Η δοκιμασία του Ιανουαρίου
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η δοκιμασία του Ιανουαρίου

Tα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι λίγο πολύ γνωστά

Τον περασμένο μήνα το Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, έρευνα που κάνει η ΑLCO για λογαριασμό του Επιμελητηρίου, κατέγραψε ότι επτά  στους δέκα που ρωτήθηκαν, δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.  Παλαιότερα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι δεν πληρώνονται εγκαίρως από τους εργοδότες τους και μάλιστα υποστήριξε ότι ο χρόνος καθυστέρησης έχει αυξηθεί στους έξι μήνες.  

Δεδομένου ότι  τώρα  διανύουμε  την  περίοδο κορύφωσης της τουριστικής σεζόν, οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά θα έπρεπε να έχουν βελτιωθεί. Αντιθέτως οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για συνεχή επιδείνωση, η οποία δεν οφείλεται μόνο στη συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης, αλλά και στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν το 2008  η μέση οικογενειακή δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές ήταν  2.120 ευρώ και σήμερα εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει  στα 1.500 ευρώ.

Η κατάσταση θα χειροτερέψει, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες  επιχειρήσεις, γιατί μειώνονται μισθοί και συντάξεις, ενώ από το τέλος του μήνα ξεκινούν οι πληρωμές του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Η χειρότερη όμως δοκιμασία για την πραγματική οικονομία έρχεται τον Ιανουάριο. Από 1.1.17 ξεκινά η συνείσπραξη.  Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώνουν σε μια ημερομηνία ταυτόχρονα τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Δηλαδή  ο φόρος μισθωτών  υπηρεσιών, ο φόρος εισοδήματος της εταιρίας, οι εργοδοτικές εισφορές και ότι άλλη υποχρέωση υπάρχει που σήμερα πληρώνεται σε διαφορετικές ημερομηνίες, θα πρέπει από τον Ιανουάριο να πληρώνονται από την εταιρία σε μια ημέρα.

Κλείσιμο
Τάση σύγκλισης των ημερομηνιών πληρωμής των υποχρεώσεων, υπάρχει και σήμερα σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο η διαφορά έστω και λίγων ημερών δίνει σήμερα ταμειακή ευελιξία στις εταιρίες. Τον Ιανουάριο τα περιθώρια αυτά δεν θα υπάρχουν. Οι  επιχειρηματίες θα πρέπει να προσαρμοστούν και αυτό θα προκαλέσει κρίση ρευστότητας στην αγορά, καθώς άλλες υποχρεώσεις (πχ προμηθευτές, αμοιβές συνεργατών κλπ)   θα πάνε πίσω χρονικά, υπό το φόβο των πιέσεων που ασκούν η εφορία και τα ασφαλιστικά  ταμεία.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ