς το   Φθινόπωρο του 2017, είτε επειδή τα έσοδα δεν θα είναι τα προσδοκώμενα, είτε επειδή  το ασφαλιστικό θα δημιουργεί νέα ελλείμματα, η απειλή του δημοσιονομικού κόφτη θα  είναι  περισσότερο από ορατή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ