24 Ιουνίου 2016...Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα
vasilis-dalianis1

Βασίλης Δαλιάνης

24 Ιουνίου 2016...Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα

Παρασκευή πρωί. 24 Ιουνίου 2016. Ώρα Αγγλίας 8 το πρωί. Ώρα Κεντρικής Ευρώπης 9. Ώρα Ελλάδος 10. Οι Βρετανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ξυπνάμε και μαθαίνουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ώρα 10.30. Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής Ζαν- Κλόντ Γιούνκερ συναντάει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Ώρα 11.30. Στον έβδομο όροφο της Καγκελαρίας στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ καλεί στο τηλέφωνο τον Πρόεδρο Ολάντ. Έχει ήδη μιλήσει με τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ  και τον Σίγκμαρ Γκάμπριελ .

Ώρα 12.00. Στο προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας έχουν ήδη μιλήσει με τον Ματέο Ράντσι. Και όλοι μαζί με τον Ντοναλτν Τουσκ.  Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως βαρίδι. Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ έχει ήδη απαξιωθεί στις περισσότερες κυβερνήσεις ακόμα περισσότερο και από τον Ζοζέ Μπαρόζο.

Παρά ταύτα, ο απαξιωμένος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κληθεί να συμμετάσχει έστω και στο περιθώριο των συζητήσεων.

Η επόμενη ήμερα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, θα δείξει σε όλη την Ευρώπη, άλλα και στον υπόλοιπο κόσμο την απόφαση των Βρετανών πολιτών . Οι πιθανότητες είναι δύο + δύο. 1. Αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. με διψήφιο ποσοστό. 2.  Παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας με μικρό ποσοστό. 3 Ψήφος εξόδου της Αγγλίας, αλλά παραμονή της, λόγω της ψήφου υπέρ της παραμονής, από την Σκωτία, την Βόρειο Ιρλναδία και την Ουαλία.
Κλείσιμο

Ώρα 16.00 κεντρικής Ευρώπης.  Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τα ερωτήματα είναι πολλά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να έχει μέλλον με την παρούσα μορφή της. Το  status quo δεν είναι επιλογή.  Ώρα 21.00. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι θα μιλήσουν για την ευρωπαϊκή συνοχή. Το ερώτημα θα είναι ποιος και από που θα μιλήσει. Η Μέρκελ;  Ο Ολάντ; Ο Ρέντσι; Θα μιλήσουν από το Βερολίνο, από το Παρίσι, ή από τη Ρώμη;. Και θα μιλήσουν για το σύνολο της Ε.Ε., ή για της 6 χώρες που την δημιούργησαν;  Ποιος θα μιλήσει για την Πολωνία, την Τσεχία ή την Σλοβακία;


25 Ιουνίου 2016.  Ώρα 07.00 κεντρικής Ευρώπης.  

Όποιο  και να είναι το αποτέλεσμα, η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει με τα μάτια κλειστά. Το Business as Usual δεν αποτελεί εναλλακτική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να έχει μέλλον με την παρούσα μορφή της.

Η Ε. Ε αντιμετωπίζει τις προαναφερθείσες εναλλακτικές. Είτε την επαναφορά αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες στα κράτη -μέλη, κάτι που σημαίνει αποδυνάμωση της Ε.Ε και επιστροφή στην Εθνική απομόνωση, είτε την ενίσχυση της Ε.Ε, και ιδίως της συμμαχίας των προθύμων, προς μια ομοσπονδία.

Η πρώτη επιλογή έχει ως υποστηρικτές τους Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας και της Αυστρίας, τους Ευρωπαϊστές της Μεγάλης Βρετανίας και της Δανίας αλλά και κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ τα οποία παρόλο που προτείνουν την επιστροφή στην εθνική απομόνωση, υποστηρίζουν την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε., καθώς σε περίπτωση εξόδου θα χάσουν έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η δεύτερη επιλογή υποστηρίζεται από μερίδα του γαλλο – γερμανικού άξονα καθώς και από τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και οι δύο πλευρές, έχουν τα επιχειρήματά τους. Το βασικό ζήτημα είναι ότι όπως το εξάμηνο 2011 -2012 άλλαξε για πάντα την Ευρωζώνη, έτσι και οι επόμενες ημέρες θα αλλάξουν για πάντα την Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Οι άλλες δύο κάνουν λόγο για προσωρινή στασιμότητα, ή για ταχεία ενοποίηση.


1η Σεπτεμβρίου 2016

Το σοκ του δημοψηφίσματος θα έχει πλέον μετριαστεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσχωρούσε πάντοτε προς την περαιτέρω ενοποίηση μόνο μετά από μεγάλες κρίσεις. Τα κράτη -μέλη συνειδητοποιούν πως η Ε.Ε. είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Μεγαλύτερη από αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών. Γίγαντας σε σχέση με την οικονομία της Κίνας. Τιτάνας σε σχέση με την οικονομία της Ρωσίας. Και εδώ έρχονται “οι δύο + δύο εναλλακτικές”.

Μια ομοσπονδία των προθύμων χωρών, ή η διάλυση  σε κράτη -μέλη που στην καλύτερη περίπτωση θα αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,16% της παγκόσμιας οικονομίας. Μια ολοένα και στενότερη ένωση ή το τέλος της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης. Η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια γηραιά, αλλά μια γηράσκουσα ήπειρος. Η απάντηση στο μέλλον της Ε.Ε, της καλύτερης ιδέας που είχαμε ποτέ οι Ευρωπαίοι, δεν θα δοθεί την 24 η Ιουνίου. Ούτε καν το 2016.

Θα δοθεί σταδιακά μέχρι το το 2018. Μέχρι τότε δέστε τις ζώνες σας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ