Στην κόψη του ξυραφιού
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Στην κόψη του ξυραφιού

Σε πολύ λεπτές ισορροπίες καλείται να ισορροπήσει η κυβέρνηση και προσωπικα ο πρωθυπουργός για να βγεί από τον φαύλο κύκλο της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών,που απροσδόκητα έχει επιβαρύνει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα.

Ανατρέποντας μάλιστα ριζικά μια εξέλιξη, στην οποία η κυβέρνηση και το Μαξίμου είχαν επενδύσει για να καλύψουν πολλά από τα μειονεκτήματα που έχουν επισφραγιστεί με την εφαρμογή του δικού τους μνημονίου.

Το νέο ζήτημα που απασχολεί την οικονομία είναι πώς θα διαμορφωθεί η δομή των οικονομικών υπουργείων, η οποία μετά τα προεδρικά διατάγματα προεξοφλεί ανακάτεμα της τράπουλας.Οταν μάλιστα αποδυαμώνονται δύο υπερ- υπουργεία, το Ανάπτυξης και το Υποδομών και Μεταφορών.

Το Ανάπτυξης χάνει τον Τουρισμό, όμως το Ανάπτυξης μέχρι τώρα δεν παρήγε ανάπυξη. Πληροφορίες φέρουν τον Γιώργο Σταθάκη να μετακινείται στο Ναυτιλίας, που θα απορροφήσει τις Μεταφορές, αλλά αυτό είναι πρώιμο να το υιοθετήσει κανείς. Παράλληλα, για το Ναυτιλίας ακούγεται και το όνομα του Στέργιου Πιτσιόρλα, σημερινού προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

Κλείσιμο
Το Υποδομών χάνει τις Μεταφορές, όπου υπαρχουν πολλές προοπτικές και αναπτυξιακά κονδύλια για τα επόμενα χρόνια. Ο σημερινός υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, έχει δεχτεί κατά καιρούς πολλές επικρίσεις, από την άλλη πλευρά έχει τελειώσει πράγματα σε αντίθεση με άλλα υπουργεία που δεν παρήγαν έργο.

Η νέα δομή των υπουργείων θεωρείται βέβαιο ότι θα απορροφήσει και στελέχη του Μαξίμου είτε του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού στα πλαίσια της ανανέωσης που έχει προαναγγελθεί.Το ισχυρό χαρτί, για την κυβερητική πλευρά είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, που, ως υφυπουργός, προβάλλεται σαν ο έχων την επιτυχία απορρόφησης του ΕΣΠΑ.

Το σπάσιμο του Υουργείου Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τον χρησμό Σκουρλέτη, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αλλαγές προσώπων εφόσον ο σημερινός υπουργός επιλέξει άλλο πόστο. Εναλλακτικές επιλογές σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να περιλάβουν και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Δημήτρη Λιάκο, που θεωρείται ότι έχει χειριστεί με επιτυχία την συμφωνία του ΔΕΣΦΑ που κάτα πάσα πιθανοτητα θα έχει κλείσει μεχρι το τέλος του έτους. Η έκπληξη ακούει στο όνομα Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, καθώς ο πρόεδρος της ΔΕΗ, εκτιμάται από το Μαξίμου σαν επιτυχημένος με αποκορύφωμα τα 320 εκατ που προσέφερε η κινέζικη State Grid για τον ΑΔΜΗΕ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει ο πρωθυπουργός με τον στενό του συνεργάτη και υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά,για τον οποίο δημοσιοποιημένες πληροφορίες πριν την απόφαση του ΣτΕ, τον έφεραν σαν βασικό υπουργό στην διαχείριση των αναπτυξιακών κονδυλίων.

Πέραν των πολιτικών ισορροπιών και της ανανέωσης όμως ο ανασχηματισμός καλείται να προσδώσει μια λειτουργικότητα σε έναν τομέα που υστερεί η σημερινή κυβέρνηση.Στην αναπτυξιακή διαχείριση της οικονομίας, αποκατάστασης εμπιστοσύνης στο εξωτερικό και αναστροφής της φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης που κατέστη εμφανής το τελευταίο 12μηνο.

Οι αγορές για την Ελλάδα αν δεν δουν θεαματικές αναστροφές έχουν κάνει εκτιμήσεις και επιλογές που καταγράφονται καθημερινά.Το δε περιβάλλον όσο και αν προσπαθούμε να παίξουμε το χαρτί του πόλου σταθερότητας δεν δείχνει να μας αντιμετωπίζει έτσι.

Σήμερα είναι παρών στην χώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ Λαβρόφ ακολουθούμενος απο μεγάλες ρωσικές εταιρίες,τον υπουργό μεταφορών και τον αναπληρωτή υπουργό ενέργειας. Θα βγούν ωφέλιμα πράγματα για την ελληνική πλευρά ή οι βασικοί στόχοι είναι η διευθέτηση του Κυπριακού, η επέκταση του Turkish Stream προς Δυσμάς και ζητήματα που εν γένει απασχολούν βασικά τα ρώσικα συμφέροντα; Θα έχουμε κέρδη σε σχέση με τις απειλές του Ερντογάν;

Ο ουσιαστικός δρόμος όμως για την εμπέδωση μιας εμπιστοσύνης είναι η υπόθεση της δεύτερης αξιολόγησης με ταχύτητα και δυστυχώς με τα όποια τιμήματα βρεθούν στην πορεία. Θα πρέπει μάλιστα να προβληματίσει η καχυποψία την οποία εκπέμπουν πηγές προσκείμενες στους πιστωστές σε όλα τα επίπεδα, που έχουν τις τρικλοποδιές έτοιμες για τους βασικούς στοχόυς, δηλαδή το χρέος, το QE και την έξοδο στις αγορές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ