Μέτρα τώρα για τις δεσμεύσεις λογαριασμών
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Μέτρα τώρα για τις δεσμεύσεις λογαριασμών

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου το Δημόσιο κατέσχεσε χρήματα από 187.000 τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Μόνον τον Ιούλιο έγιναν 37.000 κατασχέσεις λογαριασμών καθώς το Δημόσιο έχει στόχο στη διάρκεια του 2016 να συγκεντρώσει -με κατασχέσεις λογαριασμών αλλά και πλειστηριασμούς- 2 δις.  ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα.  Μόνον τον Ιούλιο 125.590 πολίτες έχασαν ρυθμίσεις ή δημιούργησαν νέες ληξιπρόθεσμες  οφειλές. Το συνολικό τους ύψος έφτασε στα  90,5 δις. ευρώ και τον Αύγουστο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στα 91,5 δις. ευρώ . Είναι βέβαιο ότι τον Σεπτέμβριο θα αυξηθεί περαιτέρω και με τον ρυθμό αυτό κάποια στιγμή το 2017,  θα φτάσουμε στα 100 δις. Το 2017 θα ξεκινήσει και το πραγματικό κυνήγι των κόκκινων δανείων και η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη.

Αυτός ο φαύλος κύκλος δεν μπορεί να σπάσει περιμένοντας την επιστροφή στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Με τη μισή Ελλάδα να χρωστά στο Δημόσιο αν δεν ληφθούν έκτακτα και ουσιαστικά  μέτρα τα οποία  θα βοηθήσουν να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των ληξιπρόθεσμων δεν υπάρχει περίπτωση να ορθοποδήσουμε. Το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα θα μεγεθύνεται συνέχεια, οδηγώντας σε πλήρες αδιέξοδο καθώς δεν είναι δυνατόν το ελληνικό δημόσιο αφού πάρει τα χρήματα από τους   λογαριασμούς όλων των οφειλετών να τους κατασχέσει και τα σπίτια.

Είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν και να ξεκινήσουν άμεσα  ρυθμίσεις κοντά στο μοντέλο που εφαρμόζουν  οι τράπεζες. Για παράδειγμα να παγώνει  η Εφορία  για εύλογο χρονικό διάστημα το 70% της οφειλής και να πληρώνει ο πολίτης ανάλογα με τις δυνατότητες του το υπόλοιπο 30%. Ανάλογα μέτρα χρειάζονται και για τις δεσμεύσεις από την εφορία λογαριασμών  επιχειρήσεων. Παγώνοντας τον λογαριασμό μιας εταιρίας, η Εφορία  απλώς την οδηγεί μια ώρα νωρίτερα στο λουκέτο. Θα μπορούσε πχ να δεσμεύεται το 80% των χρημάτων και το υπόλοιπο να μπορεί να διατεθεί για πληρωμή μισθών ή και πρώτων υλών.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ