Η σκληρή πραγματικότητα των πλειστηριασμών
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η σκληρή πραγματικότητα των πλειστηριασμών

Είναι προετοιμασμένη η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα  για το κύμα των πλειστηριασμών που θα ξεκινήσει από 1.1.17; Οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιούνται σήμερα είναι αυτοί που οι τράπεζες είχαν συμπεριλάβει από το τελευταίο τρίμηνο του 2015, στο επιχειρησιακό πλάνο του 2016.

Πρόκειται ως επί το πλείστον για «εύκολες» περιπτώσεις που οι τράπεζες έχουν περάσει από  ένα «κοινωνικό φίλτρο» και  θεωρούν ότι οι δανειολήπτες ανήκουν στην κατηγορία των εχόντων. Συνήθως αυτοί οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν πρώτη κατοικία  ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις το ύψος των  δάνειων υπερβαίνει τον μέσο όρο.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν είναι παρά μόνον μια πρόγευση του κοντινού μέλλοντος. Το νομοθετικό πλαίσιο ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες και θα υπάρχουν όλα τα «εργαλεία» για να διαχειριστούν αποτελεσματικά οι τράπεζες το πρόβλημα των  κόκκινων δανείων.

Από 1.1.17 οι τραπεζίτες θα είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν δυναμικά τα κόκκινα δάνεια. Πρέπει να ανταποκριθούν στους ποσοτικούς στόχους που έθεσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και προβλέπουν τη μείωση κατά 40% των προβληματικών  δανείων κατά την επόμενη τριετία. Οι στόχοι αναλύονται  ανά τρίμηνο, οι επιδόσεις των τραπεζών  παρακολουθούνται στενά από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM)  και οι διοικήσεις τους θα αξιολογούνται επί αυτών.

Κλείσιμο
Το πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου θα δούμε τις πρώτες πωλήσεις κόκκινων δανείων, τη δραστηριοποίηση των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων κλπ. Ακόμη κι αν το πρώτο τρίμηνο οι τράπεζες εστιάσουν μόνον σε στρατηγικούς κακοπληρωτές ή θεωρηθεί από τον SSM χρόνος προσαρμογής και δικαιολογηθούν τυχόν  αποκλίσεις, η πίεση προς τις τράπεζες από τον SSM θα εντείνεται συνεχώς. Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη από 31.12.17 καθώς λήγει και  η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι πλειστηριασμοί κάθε είδους ενυπόθηκων περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας κατά την επόμενη τριετία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα