Τσάμπιονς Λιγκ: Ένας «ταξικός» τελικός μεταξύ δύο ισπανικών προαστίων
tsamopoulos_minas

Μηνάς Τσαμόπουλος

Τσάμπιονς Λιγκ: Ένας «ταξικός» τελικός μεταξύ δύο ισπανικών προαστίων

Η  αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη  γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, σε συλλογικό επίπεδο άρχισε. Στο Μιλάνο, η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζει την Ατλέτικο Μαδρίτης. Αυτό που έχω να πω και να γράψω είναι ότι η κατάσταση έχει αρχίσει και γίνεται ανιαρή

Η  αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη  γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, σε συλλογικό επίπεδο άρχισε. Στο Μιλάνο, η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζει την Ατλέτικο Μαδρίτης. Αυτό που έχω να πω και να γράψω είναι ότι η κατάσταση έχει αρχίσει και γίνεται ανιαρή. Οι δύο ομάδες συναντιούνται στον τελικό για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία τρία χρόνια. 


Το Σαντιάγο Μπερναμπέου της Ρεάλ  βρίσκεται στον πλούσιο βόρειο τομέα της ισπανικής πρωτεύουσας, ανάμεσα σε τράπεζες και σε εταιρείες πολυεθνικές, ενώ το Βιθέντε Καλντερόν της Ατλέτικο στα νότια της Μαδρίτης, δίπλα σε ένα εργοστάσιο ζυθοποιίας. Πατρίκιοι εναντίον  πληβείων, πλούσιοι εναντίον  φτωχών. Μόνο αν τον δεις με αυτή την ταξική  ματιά τον τελικό ίσως και να σου προκαλέσει ενδιαφέρον.

Όσο αφορά την ισπανική κυριαρχία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ας πάρουμε  τα πράγματα με τη σειρά.
Κλείσιμο

Τα δυνατά πρωταθλήματα στην Ευρώπη κατ’ εμέ και κατ΄εθιμικό δίκαιο είναι πέντε. Το ισπανικό, το αγγλικό, το γερμανικό, το ιταλικό ενώ ακολουθεί  βραχεία κεφαλή το γαλλικό.

Ακόμη και σε αυτά τα πρωταθλήματα υπάρχουν ομάδες δύο και τριών ταχυτήτων. Μην πέφτετε θύμα της ποδοσφαιρικής προπαγάνδας με εξαίρεση την Αγγλία που «φέτος τα είδαμε όλα» με την Λέστερ.  Σκεφτείτε το εξής απλό. Από τις  πέντε αυτές χώρες μόνο στην Αγγλία η πρωταθλήτρια Λέστερ δεν έκανε το ντάμπλ αφού το κύπελλο κατέκτησε η Γιουνάιτεντ.

Στην Ισπανία νταμπλ η Μπάρτσα, στη Γερμανία η Μπάγερν, στην Ιταλία η Γιούβε και στην Γαλλία η Παρί.   

Πάμε τώρα στο Τσάμιονς Λίγκ. Στη φάση  των οκτώ, δηλαδή στα προημιτελικά,  υπήρχαν  τρεις ισπανικές, δύο γερμανικές, Μπάγερν και Βόλφσμπουργκ, η πορτογαλική Μπενφίκα, η γαλλική Παρί και η αγγλική City. Η Ιταλία έμεινε χωρίς εκπροσώπηση αφού η περσινή φιναλίστ του τελιού στο Τσάμπιονς Λίγκ Γιούβε αποκλείστηκε στους «16».

Στα ημιτελικά πέρασαν:  δύο ισπανικές, Ρεάλ και Ατλέτικο και αυτό γιατί υπήρξε «εμφύλιος» της Ατλέτικο με την Μπάρτσα στους «8». Ειδάλλως θα είχαμε για μία ακόμη φορά τρεις ισπανικές.  Η City για πρώτη φορά στην ιστορία της και το πανηγύρισε λες και κατέκτησε το τρόπαιο και η Μπάγερν με προπονητή τον Ισπανό Πεπ Γκουαρντιόλα.

Τα τελευταία 10 χρόνια οι Ισπανοί έχουν κατακτήσει πέντε τρόπαια, 4 η Μπάρτσα και ένα η Ρεάλ, οι Άγγλοι δύο με Γιουνάιτεντ και Τσέλσι , οι Ιταλοί δύο με Μίλαν και  Ίντερ και ένα οι Γερμανοί με την Μπάγερν.

Σε αυτά τα 10 χρόνια έγινα τρεις εμφύλιοι τελικοί. Το 2008 Γιουνάιτεντ –Τσέλσι, το 2013 Μπάγερν-Ντόρτμουν τον μόνον που κέρδισαν οι Βαυαροί από τους τρεις τελευταίους που συμμετείχαν και το 2014 Ρεάλ-Ατλέτικο.  Αν υπολογίσουμε ότι το Γιουρόπα το κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Σεβίλλη που τερμάτισε 6η στο ισπανικό πρωτάθλημα τελικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι «ποδόσφαιρο είναι το άθλημα που παίζουν 22 παίκτες και κερδίζουν πάντα οι... Ισπανοί!». Με το συμπάθιο κιόλας μίστερ Γκάρι Λίνεκερ…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ