Η ώρα των Φιλελεύθερων Πολιτών
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Η ώρα των Φιλελεύθερων Πολιτών

Οι Ελληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι κρατιστές, έλεγε, τη δεκαετία του ’80 παλαιός και έμπειρος φίλος.

Οι δεξιοί για λόγους κομματικούς και οι αριστεροί για λόγους ιδεολογικούς. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, με μια σοβαρή διαφορά. Η ζωή έδειξε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι Ελληνες πολιτικοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις της τριετίας Μητσοτάκη - Μάνου, ήταν κρατιστές και λαϊκιστές για λόγους μόνο κομματικούς. Για την κατάκτηση, δηλαδή, και τον έλεγχο της εξουσίας. Ιδιαίτερα οι αυτοαποκαλούμενοι αυτάρεσκα «αριστεροί», που ντύνουν την εξουσιολαγνεία τους και με ιδεολογικό μανδύα.

Η χώρα του δήθεν και της πολιτικής απάτης. Ετσι, διαχρονικά στη Μεταπολίτευση κυριάρχησαν οι πολιτικές δυνάμεις του κρατισμού, που αποθέωσαν τον λαϊκισμό, γιγάντωσαν το κράτος, κατέστησαν τον διορισμό στο Δημόσιο λαϊκή διεκδίκηση, μέσο οικονομικής αποκατάστασης και κοινωνικής καταξίωσης. Με αντάλλαγμα τη στήριξη στην κατάκτηση και νομή της εξουσίας. Αυτοί οι κρατιστές πολιτικοί ήταν που δημιούργησαν τις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους στήριξαν οικονομικά, αφανώς κατά κανόνα, τις πολιτικές τους φιλοδοξίες. Εδραίωσαν δηλαδή τη συναλλαγή ως το κυρίαρχο μέσο κατάκτησης και διατήρησης της εξουσίας και έφτιαξαν μια κοινωνία εξαρτημένη από το κράτος και οικονομία με γυάλινα πόδια, που κατέρρευσε με την πρώτη ανατάραξη.

Και ενέσκηψε η κρίση. Το οικοδόμημα κατέρρευσε. Οι Ελληνες αιφνιδιάστηκαν, τρομοκρατήθηκαν, πανικοβλήθηκαν, θύμωσαν. Μαθημένοι στην εδραιωμένη -σε βαθμό διαβρώσεως- πολιτική τους παιδεία, αναζήτησαν οι βολεμένοι λύσεις στα γνωστά μονοπάτια του λαϊκισμού και της κατεστημένης κρατικίστικης λογικής. Αλλοι, οι μη βολεμένοι, διάλεξαν δρόμους επικίνδυνους, εκδικητικούς, χωρίς ελπίδα. Οι δήθεν σοσιαλδημοκράτες του Γ. Παπανδρέου, με σημαία τα «λεφτά που υπήρχαν», κατέρρευσαν προ της αδυναμίας ή της ανικανότητας να κατανοήσουν και βέβαια να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για εκσυγχρονισμό των δομών της ελληνικής πολιτείας, της κοινωνίας και κυρίως της οικονομίας. Διάδοχός τους, το μείγμα του πολιτικού μορφώματος του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» του Αντώνη Σαμαρά -άλλη λαϊκίστικη πολιτική μπαρούφα που αναγορεύθηκε σε πολιτική ιδεολογία για να συντηρήσει τον εγκλωβισμό των κρατικομαθημένων ψηφοφόρων- σε αγαστή συνεργασία με τους επιγόνους του αείμνηστου Α. Παπανδρέου, «ιδεολόγους» του απατηλού σοσιαλισμού. Με ψευδεπίγραφες σημαίες κατάφεραν να πείσουν του ζαλισμένους πολίτες. Αμέσως βέβαια έσπευσαν να υπογράψουν με τους Ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις, που δεν κατανοούσαν ή δεν μπόρεσαν και δεν έκαναν. Γιατί δεν ήθελαν την απεξάρτηση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας από το κράτος.

Κλείσιμο
Το τραγικό είναι ότι οι λιγότερο ή περισσότερο εξαρτημένοι από το κράτος πολίτες πείστηκαν πάλι από τις σειρήνες του λαϊκισμού. Και επέλεξαν τους πατριάρχες του κρατισμού, επιστήμονες του λαϊκισμού, και εν πολλοίς επιγόνους της δεκαετίας του ’80, που, φευ, αυτοαποκαλούνται «αριστεροί». Που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κατανοήσουν την αδήριτη πλέον ανάγκη απεξάρτησης της κοινωνίας και της οικονομίας από το κράτος και τη λογική του κρατισμού. Η εξουσία όμως είναι γλυκιά. Τι κι αν ψηφίζουν μνημόνια και δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που δεν θα εφαρμόσουν... Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Παταγώδης αποτυχία και η χώρα να οδηγείται στην απόλυτη φτωχοποίηση. Για να επιβεβαιωθεί η σοφή παροιμία της γιαγιάς μου: «Αμα βάλεις τον κ... σου μάγειρα, σκ... θα σου μαγειρέψει».
Ετσι, έξι (6!) χρόνια τώρα μόνο οι αληθώς φιλελεύθεροι και οι καθαροί και τουλάχιστον έντιμοι σε όσα λένε -πλην αντευρωπαϊστές- κομμουνιστές του κ. Κουτσούμπα δεν έχουν εμπλακεί στη διαχείριση της κρίσης.

Ηρθε, πιστεύω, η ώρα να ενεργοποιηθούν οι μόνοι πραγματικά ευρωπαϊστές, οι φιλελεύθεροι πολίτες. Να αναλάβουν τις τύχες της χώρας στο πλαίσιο του μοναδικού δρόμου της ελεύθερης δημοκρατικής Ευρώπης. Οι πολίτες που πιστεύουν στον άνθρωπο, στην ελευθερία των επιλογών, της δράσης και της ανάπτυξής του στην κοινωνία, στην ελεύθερη ανοιχτή οικονομία και τους υγιείς θεσμούς. Με κανόνες και ελέγχους αληθινά ανεξάρτητους. Αυτοί που στοχεύουν στο μεγάλωμα της πίτας, δηλαδή της απασχόλησης και του πλούτου της κοινωνίας, και όχι στη δήθεν δίκαιη αναδιανομή της φτώχειας, με τρόπους μάλιστα που τη μεγαλώνουν και οδηγούν σε ασφαλή φτωχοποίηση. Αυτοί που πιστεύουν στο κράτος-εγγυητή των θεσμών, αυστηρό επόπτη και ελεγκτή της νομιμότητας και όχι στο κράτος-επιχειρηματία και νταβατζή της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτοί που κατανοούν και πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και μπορούν να εκσυγχρονίσουν και να «αποκρατικοποιήσουν» την οικονομία, την κοινωνία, την εθνική νοοτροπία. Αυτοί που επιμένουν στην αλήθεια και απεχθάνονται την κολακεία των μαζών και τον λαϊκισμό. Ολοι οι άλλοι δοκιμάστηκαν και βρέθηκαν λιποβαρείς

Ειδικά οι νέοι της χώρας αυτής, που δυστυχώς έχουν μεγαλώσει στις θερμοκοιτίδες του κρατισμού και του βολέματος, πρέπει να αντιδράσουν. Να παραμερίσουν εμάς τους παλαιότερους που «πήραμε τη ζωή μας λάθος». Να πολεμήσουν, όπως επιβάλλει η φύση τους, το κρατικίστικο και λαϊκίστικο κατεστημένο, την πολιτική συναλλαγή. Οχι με ακραίες, επικίνδυνες και αδιέξοδες επιλογές. Να ασπαστούν φιλελεύθερες ιδέες και να στείλουν στα αζήτητα τους κεκράκτες του βολέματος. Να διεκδικήσουν μαχητικά αέρα, ελευθερία, ανταγωνισμό, ισονομία και υγιείς θεσμούς. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει λύση στο εθνικό μας αδιέξοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα