Τι κρύβει ο καυγάς για το υπερταμείο
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Τι κρύβει ο καυγάς για το υπερταμείο

H εμπλοκή με το υπερταμείο και τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν είναι χαρακτηριστική περίπτωση της κυβερνητικής δυστοκίας να αποδεχθεί και να αφομοιώσει  τις ουσιαστικές  μεταρρυθμίσεις.

Η ουσία της διαμάχης για το υπερταμείο είναι  ότι  με την ίδρυση του ο έλεγχος των ΔΕΚΟ  δεν θα είναι πλέον στην αποκλειστική διάθεση της κυβέρνησης, αλλά θα χρειάζεται  να συναποφασίζει από κοινού με τους δανειστές. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει μια τέτοια εξέλιξη , όπως δεν την ήθελε στο παρελθόν και η Κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί η λειτουργία του υπερταμείου σημαίνει ότι χάνει  τη δυνατότητα να διορίζει κομματικούς φίλους στις διοικήσεις, να κάνει κάθε είδους «χάρες» και γενικότερα δεν θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει  πολιτικά  το προσωπικό των ΔΕΚΟ.

Στο εποπτικό συμβούλιο οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι δύο και του Δημοσίου τρείς. Ωστόσο, για τη λήψη αποφάσεων χρειάζεται πλειοψηφία τεσσάρων. Δηλαδή το Δημόσιο έχει ανάγκη τους δανειστές, όσο και οι δανειστές το Δημόσιο για να πάρουν μια απόφαση. Το εποπτικό συμβούλιο είναι το ανώτερο όργανο του υπερταμείου,  αποφασίζει τη σύνθεση του ΔΣ, το ύψος των αμοιβών τους, επιβλέπει το έργο τους και παρεμβαίνει κατά περίπτωση αν κρίνει. Μέχρι τώρα στις γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ πήγαινε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος προηγουμένως είχε περάσει από το γραφείο υπουργού και ψήφιζε σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε πάρει.

Τώρα στις συνελεύσεις θα εμφανίζεται ένας εκπρόσωπος του υπερταμείου ο οποίος και θα ψηφίζει με βάση τη συναίνεση  Δημοσίου- Δανειστών,  η οποία θα πρέπει να βασίζεται τουλάχιστον στις αρχές της κοινής λογικής και σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η ορθή διαχείριση  είναι άλλωστε ο λόγος που εντάχθηκαν στην ομπρέλα του υπερταμείου  και ΔΕΚΟ για τις οποίες  η κυβέρνηση  δηλώνει ότι δεν είναι προς πώληση.

Κλείσιμο
Το υπερταμείο  κόβει τον ομφάλιο λώρο της Κυβέρνησης με τις ΔΕΚΟ. Για το συγκεκριμένο τμήμα του Δημοσίου παύει  ο αποκλειστικός έλεγχος της  Κυβέρνησης, η οποία τώρα παλεύει να διατηρήσει την παρέμβαση της  διορίζοντας δικούς της ανθρώπους. Με απλά λόγια έχασαν τον έλεγχο στις τράπεζες και τώρα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους  για να μην χάσουν και τις ΔΕΚΟ.

Αρχικά οι δανειστές πρότειναν για τη θέση του προέδρου στο  Εποπτικό Συμβούλιο δυο έλληνες προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις. Και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν από την Κυβέρνηση επειδή δεν ανήκαν στη σφαίρα της κομματικής επιρροής. Μετά από αυτό οι δανειστές  απέρριψαν τις κυβερνητικές προτάσεις για τους έλληνες εκπροσώπους,  επισήμως επειδή δεν είχαν τα τυπικά προσόντα , προφανώς όμως  επειδή ήταν εμφανείς οι δεσμοί τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια  ακολούθησε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών η διαρροή ότι πρόεδρος θα είναι ο τεχνοκράτης Ζακ Λε Παπ. Η υπόθεση κόλλησε, το υπερταμείο είναι ένα από τα 13 προαπαιτούμενα που δεν προχώρησαν και μόλις η τρόικα ήρθε στην Αθήνα  και ξεκίνησε ο έλεγχος ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ