Και μία καλή ιδέα από τον Νίκο Φίλη
Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Και μία καλή ιδέα από τον Νίκο Φίλη


Μία πολύ καλή ιδέα είχε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για μαθήματα κολύμβησης στα σχολεία, αποδεικνύοντας ότι προφανώς τον εμπνέει το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με εγκύκλιο θερινής εμπνεύσεως του υπουργείου Παιδείας, η κολύμβηση θα διδαχθεί υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα σε όλους τους μαθητές της τρίτης τάξης των δημοτικών σχολείων της χώρας και της τετάρτης τάξης σε ειδικές περιπτώσεις. Τους μαθητές θα συνοδεύουν οι γυμναστές τους για να μπορέσουν να εξοικειωθούν με τις πισίνες.

Ο υπουργός Παιδείας μετά τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές εισηγήθηκε το αυτονόητο. Οι Ελληνες μαθητές που έχουν τη δυνατότητα να κολυμπούν από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο σε κάποιες περιοχές δεν είναι δυνατόν να μην διδάσκονται στο σχολείο την κολύμβηση. Η γλώσσα της αριθμητικής εξάλλου αποδεικνύει οτι αρκετοί μαθητές δεν γνωρίζουν κολύμπι σε μία χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα και έχει μεγάλο αριθμό νησιών. Η διδασκαλία της κολύμβησης ανατίθεται παραδοσιακά στην οικογένεια ή στα μεγαλύτερα αδέλφια και τις περισσότερες φορές δεν καταλήγει στην ασφαλή γνώση της κολυμβητικής συμπεριφοράς.

Κλείσιμο
Εως σήμερα κανείς δεν είχε σκεφτεί να συμπεριλάβει το μάθημα της κολύμβησης στα σχολεία αν και κρίνεται από όλους τους γονείς ως απαραίτητο καθώς το κολυμβητήριο είναι από τις πλέον συχνές εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών του δημοτικού. Δεν είναι λίγες αντίθετα οι περιπτώσεις που το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων έχει «βαρύνει» με μαθήματα που τελικά αποδείχθηκαν οτι δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα στη διαμόρφωση και τη μαθησιακή ανάπτυξη των μαθητών.

Τα μαθήματα κολύμβησης θα γίνονται στα σχολεία που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιόμετρα από κολυμβητήρια (εθνικά, δημοτικά, δημόσια και ιδιωτικά κολυμβητήρια), όπως αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού .

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας ο αριθμός των μαθημάτων θα είναι 10-12 εντός της σχολικής χρονιάς. Τα μαθήματα θα ολοκληρώνονται σε ένα τρίμηνο εκτός και αν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών, όπου και θα δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους σε περισσότερα από ένα τρίμηνα.

Ισως και μετά του Ολυμπιακούς Αγώνες να είναι η καλύτερη χρονική συγκυρία για τους μικρούς μαθητές που αναμένουν με αγωνία να βάλουν τα σκουφάκια τους και να κάνουν τους πρώτους γύρους στα κολυμβητήρια, όπως ακριβώς οι πρωταθλητές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ