Διχαστικά...
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Διχαστικά...

Ο όρος πάλη των τάξεων αναφέρεται σε μια βασική λειτουργία των ανθρώπινων κοινωνιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 

Αναφέρεται στον ανταγωνισμό ανάμεσα σε αυτούς που κατέχουν τον πλούτο και σε αυτούς που ζουν από την εργασία τους.
Η πάλη αυτή, ανάμεσα στην άρχουσα τάξη και τους «καταπιεσμένους», καθορίζει την εξέλιξη των κοινωνιών. Αρχίζει να εμφανίζεται όταν οι ανθρώπινες κοινωνίες μεταβαίνουν από τη φάση του ανθρώπου-τροφοσυλλέκτη, που προσπαθεί μόνος του να εξασφαλίσει την τροφή του, στη φάση της καλλιέργειας της γης και της εξημέρωσης των ζώων.
Σε αυτή τη φάση εμφανίζεται και η διαδικασία αποθήκευσης των αγροτικών και των κτηνοτροφικών προϊόντων, της δημιουργίας της υπεραξίας αυτών των προϊόντων και του εμπορίου. Η εμφάνιση της δυνατότητας αυτής δημιουργεί τις βάσεις για την εμφάνιση πλεονάσματος το οποίο μπορεί να αποκτήσει υπεραξία και να πουληθεί.
 Εμφανίζεται δηλαδή το εμπόριο και ο πρώτος ταξικός διαχωρισμός στην ιστορία του ανθρώπου.
Κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη νεότερη Ελλάδα είναι η δεκαετία του ’40. Εμπνευστής και οργανωτής αυτής της προσπάθειας υπήρξε το ΕΑΜ.
Στη δεκαετία του ’60 έχουμε νέα ένταση της ταξικής πάλης στην πατρίδα μας με αφορμή την πτώση της κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου και την αποστασία. 
Κλείσιμο
Μετά τη δικτατορία παρατηρήθηκε μια άμβλυνση της ταξικής πάλης, μέσα σε ένα πνεύμα εθνικής ομοψυχίας και συμφιλίωσης με πρωτεργάτη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. 

 Τη δεκαετία του ’80 έχουμε νέα έξαρση της ταξικής πάλης, κυρίως σε επίπεδο συνθημάτων, όπου παρότι αναδείχτηκαν τα προβλήματα των «μη προνομιούχων» στην προσπάθεια επίλυσής τους, η κοινωνία μας αλώθηκε σε πολλά πεδία από την αναξιοκρατία. Τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια και μας ταλανίζουν μέχρι και σήμερα.
Σήμερα, στην εποχή της χρεοκοπίας της χώρας μας, των διαδοχικών μνημονίων και της οικονομικής καταδυνάστευσης των δανειστών μας, το τελευταίο που χρειάζεται η πατρίδα μας είναι η αποδυνάμωση των δεσμών του κοινωνικού ιστού και μια αναζωπύρωση της ταξικής πάλης! Ακόμα περισσότερο, δεν χρειάζεται δημιουργία τάξεων πολιτών με βάση τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2015...

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή», στέλεχος της κυβέρνησης που ορκίστηκε πρόσφατα βουλευτής επινοεί μια νέα τάξη πολιτών, τους «μενουμευρωπαίους», αναφέροντας ότι η παρούσα κυβέρνηση ψηφίστηκε για να μετακυλήσει τα οικονομικά βάρη σε αυτούς. Δηλαδή να τιμωρήσει περίπου τους μισούς Ελληνες για την προτίμησή τους να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση! 
«Γι’ αυτό ακριβώς ψηφίστηκε (η νέα κυβέρνηση) τον Σεπτέμβριο, για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει», αναφέρει μεταξύ άλλων στο πρόσφατο άρθρο του.

Ο ίδιος βουλευτής, όμως, σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα στις 4/5/2014 έγραφε:
«...Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη θα γκρεμίσει την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και θα διασώσει τον λαό την τελευταία στιγμή από την επιβολή τρίτου μνημονίου και την πώληση του συνόλου του δημόσιου πλούτου που έχει βγει στο σφυρί, με πρώτο το νερό...» . 
Βέβαια, τίποτα από αυτά δεν συνέβησαν με τη νέα κυβέρνηση. Και νέο μνημόνιο επιβλήθηκε και οι Ελληνες έγιναν φτωχότεροι και ο δημόσιος πλούτος της πατρίδας μας υποθηκεύτηκε για έναν αιώνα! Ο αντίλογος σε αυτές τις αντικειμενικές διαπιστώσεις θα μπορούσε να είναι ότι το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα δεν έχει σχέση με προθέσεις, αλλά οφείλεται σε αυταπάτες, σε διαπραγματευτική απειρία και αστοχία, σε πιέσεις των εταίρων, σε εκβιασμούς των δανειστών...

Στην πολιτική όμως, όπως και στην Ιατρική, όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι από τις προθέσεις, όσο αγαθές κι αν είναι αυτές...
 Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κατάσταση της χώρας είναι τραγική. Ανεργία στα ύψη, άμεσοι και έμμεσοι φόροι, και ξανά φόροι, εκμηδένιση της παραγωγικότητας, άδεια κρατικά ταμεία, υγεία και παιδεία σε τεράστια κρίση, αν όχι κατάρρευση, πρόσφυγες... Και οι γείτονές μας να παραβιάζουν καθημερινά και συστηματικά τα σύνορά μας, να αμφισβητούν την κυριαρχία μας στα νησιά μας και να στήνουν προκλητικές φιέστες γιορτάζοντας την άλωση της Κωνσταντινούπολης...
 
Σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται η πατρίδα το μόνο που δεν χρειάζεται είναι η επινόηση νέου ταξικού διχασμού και ο διωγμός των «μενουμευρωπαίων». 
Γιατί η υπερχείλιση της οργής, μέσα από μια νέα, πρωτότυπη και φαιδρή ταξική πάλη όπως είναι αυτή μεταξύ αυτών που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και αυτών που θέλουν τη Ελλάδα σε αχαρτογράφητα νερά, μπορεί να έχει ολέθριες εθνικές συνέπειες...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ