Είδες ο ΟΑΕΕ;
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Είδες ο ΟΑΕΕ;

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις τα στοιχεία για το ασφαλιστικό των ελευθέρων επαγγελματιών είναι καταλυτικά για όσους διατύπωσαν την κριτική τους στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου πριν από μερικούς μήνες.

Οταν από τους 701.148 ασφαλισμένους το δίμηνο ασφάλισης πληρώνεται από μόλις 163.061 καθίσταται σαφές με τα απλά νούμερα ότι δεν μπορεί το σύστημα να σταθεί όρθιο. Τα στοιχεία που δημοσίευσε κυριακάτικη εφημερίδα δείχνουν ότι άνα δίμηνο παράγεται ένα έλλειμμα 223,3 εκατ. ευρω. Μάλιστα από τους 538.087 που δεν πληρώνουν οι 241.367 έχουν κάνει διακοπή δραστηριότητας αφήνοντας στον ΟΑΕΕ τα χρέη.

Με τα δεδομένα αυτά δεν είναι τυχαίο ότι ο Οργανισμός έχει χρέη 11 δισ και θα χρειασθεί επιπλέον 300 εκατ. από την κρατική χρηματοδότηση για φέτος. Αυτό το τελευταίο αλήθεια σε πόσα από νέα μέτρα αντιστοιχεί?Ερχεται λοιπόν τώρα ο υπουργός Εργασίας και λέει σε αυτούς που έχουν την σοβαρότητα να πληρώνουν: Τα 955 ευρώ που πληρώνετε το δίμηνο ,επειδή δεν είναι αρκετά θα γίνουν περί τα 600-800 ευρώ τον μήνα για να κλείσουμε το έλλειμμα.Κι αυτό γιατί?Γιατί όπως λένε τα στοιχεία του 2015 που έχω δημοσιεύσει σε άρθρο μου τους προηγούμενους μήνες, το 85% των εισφορών καλυπτεται από ασφαλισμένους που δηλώνουν από 17.000-20000 ευρώ και πάνω.

Το σκεπτικό του υπουργείου προφανώς είναι ότι όσοι δηλώνουν "λίγα" δηλαδή κάτω από 15000 ευρώ θα αρχίσουν να πληρώνουν τις μειωμένες πλέον εισφορές επωφελούμενοι του νέου νομοσχεδίου.Ομως ένα σημαντικό μέρος αυτών είτε υπόκεινται σε εκείνους που θα έχουν μικρό εισόδημα και κάτα συνέπεια τα περιθώρια να το στερήσουν από εκεί που πιστεύουν ότι πρωτεύει δεν θα αλλάξουν ,είτε είναι οι συστηματικοί παραβατικοί, που και φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν.Από την άλλη πλευρά οι καλοπροαίρεται και με ασφαλιστική συνείδηση ελεύθεροι επαγγελματίες που καλώς δηλώνουν περισσότερα από 20000 ευρώ τον χρόνο θα επιβαρυνθούν εκ νέου για να καλύψουν τι ζημιές των άλλων.

Κλείσιμο
Ετσι ο ΟΑΕΕ έφτασε να χρωστά 1 δισ ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και να αποτελεί μια γεννεσιουργό αιτία εσωτερικού χρέους. Οι ρυθμίσεις στην πλειονότητά τους χάνονται καθώς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις τρέχουσες οφειλές,που αποτελεί προυπόθεση για να μην χαθούν. Οπως έχουν επαναλάβει οι εκπρόσωποι των φορέων των επιμελητηρίων οι ρυθμίσεις εξόφλησης πρέπει να αποδεσμευθούν από τις τρέχουσες οφειλές,για τις οποίες ήδη το πρόβλημα που έρχεται από τις επιβαρύνσεις όσων πληρώνουν, διαφαίνεται ότι θα επιδεινώσει την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση και επειδή πληροφορούμαι ότι το οικονομικό επιτελείο περιμένει να δει πώς θα κινηθούν τα αποτελέσματα,καλόν θα είναι να πάρει έγκαιρα τα μέτρα του πριν βγουν ανάγκες για καινούργια κονδύλια που θα κληθούμε να πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι. Εκεί το πρόβλημα ανήκει και στους πιστωτές,οι οποίοι με σχεδιασμούς επί χάρτου κλείνουν τρύπες, ανοίγοντας την ίδια στιγμή άλλες.Ας ελπίσουμε ότι οι συνταξιούχοι δεν θα βρεθούν τελικά αυτοί αντιμέτωποι με το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ