Αντεξουσιαστές και μαυροσκούφηδες
Αντώνης Πανούτσος

Αντώνης Πανούτσος

Αντεξουσιαστές και μαυροσκούφηδες

Πριν από μία 10ετία ομάδες αντεξουσιαστών έκαναν ντου στο «Mall» μαλώνοντας τους πελάτες των μαγαζιών για τις καταναλωτικές τους συνήθειες

Την ίδια εποχή κομάντος των Εξαρχείων εξορμούσαν στο Κολωνάκι κυνηγώντας τους αστούς από τις μπουτίκ και τις καφετέριες. Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μετά από 10 χρόνια οι αντεξουσιαστές των Εξαρχείων θα είχαν φωνή στην κυβέρνηση και θα υπαγόρευαν τον τρόπο ζωής τους στον ελληνικό λαό. 

Θα τον υπαγόρευαν είτε με συγκρατημένο τόνο, όπως έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ λέγοντας ότι είναι πρόκληση τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και οι γυναικείες τσάντες εισαγωγής, είτε έξαλλα. Στον τόνο δηλαδή του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, που είπε ότι πολλοί δικαστικοί ανήκουν στο παραδικαστικό σύστημα του παρελθόντος ή του παρόντος. Και ότι χρειάζονται «μαυροσκούφηδες που θα εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική», αναφερόμενος στη μονάδα μαυροσκούφηδων του Αρη Βελουχιώτη. Λίγο αργότερα, μετά από αντιδράσεις ο Πολάκης ανέβασε μήνυμα στο Facebook το οποίο περιελάμβανε το τραγούδι του Πάνου Τζαβέλα «Οι αστοί τρομάξανε». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει πια καθαρά: αντιλαμβάνεται την παρουσία του ως κομμάτι της ταξικής πάλης ενάντια στην αστική εξουσία. Αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως υποβολέα ταξικής συμπεριφοράς όπου ο πολίτης θα ξέρει τι θα πρέπει να φοράει και να οδηγάει για να μην προκαλεί. Με τους πολίτες χωρισμένους σε δύο κατηγορίες. Τους επαναστάτες που βρίσκονται στην εξουσία και τους τρομαγμένους αστούς που θα τους ζουν με τους φόρους τους. Σε μια κοινωνία όπου η Δικαιοσύνη θα απονέμεται από τους δικαστές που θα ορίζουν οι μαυροσκούφηδες του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κλείσιμο
Αργότερα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τα μάζεψε. Είπε ότι «δεν είναι και προς θάνατο όσα είπε ο Παύλος Πολάκης», ότι «κριτική στους θεσμούς μπορεί να γίνει» και ότι τη δήλωση «θα μπορούσα να την έχω κάνει κι εγώ με διαφορετικό τρόπο». Εκτός από το ότι δεν ήταν κριτική στους θεσμούς αλλά κατηγορία σε ανώνυμους δικαστές, η δήλωση Κουρουμπλή δεν διέψευσε κάτι. Τουναντίον έδειξε την τεχνική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η οποία θυμίζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου: όταν ένα τουρκικό μαχητικό σηκώνεται πάνω από τα νησιά, δεν το κάνει για να ανιχνεύσει κάτι, αλλά για να δοκιμάσει την ετοιμότητα της Ελληνικής Αεροπορίας και να δει πόσο σύντομα θα σηκωθεί το αντίπαλο ελληνικό μαχητικό να το αναχαιτίσει. Στην ίδια λογική, ο ΣΥΡΙΖΑ σε τακτά διαστήματα δοκιμάζει την ετοιμότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την εξής διαδικασία: ένα από τα «δυναμικά» κυβερνητικά στελέχη τύπου Πολάκη ή Φίλη κάνει μια εμπρηστική δήλωση και μετά περιμένουν την αντίδραση, η οποία στην περίπτωση του Πολάκη ήταν ένα tweet του Κουμουτσάκου: «Υπουργός υβρίζει όλους τους δικαστές. Δεν παραιτείται, ούτε τον παραιτούν». Τότε λοιπόν στην κυβέρνηση γελάνε. Οπως θα γέλαγε ο Αρης Βελουχιώτης αν του λέγανε ότι πρέπει να παραιτηθεί. 

Η κυβέρνηση φωνάζει ότι κάνει ταξικό πόλεμο και η αντιπολίτευση φοβάται να το ακούσει. Και όσο η κυβέρνηση καταλαβαίνει τον φόβο, τόσο θα το φωνάζει δυνατότερα για να τρομάζουν οι αστοί και να καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται στο έλεός της. 

quiz

Τι κρεμόταν στον ώμο της Θεοδώρας Τζάκρη όταν έμπαινε στη Βουλή για την ορκωμοσία του Ιανουαρίου του 2015; 

Α) Ενα συλλεκτικό ταγάρι της ΚΝΕ
B) Ενα δισάκι μαυροσκούφη
Γ) Μια Hermès





λύση

Το Γ) χωρίς να προκαλέσει τον Χρυσόγονο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα