Ένα, δύο, τρία... πολλές Cosco
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Ένα, δύο, τρία... πολλές Cosco

Πριν από λίγα χρόνια συντονιστής σε ενα πάνελ μιας ημερίδας στην Αθήνα συνειδητοποίησα με έκπληξη την εξέλιξη που έχει σημειωθεί στον τομέα της λεγόμενης δημόσιας διπλωματίας (public diplomacy) όταν βρέθηκα δίπλα σε έναν αξιωματούχο του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ η βασική ευθύνη του οποίου ήταν η αμφίδρομη σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα. Με άλλα λόγια, εναλλακτικοί τρόποι να κάνεις δημόσια διπλωματία - δηλαδή να προωθείται τις θέσεις και τα συμφέροντα της χώρας σου μέσα από τα social media.

Δεν μπορώ τόσα χρόνια μετά να κρύψω τον ενθουσιασμό μου για το επίπεδο της πολιτικής ανάπτυξης μιας μικρής χώρας της γειτονιάς μας αλλά και την δύναμη προσαρμογής στη ψηφιακή εποχή και τις επιταγές της.

Η δημόσια διπλωματία, δίχως άλλο, είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο σύγχρονης πολιτικής αρκεί ο χειριστής - πολιτικό προσωπικό εν προκειμένω- να γνωρίζει την τέχνη της. Ένας σημαντικός τομέας της δημόσιας διπλωματίας είναι τα ... Οικονομικά ( κυρίως το σκέλος της προςελκυςης ξένων επενδύσεων).

Αν και δεν τα πάω καλά με τις Τελετές και τις κάθε λογής ...κορδέλες, εν τούτοις οφείλω να ομολογήσω ότι η εικόνα με τον νέο πρόεδρο του ΟΛΠ Γουάν Μίν (επικεφαλής της Cosco Shipping) να κτυπάει το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών - δίπλα στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα - ήταν όλα τα λεφτά. Μια εικόνα χρυσάφι, που θα ήθελαν να έχουν σαν τρελοί στην διάθεση τους όλοι οι ειδήμονες της δημόσιας διπλωματίας που ασχολούνται με τα social media... Μόνο που στην χώρα μας το στοιχείο της δημόσιας διπλωματίας απουσιάζει και απο το χαρτοφυλάκιο και την στρατηγική τόσο του υπουργείου Εξωτερικών όσο και των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

"Σε άλλη γη, σε άλλα μέρη"με μια τέτοια φωτογραφία θα στηνόταν κανονικό πάρτι για να φανεί ότι η χώρα υποδέχεται επενδυτές, κεφάλαια και επενδύσεις. Και εδώ έχουμε την Cosco και είναι απλώς Τετάρτη ...
Κλείσιμο

Η λύση; Μια και μόνη. Συγχρονισμός της πολιτικής και του πολιτικού προσωπικού στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα - δημόσια οικονομική διπλωματία στα κοινωνικά δίκτυα αποκαθιστώντας μια αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας με τους χρήστες σε διεθνές επίπεδο και υπερασπίζοντας το πάντα επίκαιρο σύνθημα " Ένα, δύο, τρία... πολλές Cosco".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ