Τι συμβαίνει με τις γερμανικές τράπεζες;
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Τι συμβαίνει με τις γερμανικές τράπεζες;

Το ρήγμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί  στην Ευρωζώνη από τις γερμανικές τράπεζες είναι τεράστιο κι όσο περνά ο χρόνος χωρίς  να δίνονται οι κατάλληλες απαντήσεις βαθαίνει.

Ενιαίοι κανόνες, συστημικές τράπεζες , stress test, Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός  όσα προσπάθησαν να κάνουν στην Ευρωζώνη για την τραπεζική ενοποίηση βυθίζονται  στην κρίση εμπιστοσύνης και στο πλέγμα της αμφιβολίας που δημιουργούν οι γερμανικές τράπεζες.

Το πρόβλημα δεν είναι ασυνήθιστο. Τηρουμένων των αναλογιών συνέβαινε παλαιότερα και στην Ελλάδα, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρούσε να ασκήσει εποπτεία στην Εθνική, την μεγαλύτερη τότε τράπεζα που ανήκε στο Κράτος. Οι άνθρωποι της Εθνικής είχαν τις πλάτες του Δημοσίου για να αγνοούν τον επίσης κρατικό επόπτη δηλαδή την ΤτΕ.

 Στην προκειμένη περίπτωση η Deutsche Bank βάζει σε αμηχανία την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και δημιουργεί σοβαρό έλλειμμα  εμπιστοσύνης για την υγεία του τραπεζικού  συστήματος στην Ευρωζώνη. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι κανονισμοί και η εφαρμογή τους από τους  ευρωπαικούς θεσμούς δεν ισχύουν για τον μεγαλύτερο τροφοδότη του ταμείου της ΕΕ, τη Γερμανία και  τις τράπεζες  της. Στην Ευρώπη ασχολούνται με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, κούρεψαν τις κυπριακές τράπεζες σε μια εβδομάδα,  αλλά για τις γερμανικές τράπεζες -όπως άλλωστε και τις ιταλικές- σφυρίζουν αδιάφορα.

Κλείσιμο
Και που να βρουν τη δύναμη  να θέσουν ζήτημα, όταν η Deutsche Bank ( 11η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο) έχει ενεργητικό που αντιστοιχεί   περίπου στο μισό ΑΕΠ της Γερμανίας. Ο κολοσσός αυτός έχει πάνω από 60 τρις δολάρια (κάποιοι λένε για 72 τρις.) θέσεις σε παράγωγα! Είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται  και κάποιοι υποστηρίζουν ότι σε ένα  δυσμενές σενάριο μπορεί να δημιουργηθούν κεφαλαιακές ανάγκες ακόμη και 300 δις. ευρώ δηλαδή περίπου όσο και το χρέος της Ελλάδας.

Στη σκιά των προβλημάτων της Deutsche Bank που απειλεί με  κραχ τη διεθνή οικονομία, πέρασαν  σχεδόν απαρατήρητα τα προβλήματα της Commerzbank. H δεύτερη μεγαλύτερη  γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν θα διανείμει μέρισμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες. Ταυτόχρονα προτίθεται να απολύσει 9.600  υπαλλήλους της (από  τους  46.000)  ενώ αντικατέστησε τα στελέχη χορήγησης επιχειρηματικών δανείων.

Οι δυο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας  έχουν  προβλήματα των οποίων δεν γνωρίζουμε ούτε το εύρος, ούτε  τη σοβαρότητα. Τα stress test που έκανε η ΕΚΤ μόλις τον περασμένο Αύγουστο δεν έδειξαν προβλήματα  ούτε για την Deutsche Bank ούτε για την Commerzbank. Ποιος λοιπόν κοροιδεύει ποιόν;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ