Ο Γιούνκερ έβαλε ψηλά τον πήχη
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Ο Γιούνκερ έβαλε ψηλά τον πήχη

H γενική συνέλευση του ΣΕΒ αρχίζει να αποκτά ρόλο. Αυτά που ακούστηκαν χθες είναι αλήθειες που πρέπει να λέγονται για μια οικονομία που χρεωκόπησε μόνη της και ακόμα και τώρα αναζητεί τον δρόμο για να ανακάμψει.

Για πρώτη φορά η ηγεσία του ΣΕΒ δεν έκανε δημόσιες σχέσεις με την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός έφυγε σχεδόν αμέσως από την δεξίωση,ενώ πέρυσι ήταν χέρι χέρι με το προεδρείο στα πηγαδάκια.

Η παρέμβαση Γιούνκερ ήταν καταλυτική. Ο ίδιος έθεσε την υλοποίηση του προγράμματος σαν βασική προϋπόθεση και αυτό ήταν που μας είπε, όταν τον ρωτήσαμε αν θα ανταποκριθεί στην έκκληση Φέσσα για να διαμορφώσει ένα πακέτο για την Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε προετοιμασμένος και ξεκίνησε την ανάλυσή του από την γενεσιουργό αιτία της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη καταλήγοντας στην ανάγκη ύπαρξης κοινής βιομηχανικής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές ανομοιογένειες και οι αποστάσεις μεταξύ πυρήνα-περιφέρειας. Αναφέρθηκε στα θέματα χρηματοδότησης από την ΕΤΕΠ και επανέφερε την υπόθεση της λιτότητας.

Κλείσιμο
Σε αυτό του απάντησε ευθέως ο Γιούνκερ που διαμέσου των δικών του αριθμών τεκμηρίωσε ότι η Ευρώπη έχει λάβει μέτρα για να σταθεί και να επιβιώσει στις διεθνείς ανταγωνιστικές συνθήκες,υποστηρίζοντας τις κοινωνίες. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ότι την ίδια ώρα ο Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι" όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της Βρετανίας πρέπει να πάρουμε το μήνυμα και να αλλάξουμε πράγματα".

Η ελληνική πλευρά έχει χρόνο. Χρόνο για ανακτήσει την αξιοπιστία της .Ομως τα αποτελέσματα δεν θα έλθουν μόνο από ένα θεωρητικό πρόγραμμα.Η ομιλία Φέσσα ήταν εντυπωσιακή στην εμβάθυνση των πολιτικών δεδομένων που χαρακτηρίζουν το περιβάλλον.

Τόσο η επισήμανση ότι ο παραδοσιακός διαχωρισμός Αριστεράς-Δεξιάς είναι ξεπερασμένος και το ζητούμενο είναι μια ανοιχτή κοινωνία που θα μπορέσει να επιβιώσει,όσο και αυτή για την αντισυστημική κουλτούρα που αναπτύσσεται διεθνώς από τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης.

Η παραοικονομία των 40 δισ και η φοροδιαφυγή των 10 δισ είναι επίσης θλιβερά νούμερα που οδηγούν στα ερωτήματα ποιος θα πληρώσει δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους αν η ιδιωτική οικονομία κλατάρει. Ο κόφτης στους φόρους, όταν επιτυγχάνονται οι στόχοι , είναι επίσης μια σημαντική πρόταση που ακούγεται για πρώτη φορά.

Δεν ξέρω πώς εξέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός την φράση Γιούνκερ ότι θα υπάρξουν και άλλες κυβερνήσεις στην συνέχεια ή την προτροπή διατήρησης ισορροπημένων σχέσεων. Σίγουρα όμως οι επόμενοι μήνες είναι το νέο κρας τεστ που θα δείξει, αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει αυτά τα οποία έχει δεσμευτεί.

Μπορεί ο Γιούνκερ να έθεσε σαν αρχή ότι η αλληλεγγύη για την Ελλάδα πάει μαζί με την δική μας υπευθυνότητα, όμως ο ΣΕΒ έθεσε ανοιχτά τα πολλά ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να διορθωθούν στο πρόγραμμα που ο ίδιος ο Γιούνκερ ζήτησε να εκτελεστεί.

Το επόμενο πεδίο είναι η αγορά εργασίας που για την κυβέρνηση δεν πρέπει να απορυθμιστεί και για τους πιστωτές πρέπει να απελευθερωθεί. Είναι όμως και ένα πεδίο όπου η επιχειρηματική κοινότητα δήλωσε, ότι δεν θεωρεί λύση τις ομαδικές απολύσεις. Το πεδίο αυτό δεν θα είναι απλή άσκηση επί χάρτου, αλλά η παράμετρος που θα κρίνει την δεύτερη αξιολόγηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK