ΒRΕΧΙΤ: O νέος μαύρος κύκνος
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

ΒRΕΧΙΤ: O νέος μαύρος κύκνος

Eνας νέος μαύρος κύκνος που είχε αρχικά υποτιμηθεί έχει κάνει τα τελευταία 24ωρα την εμφάνισή του στο διεθνές στερέωμα.

Το ΒREXIT που δείχνει να κερδίζει έδαφος σαν ενδεχόμενο αποτέλεσμα αναμφισβήτητα αποτιμάται ήδη πολύ αρνητικά για τις αγορές καθώς ο γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων στον χώρο των ομολόγων Μπιλ Γκρος τονίζει πόσο θα πλήξει την αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Αναμένεται η αβεβαιότητα να κυριαρχήσει μέχρι να υπάρξει σαφής εικόνα του αποτελέσματος καθώς δεν μπορεί να υπολογιστεί με σαφήνεια η επίπτωση στις ευρωπαικές κατά πρώτον οικονομίες,ενώ τα αμερικάνικα funds ήδη πυροβολούν τα χρηματιστήρια.

Η ελληνική οικονομία επειδή εντάσσεται σε αυτές του υψηλού ρίσκου βλέπει τις μετοχές της να υποχωρούν από εκείνους που μετακινούν κεφάλαια στα ασφαλέστερα καταφύγια. Ενα BREXIT θα σημάνει μεγάλη αναστάτωση και αναγκαία μέτρα άμυνας από την ΕΚΤ και τις Βρυξέλλες.Θα σημάνει επίσης και μια πολιτική αμφισβήτηση του σημερινού status qvo της Ευρώπης με άγνωστες ακόμα συνέπειες στις πολιτικές ισορροπίες των χωρών μελών που παρουσιάζονται εύθραστες και ευάλωτες.

Κλείσιμο
Η κερδοσκοπία της κινδυνολογίας θα κυριαρχήσει και τα δεδομένα θα γίνουν απαιτητικότερα.Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα θα είναι σημαντικές μένει όμως να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η ευρωπαική αντίδραση συνολικά για να μορφοποιηθεί επιμέρους.

Η αποτυχία μέχρι στιγμής της ευρωπαικής τάσης να καθαρίσει το παιχνίδι στην Βρετανία αποδίδεται στο ότι οι μικρομεσαίοι εκεί δεν είναι πεπεισμένοι για τις ωφέλειες της Ευρωζώνης. Παράλληλα η ανεξαρτησία από τις ευρωπαικές δεσμεύσεις αλλά και η απελευθέρωση κονδυλίων για την μεταναστατευτική πολιτική δείχνουν, ότι ηχούν καλά σε μια κοινωνία που έχει μάθει να λειτουργεί πιο φιλελεύθερα σε κοινωνικά επίπεδα υψηλότερα αλλά και με αγαπημένο μότο " Go away foreigners",φύγετε ξένοι, στις λαικότερες μάζες.Για τους αρνητές πρώτα από όλα είναι η δημοκρατική λογιστική,όπως την λένε, που υπερισχύει των οικονομικών συμφερόντων.

Αν το ΒREXIT υπερισχύσει τότε μια νέα πραγματικότητα ξεκινάει με άλλα στοιχεία από αυτά που μέχρι σήμερα καθόρισαν και το πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας. Αγνωστο τι θα γίνει με τις βίζες,σίγουρη η υποχώρηση στερλίνας στον ορίζοντα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ