«Τοξικές» χρεοκοπίες
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

«Τοξικές» χρεοκοπίες

Οι επιπτώσεις της  παρατεταμένης ύφεσης που διαρκεί από το 2009  και  της  «υπερήφανης διαπραγμάτευσης»  με τους δανειστές  που έφερε τα capital controls, τώρα αποτυπώνονται στην πραγματική οικονομία

Τα μέσα ενημέρωσης καταγράφουν  τις πτωχεύσεις επώνυμων εταιριών, αλλά προφανώς υπάρχουν πολλές  άλλες περιπτώσεις  μικρών και ανώνυμων εταιριών που καταρρέουν χωρίς κανείς να ασχολείται.  

Η καθημερινότητα στις τράπεζες  περιλαμβάνει πλέον μόνον προβλήματα. Η ρουτίνα είναι συνεχείς συσκέψεις που γίνονται για τη διάσωση κάθε είδους εταιριών που βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου. Οι εκτιμήσεις είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές ακόμη ηχηρές πτωχεύσεις.

Οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν στις τράπεζες, το λιανεμπόριο γονατίζει, ο τουρισμός προσπαθεί να αντισταθεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον, επενδύσεις δεν γίνονται και  οι εξαγωγές δεν αυξάνονται. Αλλωστε πως θα ήταν δυνατόν να  αυξηθούν οι εξαγωγές όταν η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (που συμπλήρωσε ένα χρόνο) έχει δυσχεράνει τις εξωτερικές συναλλαγές της χώρας  με τους κύριους εμπορικούς εταίρους; Οι συνθήκες στην πραγματική  οικονομία  επιδεινώνονται  καθημερινά, στην αγορά όλο και περισσότεροι δεν κόβουν αποδείξεις  και   έχουμε μπροστά μας τη δεύτερη αξιολόγηση με την αβεβαιότητα που δημιούργησε το Βrexit.  
Κλείσιμο

Η κυβέρνηση εφαρμόζει  αυτοκτονική οικονομική πολιτική καθώς  αυξάνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ενώ ταυτόχρονα ζητά να γίνουν επενδύσεις.  Οι επιπτώσεις ενός κύματος «τοξικών» χρεοκοπιών μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά περιορισμένες χρηματοδοτήσεις από το τραπεζικό  σύστημα θα προκαλέσουν το επόμενο διάστημα σοβαρούς  κλυδωνισμούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK