Η Κρίση και τα Μνημόνια
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Η Κρίση και τα Μνημόνια

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη σχετικά με την κρίση.

Τους ταλαιπωρεί το δίλημμα:
«Η κρίση έφερε τα Μνημόνια ή τα Μνημόνια την κρίση;»
Για λόγους μικροπολιτικής τείνουν να θεωρούν ότι τα Μνημόνια έφεραν την κρίση, παρόλο που η κυβέρνηση υπέγραψε κι εφαρμόζει το θηριώδες Γ' Μνημόνιο, που επιβάρυνε  την εθνική οικονομία με πάνω από 100 δισ. Για να διευκολύνω την έξοδό τους από το μακάβριο δίλημμα, παρουσιάζω μια κάτοψη της Ελλάδας το 2008-2009, χρονιές που άρχισε η κρίση:

1) Στη χώρα, τότε, λειτουργούσαν 940.000 επιχειρήσεις. Το 80% απ' αυτές απασχολούσαν από 0 - 5 εργαζόμενους και το 15% από 5 - 25 εργαζόμενους. Συνολικά το 95% των επιχειρήσεων απασχολούσαν μόνο το 38% των εργαζομένων, ενώ το 5% απασχολούσαν το 62% των εργαζομένων. Μεγάλες επιχειρήσεις ήταν οι κρατικές τράπεζες Εθνική, Εμπορική, ΑΤΕ κ.λ.π. Οι μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις ήταν ελάχιστες και οι εξαγωγές τους κάλυπταν πάνω - κάτω το 30% των εισαγωγών.

Κλείσιμο
2) Το ελληνικό κράτος, δηλαδή ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, η Γενική Κυβέρνηση απασχολούσε και πλήρωνε 1.022.000 - 1.135.000 εργαζόμενους. Ήταν το αποτέλεσμα των κομματικών στρατών που είχαν δημιουργήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωστάκης Καραμανλής, που είχαν προσλάβει από 400.000 ο καθένας. Ήταν κυρίως άνθρωποι που δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα λόγω απουσίας ικανοτήτων, δεξιοτήτων και γνώσεων: συνήθως μπάρμαν και μπαργούμαν, περιπτεράδες, καφετζήδες, ιδιοκτήτες μικρών εμπορικών, νοικοκυρές, άεργοι, αγρότες, ερωμένες, φίλοι, συγγενείς κ.λ.π.

3) Κομματικούς στρατούς προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι δυο άνδρες και στην οικονομία. Έτσι χρηματοδοτήθηκαν αγρότες και συνεταιριστές, έμποροι, βιοτέχνες και βιομήχανοι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ακτοπλόοι, εργολάβοι και άλλοι καταφερτζήδες.

4) Για να χρηματοδοτηθούν οι κομματικοί στρατοί και οι δράσεις τους, το Δημόσιο χρέος έφτασε το 2009 τα 300 δισ. Ευρώ, δηλαδή στο 130% του ΑΕΠ. Μόνο το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2009 έφτασε τα 36 δισ. και 15,6% του ΑΕΠ. Ανάλογα ήταν και τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών.

5) Τα παπαγαλάκια του Κωστάκη Καραμανλή έσκιζαν τα ρούχα τους γιατί η Βρετανία και η Γαλλία δεν υπολόγιζαν στο Δημόσιο χρέος τα δάνεια των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ, ενώ υπολογίστηκαν στο ελληνικό δημόσιο χρέος. Αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν οι ανόητοι ότι η Βρετανία και η Γαλλία ούτε εγγυήθηκαν ούτε πλήρωσαν τα δάνεια των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ, ενώ η Ελλάδα και τα εγγυήθηκε και τα πλήρωσε τα δάνεια των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ καθώς και πολλών άλλων ιδιωτικών Α.Ε και επιχειρήσεων.

6) Επιπλέον των δανείων η Ελλάδα έως το 2009 είχε πάρει άλλα 300 δις ευρώ επιχορηγήσεις (δωρεάν) από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της ΚΑΠ και των κοινοτικών πλαισίων Στήριξης (ΚΠΣ). Έτσι μπορούσε να δίνει πρόωρες συντάξεις με 15,2 και 25 χρόνια ασφάλισης ή στις άγαμες θυγατέρες, παράνομες επιχορηγήσεις στους αγρότες και κοινωνικά επιδόματα σε... τυφλούς τερματοφύλακες, εγκύους παπάδες και γυναίκες που γεννούσαν κάθε δυο-τρεις μήνες! (Μια πινελιά ακόμη: από τα 270 κύρια και επικουρικά ταμεία ασφάλισης τα 90 των προνομιούχων τάξεων είχαν προικοδοτηθεί σε κοινωνικούς πόρους).

Η Ελλάδα όταν άρχισε η κρίση έμοιαζε με πολυκατοικία της Αρχαίας Ρώμης. Είχε ελάχιστα ή καθόλου θεμέλια κι έναν σκελετό (δοκούς και κολώνες) από μαδέρια. Αλλά ύψωνε στον ουρανό 5 ή 6 ορόφους από πλίνθους και τούβλα. Έτσι στην παραμικρή δόνηση σωριάζονταν σε ερείπια, θάβοντας από κάτω τους ενοίκους και τους επισκέπτες.

Έτσι κατέρρευσε και η οικονομία της Ελλάδας και μέσα σε 7 χρόνια έχασε το 26% του ΑΕΠ (από 235 δισ. ευρώ έπεσε στα 175 δισ. ευρώ) και δημιούργησε πάνω από 1.200.000 άνεργους πολίτες... Τελικά, ο Κωστάκης Καραμανλής έβαλε την ταφόπλακα στη χώρα.

*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ