Η αποτίμηση της συμφωνίας με τους δανειστές
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η αποτίμηση της συμφωνίας με τους δανειστές

Δεδομένων των συνθηκών και με την επιφύλαξη  των αλλαγών που μπορεί να γίνουν  μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαίου, η βάση της τριπλής συμφωνίας για αξιολόγηση, δημοσιονομικό «κόφτη»  και χρέος είναι θετική για τη χώρα για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ειδικότερα:

-Η συμφωνία για την αξιολόγηση με τα  μέτρα στα 5,4 δις. ήταν αναπόφευκτη. Αν το πράσινο φώς δοθεί στο επόμενο Eurogroup  της 24ης Μαίου, θα χρειαστεί να περάσει ακόμη  ένας μήνας για να εκταμιευτεί η δόση, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί και από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών-μελών.  Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου τον Ιούνιο είναι σε οριακό σημείο. Η εκταμίευση της δόσης απομακρύνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

 Είναι λογικό να  διατυπώνονται  σοβαρές αμφιβολίες για το αν «βγαίνει» ένα τόσο βαρύ  πακέτο μέτρων, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία κλπ . Ωστόσο, για αυτά τα ερωτήματα θα δοθούν οι απαντήσεις  προς το τέλος του χρόνου. Προς το παρόν πάντως κι εφόσον όλα εξελιχθούν με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, αποφεύχθηκε  ο κίνδυνος της κατάρρευσης στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

-Ο δημοσιονομικός «κόφτης» είναι μια εξαιρετική πατέντα που βάζει τέλος στο προβληματικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Η κυβέρνηση παρέδωσε τα κλειδιά στους δανειστές. Ουσιαστικά η Τρόικα δίνει στην κυβέρνηση -όπως και στις επόμενες- ένα manual. Eνα βιβλίο οδηγιών, στο οποίο θα ανατρέχει ο εκάστοτε  υπουργός Οικονομικών για να κόψει τις δαπάνες. Αυτοματοποιημένα, με προεδρικά διατάγματα,  χωρίς να  υπάρχει  δυνατότητα να αναδίπλωσης  λόγω  πολιτικού κόστους και με έτοιμη τη δικαιολογία «δεν το θέλουμε, άλλα είμαστε υποχρεωμένοι».  Η κάθε κυβέρνηση πλέον  όταν πέφτει έξω, θα κάνει το προφανές και το λογικό: Θα κόβει δαπάνες.
Κλείσιμο

Με τον αυτόματο μηχανισμό, όποια κυβέρνηση κι αν έρθει στην εξουσία, η οικονομική πολιτική  της θα είναι προαποφασισμένη και ο βασικός της άξονας θα είναι η αποτροπή  ελλειμμάτων. Μάλιστα όπως προκύπτει από τις δηλώσεις ελλήνων και ξένων αξιωματούχων μετά το Eurogroup, ο δημοσιονομικός «κόφτης» θα είναι  με προδιαγραφές  διπλής ανάγνωσης. Η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν παίρνει συγκεκριμένα μέτρα, που είναι αλήθεια, αλλά ταυτόχρονα τα μέτρα είναι συγκεκριμένα, κάτι που επίσης είναι αλήθεια, καθώς αφορά γενικευμένες  περικοπές δαπανών εκτός  των κωδικών άμυνας και πρόνοιας.

-Για το χρέος τα πράγματα δεν έχουν την σαφήνεια. Το γεγονός ότι μπήκε στη συζήτηση δίνει στην κυβέρνηση ένα επιχείρημα-κίνητρο  για να ψηφίσει τα μέτρα, αλλά  οι ουσιαστικές αποφάσεις  θα καθυστερήσουν για το 2018 και θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος.  

-Η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικό χρόνο, εφόσον φυσικά όλα εξελιχθούν ομαλά μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network