Τώρα όποιος καθυστερήσει καίγεται
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Τώρα όποιος καθυστερήσει καίγεται

To πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με το Brexit είναι κάτι που θα διαμορφώνεται καθημερινά.

Το βέβαιον είναι ότι το περιβάλλον καθίσταται απαιτητικότερο για την χώρα μας. Η προσέλκυση των κεφαλαίων γίνεται πολύ δυσκολότερη και είναι προφανές ότι χωρίς αυτά η οικονομία δεν θα ορθοποδήσει. Το ζητουμενο είναι να μην μπει σε νέες περιπέτειες. Και τώρα γίνεται αντιληπτό πώς οι καθυστερήσεις και οι χρονοτριβές πληρώνονται στην πορεία. Μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια πάνε και έρχονται στην Ελλάδα. Χθες έγινε ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο της Capital Link όπου φιλοξενήθηκαν μεταξύ άλλων ο Τζων Κάλαμος και ο Ντην Ντακόλας, επικεφαλής της Fortress που έχει πάρει μερίδιο στην Αttica ακτοπολοϊκή. Το συμπέρασμα είναι κοινό από όσα ελέχθησαν: Υπερφορολόγηση και μη απελευθερωμένη αγορά αποτελούν αντικίνητρα για να επενδυθούν κεφάλαια.

Μας έδωσαν και το παράδειγμα του Ισραήλ με τα κίνητρα για τις ζώνες με τα φορολογικά κίνητρα, όπως είπε ο Ντην Μητρόπουλος. Και πρότειναν ότι η φιλοσοφία θα πρέπει να μετατοπισθεί στο πώς θα αυξήσει κανείς τα έσοδα της οικονομικής δρατηριότητας του ιδιωτικού τομέα, που είναι αυτός που σηκώνει όλο το βάρος αλλά και θα δημιουργήσει κίνητρα προσλήψεων.

Οι επενδυτές αυτοι έχουν δει το κυβερνητικό επιτελείο και είναι βέβαιο ότι στην κυβέρνηση έχουν ακούσει ήδη πάρα πολλά.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα όλοι συμφωνούν ότι το Βrexit δημιουργεί πολύ μεγάλες αβεβαιότητες και σημειώνουν ότι οι κινήσεις μπαίνουν ''οn hold'' μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το risk premium, παρά το γεγονός ότι η πρώτη αξιολόγηση τελείωσε, αντί να πέσει μπορεί να ανέβει εξαιτίας γενικότερων διεθνών συγκυριών. Η εξέλιξη που αλλάζει τα πράγματα δεν είναι οικονομική όπως είπε και ο Κάλαμος αλλά πολιτική.

Ο Σόιμπλε δείχνει να επιμένει στις πολιτικές του διευκρινίζοντας τις δηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Το Brexit εξάλλου μπορεί να είμαι μια αντίδραση προς την γερμανική Ευρώπη αλλά η κατεύθυνσή του είναι προς την φιλελεύθερη πλευρά και όχι την κεϋνσιανή.

Το μύνημα που έρχεται δε νομίζω ότι χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Και είναι πασιφανές ότι τώρα οι καθυστερήσεις δεν θα βγουν σε καλό. Γιατί ήδη η κρίση αποτιμά τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ