Ο πόλεμος για τα μερίδια της αγοράς είναι ήδη στο σαλόνι μας
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Ο πόλεμος για τα μερίδια της αγοράς είναι ήδη στο σαλόνι μας

Όλοι οι διαγωνισμοί δεν είναι ίδιοι. Το ίδιο και οι άδειες. Υπάρχουν διαγωνισμοί και άδειες που οδηγούν στην συγκρότηση αγορών και στη συνέχεια, στην σταθερή ανάπτυξη τους σε όλα τα δυνατά επίπεδα. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα η αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Η τελευταία τράβηξε μπροστά και την σταθερή «αδελφή» της.

Η αγορά – ακόμη και μετά από 6 γεμάτα χρόνια γενικευμένης οικονομικής κρίσης- αντέχει. Τα «γερά θεμέλια» βλέπετε. Και δεν είναι μόνο πως αντέχει αλλά παίρνει και πρωτοβουλίες πολύ πέρα από τα χωράφια που ελέγχει άμεσα. Για παράδειγμα, η προώθηση ενός μοντέλου συνδυασμένων πωλήσεων για διαφορετικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – προς το παρόν τηλέφωνο και ηλεκτρικό- δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχαν τα μεγάλα ενοποιημένα εμπορικά δίκτυα. Και αυτά με την σειρά τους επιβάλλουν νέους κανόνες στο παιχνίδι της δύναμης και της επιρροής που πηγαίνει χέρι – χέρι με την σχεδόν βίαιη αναδιάρθρωση της παραγωγικής και οικονομικής βάσης της χώρας.

Θεωρίες θα πείτε – κάθε άλλο! Διαβάζοντας την ανακοίνωση της COSMOTE συνειδητοποίησα ότι ο πόλεμος για την ανακατανομή των μεριδίων είναι ήδη στο εσωτερικό του σπιτιού μας – έχει εγκατασταθεί για τα καλά στο σαλόνι μας. Αντιγράφω από την ανακοίνωση που έλαβα στο mail μου : «εγκαινιάζουμε μια στρατηγική συνεργασία της COSMOTE με την PROTERGIA, τον μεγαλύτερο ιδιώτη παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, προσφέροντας ειδικά σχεδιασμένα και εξαιρετικά ανταγωνιστικά προϊόντα ηλεκτρικού ρεύματος με τη χαμηλότερη χρέωση της αγοράς για τους Πελάτες Σταθερής COSMOTE ή OTE TV, ιδιώτες και επαγγελματίες.

Επωφελήσου και εσύ από τις χαμηλότερες χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά, με το ειδικό τιμολόγιο Protergia Xtra που εξασφαλίσαμε για το νοικοκυριό και την επιχείρησή σου με έκπτωση έως 30% σε σχέση με τιμολόγιο του βασικού προμηθευτή. Απόλαυσε μοναδικά προνόμια με ανταγωνιστικές χρεώσεις, επιπλέον έκπτωση 20% στη χρέωση ενέργειας με την εμπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμού, χωρίς πάγιο και σταθερή τιμή για 2 χρόνια. Κι όλα αυτά, χωρίς καμία αλλαγή στην εγκατάσταση του σπιτιού σου (όπως καλώδια, μετρητής)».

Κλείσιμο
Θα μπορούσα να επαναλάβω στο κλασσικό σε αυτές τις περιπτώσεις: «Δύο leaders – ο καθένας στην αγορά του- ενώνουν δυνάμεις» και τα λοιπά ... Δεν το επαναλάβω όχι γιατί είναι ψέματα αλλά γιατί σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από μια ένωση δυνάμεων. Είναι, εν πολλοίς, ένα στρατηγικό στοίχημα που αφορά και τους δύο και μαζί με τόσα άλλα το βασικό διακύβευμα είναι η αξιοπιστία τους μέσα από την οικοδόμηση μιας νέας εμπιστοσύνης των καταναλωτών –χρηστών απέναντι στους πάροχους.

Για το τέλος άφησα την παρότρυνση των "ενωμένων δυνάμεων" για μια επίσκεψη σε ένα από τα 450 καταστήματα του δικτύου COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Κρατήστε τον αριθμό 450 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η πρόκληση είναι μεγάλη – για όλους... Αν αύριο δίπλα στο «φώς, νερό,...» έρθει να προστεθεί και το φυσικό αέριο για την θέρμανση του νοικοκυριού ποιος μπορεί να προβλέψει την συνέχεια... Τα επόμενα βήματα, τις επόμενες προκλήσεις...

Υ.Γ: Η ένταξη στο Υπερ-ταμείο αρκετών ΔΕΚΟ από τον χώρο της κοινής ωφέλειας παρά τις θεωρητικολογίες των κυβερνητικών στελεχών διευκολύνει αφάνταστα τις εξελίξεις στην αγορά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ