Η μίζερη Μικρά Αγγλία
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Η μίζερη Μικρά Αγγλία

«Ο ήλιος δεν έδυε ποτέ στη Βρετανική Αυτοκρατορία», έλεγαν οι παλιοί αγγλόφιλοι

Τώρα όσοι επιζούν ακόμη εύχονται να μη δουν το «Ηνωμένο Βασίλειο» να γίνεται Μικρά
Αγγλία και να περιορίζεται στο μισό νησί. Οι μεγάλες επιλογές της ηγεσίας και του λαού της Βρετανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ολέθριες. Αντί να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης θέλησαν να επιβάλουν τις αυτοκρατορικές τους απόψεις περι Kοινής Αγοράς. Απέναντι στην ΕΟΚ δημιούργησαν την EFTA (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΖΕΣ) που διαλύθηκε σύντομα.Έτσι αναγκάστηκε να κάνει αίτηση ένταξης στην ΕΟΚ, αλλά ο Ντε Γκώλ είπε «όχι».

 Τελικά κατάφερε να γίνει δεκτή στην ΕΟΚ και μάλιστα πληρώνοντας τη μισή εισφορά που
της αναλογούσε. Έκανε τα πάντα για να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον πόλεμο
Κλείσιμο
του Ιράκ έως την υποστήριξη της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε.Στο τέλος πίστεψαν οι Μπόρις Τζόνσον και Νάιτζελ Φάρατζ ότι αν έφευγε η Βρετανία θα διαλυόταν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι ο καιροσκόπος Ντέιβιντ Κάμερον τους έδωσε την ευκαιρία. 

Αλλά τώρα δεν βιάζονται να φύγουν. Γιατί, αντί να ρίξουν σε κρίση την Ευρώπη, έριξαν σε
κρίση το πολιτικό τους σύστημα και ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Και τώρα τί, αναρωτιούνται οι Βρετανοί που έχουν λίγο μυαλό.Ιδού μερικά πραγματικά και φανταστικά σενάρια, εφόσον επιμείνουν στο Brexit. (Μην υποτιμήσετε τα φανταστικά, γιατί συχνά η φαντασία είναι κατώτερη της πραγματικότητας. 

1) Αν η Σκωτία προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την Ανεξαρτησία της, είναι πολύ πιθανό να το κερδίσει και να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, για να κάνει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που θα το πετύχει σύντομα. 

2) Είναι πιθανό αυτόν το δρόμο να ακολουθήσει και η Βόρεια Ιρλανδία, καθώς θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα απώλειας κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα μπορεί να αναπληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο. 

3) Η Ουαλία δεν δείχνει τέτοιες διαθέσεις - εξάλλου ψήφισε υπέρ του Brexit. Αλλά, αν γίνει μόδα η αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα ακολουθήσει; Εδώ θέτουν θέμα εξόδου από τη Βρετανία και οι Λονδρέζοι και το Λονδίνο!

4) Στο Γιβραλτάρ, πάντως, δημιουργείται πρόβλημα, καθώς οι Ισπανοί θέτουν ζήτημα τουλάχιστον συγκυριαρχίας. 

5) Αν μέσα από διασπάσεις και αποχωρήσεις, στο Ηνωμένο Βασίλειο μείνουν μόνον η Αγγλία και η Ουαλία, τότε δεν αποκλείεται οι Άγγλοι να μετατρέψουν το μισό νησί  που θα κληρονομήσουν από το Brexit σε φορολογικό παράδεισο για το μαύρο χρήμα όλου του πλανήτη. Θα συγκεντρωθούν στο μισό νησί λαθρέμποροι, ληστές, πειρατές, μεγαλέμποροι ναρκωτικών, έμποροι λευκής σαρκός κλπ. 

6) Διαφορετικά μπορούν να ζητήσουν να γίνουν κτήση των ΗΠΑ, όπως το Πουέρτο Ρίκο. Σε τέτοια περίπτωση καλύτερα είναι να ζητήσουν να γίνουν πολιτεία των ΗΠΑ και όχι κτήση. Θα έχουν περισσότερα δικαιώματα!

Υστερόγραφο
Όταν στη δεκαετία του 1990 άρχισε η αποβιομηχάνιση της Γερμανίας, καθώς τα κεφάλαια έφευγαν από τη χώρα για την ανατολική Ευρώπη και την Ασία, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κατάρτισε το σχέδιο «Agenda 2010» με το οποίο επέβαλε στους βιομηχάνους και τα Συνδικάτα να συμφωνήσουν ότι α) δεν θα καταργηθεί καμία θέση απασχόλησης και β) δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα ημερομίσθια και τους μισθούς. Αυτός ο κοινωνικός συμβιβασμός έσωσε τη Γερμανία από την κατάρρευση… 

Όταν άρχισε η αποβιομηχάνιση της Βρετανίας (κλωστοϋφαντουργία, ανθρακωρυχεία, αυτοκινητοβιομηχανία, χαλυβουργία κλπ.) οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα αδιαφόρησαν για την αντικατάσταση των κλάδων που εξαφανίζονταν και την ανανέωση των κλάδων που μορούσαν να επιζήσουν. Ηταν όλοι εκστασιασμένοι από το …City! Αλλά τώρα, από την Μικρά Αγλλία θέλει να φύγει ακόμη και το Λονδίνο, το… City!

*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK