Ο μύθος της «καταστροφικής Μεταπολίτευσης»
leyteris-aygenakis-blog

Λευτέρης Αυγενάκης

Ο μύθος της «καταστροφικής Μεταπολίτευσης»

Αποτελεί συνήθη απάντηση των κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στην κριτική που ασκείται για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, το ακόλουθο προπαγανδιστικό ερώτημα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την Ελλάδα σε ενάμιση χρόνο ή εσείς στα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης;».

Ουσιαστικά, πρόκειται για αστεία σύγκριση χωρίς ουσία σε  μια προσπάθεια αποποίησης ευθυνών και καλλιέργειας του μύθου της δήθεν «καταστροφικής Μεταπολίτευσης». Οσοι τον επικαλούνται, θέλουν να ξεχνούν -σαν φανατικοί, ιδεοληπτικοί Λωτοφάγοι- τα μεγάλα επιτεύγματα της Μεταπολίτευσης. Φιλόδοξοι συριζο-γκεμπελίσκοι της φορτώνουν βάρη που δεν της αντιστοιχούν.

 Η αντικειμενική πραγματικότητα είναι ότι τα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης ήταν τα καλύτερα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της χώρας: σταθερή δημοκρατία, ομαλή εναλλαγή κυβερνήσεων, συνεχής ανάπτυξη, διαρκής βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, προστασία των ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, ραγδαία άνοδος στην κατανάλωση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, άλματα στο διεθνές κύρος της χώρας.   Κατά τα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης η Ελλάδα άλλαξε την πορεία που προδιέγραφε η γεωγραφική θέση της. Από την εσχατιά των Βαλκανίων βρέθηκε στον πυρήνα της Ευρώπης, με προφανή οφέλη για όλους μας. 

Κλείσιμο
 Αυτό, προφανώς, δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν λάθη, ότι δεν υπήρξαν στρεβλώσεις. Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει την αυτοκριτική της. Εχει αναγνωρίσει τα λάθη και το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της σημερινής κυβέρνησης είναι ακριβώς ότι διαιωνίζει τα λάθη και χτίζει πάνω στις στρεβλώσεις. Απέδειξε ότι είναι ανίκανη να διορθώσει οτιδήποτε και ότι επιδεινώνει τα πάντα. Εξάλλου, οι περισσότεροι από εκείνη την εποχή που σήμερα κυβερνούν είναι ακριβώς οι ίδιοι που χθες «τραβούσαν χειρόφρενο» σε όποια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης της χώρας. 

 Αλήθεια, ποιος δεν αισθάνεται σήμερα ότι τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα πριν από ενάμιση χρόνο; Οτι, παρά τις υπαρκτές δυσκολίες, η χώρα ήταν σε καλύτερη κατεύθυνση, είχε καλύτερη προοπτική; Σήμερα, το 80% και πλέον των πολιτών δηλώνει βαθιά απαισιόδοξο. Δεν βλέπουν καμία προοπτική για την Ελλάδα, για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Βλέπουν το αύριο πιο δύσκολο από το χθες!  Αυτή η κατηφόρα, αυτή η παρακμή, έχει σφραγίδα και ονοματεπώνυμο: «Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ». Οσα ψέματα κι αν πουν, όσες αυταπάτες κι αν επικαλεστούν, ξέρουμε ποιοι και πώς ξεκίνησαν να σπρώχνουν τη χώρα στον γκρεμό με ψεύτικα δημοψηφίσματα και capital controls. Ξέρουμε ποιοι μας βυθίζουν στον φαύλο κύκλο των υπερβολικών φόρων και της ύφεσης, στη διάλυση της παιδείας, της δημόσιας υγείας, της δημόσιας τάξης.

Αν κυβερνούσαν τα προηγούμενα 40 χρόνια, η Ελλάδα θα ήταν μια μίζερη γκρίζα χώρα. Θα είχε ζήσει δεκαετίες φτώχειας και απομόνωσης, χωρίς καμία προοπτική. Θα ήταν μια οικονομική έρημος κολλημένη στη «βαλκανική» της μοίρα. 

 Η Μεταπολίτευση -μέσα και από λάθη- βοήθησε τη χώρα να κάνει ένα ιστορικό άλμα. 
 Η σημερινή διακυβέρνηση, η χειρότερη, πιο ανίκανη και πιο αυταρχική της Μεταπολίτευσης, βυθίζει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Είναι ώρα να τελειώνουμε μαζί της και να κάνουμε το επόμενο σταθερό βήμα μπροστά.


*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ