Άγρια νιάτα ...αλλά με γραβάτα
hiotis_vasilis

Βασίλης Χιώτης

Άγρια νιάτα ...αλλά με γραβάτα

Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου επτά από τους υπουργούς του.

Ήταν μια κίνηση με καθαρά επικοινωνιακή στόχευση, καθώς και οι επτά υπουργοί που προσκλήθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, επιλέχθηκαν προσεκτικά για να εκπέμψουν ένα πολύ καθαρό μήνυμα: “Ο πρωθυπουργός στο εξής θα κυβερνήσει με την γενιά του. Ο πρωθυπουργός στο εξής θα συμβουλεύεται ανθρώπους με φρέσκες ιδέες, που κουβαλούν μόνο οι ασυμβίβαστοι τριανταπεντάρηδες, της γενιάς του διαδικτύου και της αποστροφής στον παλαιοκομματισμό”.

Με την πρώτη ανάγνωση το μήνυμα πέρασε...
Αλλά αν κοίταζε κάποιος πιο προσεκτικά την φωτογραφία, που με “διαστημική ταχύτητα” φρόντισε να διαρρεύσει το γραφείο του πρωθυπουργού, θα διαπιστώσει οτι πίσω από την εικόνα ανανέωσης κρύβονται χτυπητά σημάδια συμβιβασμού με το κατεστημένο.

Πέντε από τους επτά υπουργούς κάθισαν στους λευκούς δερμάτινους καναπέδες, φορώντας γραβάτα! Παρότι ο πρωθυπουργός αρνείται ακόμη πεισματικά να την φορέσει, στο σύμβολο αυτό του πολιτικού κατεστημένο, υπέκυψαν από την πρώτη μέρα οι πέντε από τους “πιτσιρικάδες” υπουργούς του και πιθανότατα θα ήταν έξι, αν η μια δεν ήταν γυναίκα!
Κλείσιμο

Δεν σκέφτηκαν να την βγάλουν, ούτε για την ανάγκη της “οικογενειακής” φωτογραφίας, παίρνοντας άθελά τους αποστάσεις από την επιλογή του πρωθυπουργού τους, την μόνη επιλογή από την οποία δεν έχει υποχωρήσει, άντε κι αυτή του πολιτικού όρκου.
Η επιλογή της γραβάτας κάτι δείχνει για την μεταστροφή του πρωθυπουργικού επιτελείου. Στην ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, κανείς δεν διανοήθηκε να φορέσει γραβάτα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ακόμη κι ο Κατρούγκαλος την έβγαζε πριν διαβεί την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου.
Στην ορκωμοσία του Σαββάτου, οι υπουργοί που δεν φορούσαν γραβάτα ήταν θλιβερή μειοψηφία. “Εδώ υπογράψαμε μνημόνιο”, θα σκέφτηκαν. “Μειώσαμε συντάξεις. Πουλήσαμε το Ελληνικό. Στη γραβάτα θα κάνουμε αντίσταση”;
Και την κοτσάρισε στο επίσημο ένδυμα από την πρώτη μέρα, η “πιτσιρικαρία” του Τσίπρα.

“Μα εδώ χαλάει ο κόσμος. Κι εσύ ασχολείσαι με τις γραβάτες”; θα παρατηρούσε ενδεχομένως κάποιος.
Σωστό. Αλλά η γραβάτα κάτι λέει. Αν η γενιά του Τσίπρα με την οποία θα κυβερνήσει το εξής, εμφανίζεται πρώτη μέρα με την γραβάτα, τότε η επανάσταση που ξεκίνησε μάλλον δεν θα πάει μακριά...
Τουλάχιστον από πλευράς συμβολισμού, δείχνει διατεθειμένη να συμβιβαστεί από νωρίς με τους θεσμούς, τους δανειστές, τους Ευρωπαίους χαρτογιακάδες των Βρυξελλών, κι όλους τους άλλους που κατήγγειλε ως τα μέσα του περασμένου χρόνου.

Είναι κι αυτό μια πρόοδος. Αλλά να το λέμε και δημοσίως πια. Δεν είναι ντροπή...


Υ.Γ.: Μια ακόμη πρωτοτυπία στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης κρυβόταν στην κατάταξη των υπουργείων. Στην Ευρώπη βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών. Στην Ελλάδα πρώτο τη τάξει υπουργείο είναι το Εσωτερικών, δεύτερο το Ανάπτυξης και τρίτο το Ψηφιακής Πολιτικής! Διότι στην Ελλάδα την ιεραρχία την καθορίζουν οι υπουργοί κι όχι τα υπουργεία. Για τον ίδιο λόγο, τελευταία στην κατάταξη βρίσκονται τα δύο υπουργεία που εποπτεύουν τις δύο ισχυρές βιομηχανίες της χώρας: Την Ναυτιλία και τον Τουρισμό!
Και μη χειρότερα... 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ