Αφού ο Βαρουφάκης στήριξε το Bremain καταλαβαίνετε γιατί βγήκε το Brexit
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Αφού ο Βαρουφάκης στήριξε το Bremain καταλαβαίνετε γιατί βγήκε το Brexit

Το γεγονός ότι η καμπάνια των Βρετανών Εργατικών υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίχθηκε και στα επιχειρήματα του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος είναι σύμβουλος του Τζέρεμι Κόρμπιν (μαζί με τον Πολ Μέισον) εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί οι Εγγλέζοι επέλεξαν το Brexit, σωστά; Κατά τη γνώμη μου, από τη στιγμή που ο Βαρουφάκης ήταν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ήταν βέβαιον ότι θα επικρατήσει η καμπάνια του Brexit, δηλαδή ο Μπόρις Τζόνσον με τον Νάιτζελ Φάρατζ...

(Προφανώς είναι μια προσπάθεια κακού χιούμορ και δεν εννοούμε ότι ο Βαρουφάκης φταίει και για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Αν και μεταξύ μας, ακόμη δεν έχει δώσει πειστική και αιτιολογημένη απάντηση στις επικρίσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η περήφανη διαπραγμάτευσή του επιβάρυνε τους Έλληνες με 100 δισ.ευρώ. Αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση).

Στον αστερισμό του Brexit, πολιτικά, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είναι τελειωμένος. Δεν είχε περιθώριο να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού. Μετά την παραίτηση του Κάμερον είναι προφανές ότι το πηδάλιο θα αναλάβει ο τέως δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον που είναι σωστό να διαχειριστεί την κατάσταση που σε μεγάλο βαθμό δημιούργησε ο ίδιος με την αντι-ευρωπαϊκή ρητορική του.   

Το Brexit έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις διεθνώς, εις ό,τι αφορά το μέλλον της Βρετανίας αλλά και για την ελληνική πλευρά.

Κλείσιμο
Μία από τις πρώτες συνέπειες του δημοψηφίσματος είναι η πτώση της αγγλικής λίρας. Και προφανώς όσο πέφτει η λίρα τόσο λιγότερο ανταγωνιστικό γίνεται το τουριστικό προϊόν που αποτιμάται σε ευρώ. Με απλά λόγια, η διολίσθηση της λίρας δεν θα ωφελήσει τον ελληνικό τουρισμό.Το ερώτημα είναι πόσο βαρύ θα είναι το πλήγμα από την μείωση των Βρετανών τουριστών.

Προφανώς το Brexit δημιουργεί την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κλυδωνίζεται.Ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο να τεθούν εκ νέου μια σειρά απόερωτήματα για ενδεχόμενο Grexit. Σημασία μεγάλη έχει να δούμε τι θα γίνει στα χρηματιστήρια. Ενδεχόμενη αστάθεια στις αγορές δεν θα είναι θετικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία που διψά να αντλήσει κεφάλαια και να εξασφαλίσει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Από τις πρώτες αντιδράσεις των ακροδεξιών της Ευρώπης είναι προφανές ότι οι φωνές που θα ζητούν φραγμούς και εθνικά σύνορα θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Η εκστρατεία Φάρατζ-Τζόνσον υπέρ του Brexit στηρίχθηκε άλλωστε στην ξενοφοβία και είχε ως αιχμή να σταματήσει η ανεξέλεγκτη μετανάστευση στη Βρετανία. Κι επειδή η Ευρώπη είναι λογικό να προσπαθήσει να ενισχύσει τις πολιτικές συνοχής νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αλλαγές επί τα χείρω στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και στην ευρωπαϊκή βοήθεια που θα διοχετεύεται προς τη χώρα μας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Όταν λοιπόν οι Ευρωπαίοι κατά πλειοψηφία θεωρούν ότι δεν είναι δική τους δουλειά να βοηθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δεν απέχουμε πολύ από το να φτάσουν στο σημείο να πουν ότι οι νοτιοευρωπαίοι πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους γενικώς... Για μια χώρα όπως η Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια επιβιώνει χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αντιλαμβάνεστε ότι τίποτα καλό δεν θα έρθει από την αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων και στην στροφή στην ξενοφοβία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ