Όλοι οι άνθρωποι του Καραμανλή, του Σημίτη και του Παπανδρέου στην αγκαλιά του Αλέξη
antipas

Γιάννης Αντύπας

Όλοι οι άνθρωποι του Καραμανλή, του Σημίτη και του Παπανδρέου στην αγκαλιά του Αλέξη

Αναρωτιέμαι πραγματικά τι κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας στις πρώτες θέσεις του συνεδρίου του τον Στέφανο Τζουμάκα, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και άλλα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μιλήσω για παλιό ή νέο, βαθύ ή ρηχό. Το ΠΑΣΟΚ αρκεί. 

Τι κερδίζει ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να θυμίζει την κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που ο κόσμος τιμώρησε τόσο σκληρά;

Κυρίες και κύριοι κάτι δεν μου πάει καλά. Κάτι δεν καταλαβαίνω:

Ο επικεφαλής της ΕΥΠ επί Καραμανλή είναι υπουργός του Αλέξη.
Κλείσιμο
Ο στενός κύκλος των σημιτικών είναι ή έχουν περάσει από την «αυλή» του Αλέξη.
Οι πιο στενοί συνεργάτες του Άκη κατέχουν κρίσιμα πόστα στο κόμμα του Αλέξη. 
Και πολλά από τα πουλέν του Γιώργου Παπανδρέου έχουν πάρει θέσεις στο «κράτος» του Αλέξη. Ή ετοιμάζονται για να συμμετέχουν στην «τελευταία στροφή». 

(σ.σ. Ονόματα δεν γράφω γιατί συμφωνώ με τον πρωθυπουργό πως δεν έχουν σημασία. Αποπροσανατολίζουν.)

Κι όμως, ο Αλέξης έγινε ότι είναι χάρις στην κριτική που άσκησε στις κυβερνήσεις που πρωθυπουργοί ή κορυφαίοι υπουργοί ήταν ο Σημίτης, ο Τσοζατζόπουλος, ο Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου! Πραγματικά κάτι δεν μου πάει καλά. Κάτι δεν καταλαβαίνω. 

Μια ιδέα είναι ότι όλοι όσοι ανήκουν στις προηγούμενες «κατηγορίες» ήταν πράκτορες του Αλέξη στους «εχθρούς». Είναι δυνατόν; Όχι.
Μια δεύτερη άποψη είναι πως κάποιοι σε ανύποπτο χρόνο μήδισαν. Άλλαξαν στρατόπεδο. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι που ότι κάνουν το κάνουν σε... ύποπτο χρόνο. Στο ΠΑΣΟΚ τους λένε προδότες. Για γλείφτες και αριβίστες, μίλησε η Φώφη Γεννηματά. 
Τρίτη στη σειρά είναι η θεωρία της διεύρυνσης. Πως ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι δείχνει ανοιχτός σε άλλους χώρους. Είναι αργά, θα μπορούσε εύκολα να αντιτάξει κανείς.
Και τέταρτη είναι η σκέψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε εκλογική ήττα και θέλει να συσπειρώσει τους σκληρούς. Όσους ξέρουν ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ. Ότι οι γέφυρες που πέρασαν ήταν μιας κατεύθυνσης. Και στην ήττα τους χρειάζεται και αυτούς. 

Πραγματικά είναι στη φύση των ανθρώπων να πολώνονται και να πωρώνονται. Η ψυχολογική προσέγγιση είναι μία λύση. Μας δίνει μια εξήγηση. Πως το λένε βρε παιδί μου; Καρέκλα να είναι και ότι να 'ναι. Υπουργός για μια μέρα και τίποτα στον κόσμο. Απλά, μερικοί άνθρωποι δε μπορούν τα δύσκολα. Δε αντέχουν χωρίς δημόσιο αξίωμα. Και για να το πετύχουν αυτό δέχονται να γίνουν «κοπάδι», δίχως να νοιάζονται για τον «βοσκό». Το... καραβάνι να είναι καλά.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK