Ανασχηματισμός Τρόικας
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Ανασχηματισμός Τρόικας

Γίνεται να είσαι υπουργός, να παίρνεις «άριστα 20» από τον πρωθυπουργό για το έργο σου στο υπουργείο και στον ανασχηματισμό να εκπαραθυρώνεσαι;

Γίνεται, αν είσαι ο Νίκος Φίλης, έχεις ανοίξει ένα αχρείαστο μέτωπο με την Εκκλησία κι αν ο Αρχιεπίσκοπος σε αποκαλεί προβληματικό και ασυνεπή. Και μπορεί να νόμιζε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας ότι η απόλυτη στήριξη των απόψεών του από τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον έβγαζε νικητή στην κόντρα με την Ιεραρχία, όμως ο πρωθυπουργός επέλεξε να εξευμενίσει τον Αρχιεπίσκοπο θεωρώντας ότι δεν έχει περιθώριο για να διαχειριστεί κι άλλα -αχρείαστα- προβλήματα.

Ο Πάνος Σκουρλέτης που διαφωνούσε με τις αποκρατικοποιήσεις έφυγε από το παραγωγικό υπουργείο που ήλεγχε και με μια κλωτσιά προς τα πάνω προσγειώθηκε στο Εσωτερικών. Εκτός κυβέρνησης ο Δρίτσας που επίσης δεν συμφωνούσε με το πρόγραμμα των δανειστών που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκδιώχθηκε και ο Κατρούγκαλος από το υπουργείο Εργασίας διότι δεν είχε άλλα ψέματα να πει στους συνταξιούχους. 

Η απόλυτη αποϊδεολογικοποίηση δηλαδή. Οι διαφωνούντες Σκουρλέτης και Δρίτσας απομακρύνθηκαν από τα παραγωγικά υπουργεία και ο Σταθάκης μας τελείωσε από το Οικονομίας αφού οι δανειστές είχαν βαρεθεί να καταγράφουν τις μεγάλες... επιτυχίες του για την προσέλκυση επενδύσεων (καλό το ανέκδοτο😉;). 

Παρακινδυνεύμενη θεωρείται και η επιλογή του θεωρητικού και κρατιστή καθηγητή Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας για τον οποίο κάποιοι πιστεύουν ότι είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Αν ο Αλέξης Χαρίτσης με τον Στέργιο Πιτσιόρλα θα καταφέρουν να κάνουν τη δουλειά ενώ ο Δημήτρης Παπαδημητρίου θα δίνει διαλέξεις είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί συντομα. 

Με τις τακτοποιήσεις αυτές, ο Αλέξης Τσίπρας έχει έναν και μόνο στόχο: Να τελειώσει γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση, να σώσει την παρτίδα και να φτιάξει καλές σχέσεις με τους δανειστές ελπίζοντας ότι θα επιβιώσει μέσα στο 2017. 
Κλείσιμο

Η προαναγγελθείσα διεύρυνση αποδείχθηκε ανέκδοτο, αφού ούτε ο Φώτης Κουβέλης μπήκε στην κυβέρνηση, ούτε κάποιο άλλο πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αξιοποιήθηκε, ούτε συνήφθη συμμαχία με κάποιον αποστάτη από τη δεξιά. Άρα η κυβέρνηση δεν συγκροτήθηκε με βάση στρατηγική για εκλογές. 

Ο ανασχηματισμός συνδέεται μόνον με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, από την οποία εξαρτάται η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. 

Κατά τα λοιπά, η μετακίνηση του Νίκου Παππά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης μοιάζει με μια μάλλον εύσχημη απομάκρυνση του τέως υπουργού Επικρατείας από το κέντρο λήψης αποφάσεων. Ακόμη κι αν ο Νίκος Παππάς διατηρήσει γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πρέπει να βρίσκεται στο νέο υπουργείο του που δεν είναι ακριβώς και πρωτοκλασάτο, δηλαδή εκτός πρωθυπουργικού γραφείου και παραλλήλως θα πρέπει να βρει λύση στο θέμα των τηλεοπτικών σταθμών που οι επικριτές του στην Αριστερά θεωρούν ότι εκείνος δημιούργησε και με τους χειρισμούς του συνέβαλε στο αδιέξοδο.

Πώς θα αντιδράσουν οι δανειστές της Τρόικας στον ανασχηματισμό; Θα φανεί πολύ σύντομα και θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ