Αναξιοπρεπές, φιλελεύθερο, αλλά αποτελεσματικό
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Αναξιοπρεπές, φιλελεύθερο, αλλά αποτελεσματικό


Αυτό κι αν είναι ανώμαλη προσγείωση για τους επαναστάτες του γλυκού νερού. Και δεν μιλάμε βέβαια για το νέο πακέτο της άγριας φορολογίας που το ξέραμε ότι θα έρθει, αλλά για τη δέσμευση ολόκληρης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου που έστειλαν αυτή τη φορά οι δανειστές στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα για την κυβέρνηση και το Ελληνικό Δημόσιο, όσο απλά είναι σε αντιστοιχία (αγαπητέ κύριε Τσίπρα) και για οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση. Οπως ας πούμε για μια εφημερίδα της διαπλοκής, μια και είναι το αγαπημένο θέμα της κυβέρνησης.
Οταν παίρνεις, λοιπόν, δανεικά από μια τράπεζα, κάποια στιγμή έρχεται ο λογαριασμός και είτε τα πληρώνεις, είτε δεσμεύονται περιουσιακά σου στοιχεία αν δεν έχεις να πληρώσεις, είτε τελικά πτωχεύεις. Αλλη επιλογή δεν έχεις.

Οσο αργείς να νοικοκυρέψεις τα του οίκου σου, τόσο περισσότερο φουσκώνει το χρέος και φυσικά στο τέλος σού παίρνουν, στην κυριολεξία, το κεφάλι, ό,τι υπάρχει τέλος πάντων και μάλιστα άνευ σοβαρής αποτίμησης.

Θα πει ο κ. Τσίπρας ότι δεν ευθύνεται αυτός για το χρέος που έπνιξε την Ελλάδα και φτάσαμε σε αυτή την πρωτοφανώς αποικιοκρατική και αναξιοπρεπή για δυτική χώρα σύμβαση του Υπερταμείου. Μπορεί να έχει κάποιο δίκιο, αλλά φταίει κι αυτός ως πρωθυπουργός με τους χειρισμούς του, γιατί ο λογαριασμός των 86 δισ. ευρώ -κατά Στουρνάρα- είναι πολύ βαρύς και είναι δικός του. Ολοδικός του. Οπως επίσης έχει σημασία ποιος βάζει την υπογραφή του στο τέλος. Και η υπογραφή της βαρύτατης αποικιοκρατικής αυτής μνημονιακής σύμβασης μπαίνει σήμερα το βράδυ στη Βουλή.

Επί της ουσίας, όλη αυτή η περιπέτεια, αν με τους τελείως λανθασμένους χειρισμούς της απολύτως άσχετης με τη διοίκηση κυβέρνησης δεν καταλήξει στο Grexit την επόμενη διετία, θα κάνει δύο μεγάλα καλά στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Το πρώτο πολύ μεγάλο καλό που συντελείται είναι ότι σβήνει ο μύθος της Αριστεράς και τρώει και ένα γερό χτύπημα ο λαϊκισμός, που βεβαίως βρίσκεται παντού, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέσα στη Ν.Δ. και σε ό,τι απέμεινε από το ΠΑΣΟΚ.

Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά υπάρχουν και θα υπάρχουν παντού. Ομως κανείς Ελληνας πλέον (ευτυχώς) δεν θα πιστεύει ότι υπάρχουν οι εύκολες λύσεις που πούλαγε η Αριστερά μια ολόκληρη ζωή.

Το δεύτερο μεγάλο καλό είναι ότι και ο «κόφτης» και το Υπερταμείο που ψηφίζονται σήμερα είναι δύο εργαλεία που μπορεί να φέρουν ανάπτυξη αν εφαρμοστούν σωστά.

Ναι, είναι αλήθεια ότι αφαιρούν κάθε ίχνος εθνικής κυριαρχίας από την κυβέρνηση της χώρας που τα υιοθετεί, αλλά... τη δουλειά τους θα την κάνουν. Και δαπάνες από ένα τεράστιο κράτος θα κόψουν και η κρατική περιουσία μπορεί να αξιοποιηθεί από ιδιώτες βεβαίως.

Αναξιοπρεπές ναι, φιλελεύθερο μάλλον, αλλά σίγουρα αποτελεσματικό για χώρα με πολιτικούς σαν τους δικούς μας. Οχι;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ