Οι 153 βουλευτές και τα μέτρα
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Οι 153 βουλευτές και τα μέτρα

H κυβέρνηση ξεκινάει από αύριο τη νομοθέτηση ενός ακόμα διπλού τεράστιου πακέτου μέτρων της τάξεως των 9 δισ. ευρώ, τα οποία θα εφαρμοστούν και θα εισπραχθούν έως το 2018. Από αυτά, τα 4 δισ. τώρα και τα υπόλοιπα σταδιακά.

Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να αναφερθούμε και να πολιτικολογήσουμε για το αν το τέταρτο προληπτικό μνημόνιο θα εφαρμοστεί τελικά ή όχι γιατί «θα τα πάμε στα νούμερα καλά και δεν θα χρειαστεί», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Οποιος ζει στην Ελλάδα ξέρει ότι από το 2010 οι κυβερνήσεις μάς λέγανε ότι βγαίνουμε από το πρώτο μνημόνιο και φτάσαμε στο 2016 με ορίζοντα μέτρα που θα εφαρμόζονται έως το 2018.

Τα μέτρα αυτά απορρέουν από τις υποχρεώσεις που ψήφισε η Ελληνική Βουλή τον Δεκαπενταύγουστο, δηλαδή προ των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, όπου πανηγυρικά ο λαός επέλεξε και πάλι για κυβερνήτη του τον Αλέξη Τσίπρα μαζί με τον Πάνο Καμμένο. Οι Ελληνες έδωσαν άνετη κοινοβουλευτική νίκη στον πρώτο και «αεράτη» είσοδο στη Βουλή στον δεύτερο, γι’ αυτό και οι δύο ηγέτες λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων σφιχταγκαλιάστηκαν δημοσίως και ξεκίνησαν τη δεύτερη θητεία τους.
Αν τα μέτρα αυτά πονάνε τον κόσμο ή είναι τελείως ακατάλληλα για να φέρουν την ανάπτυξη και να μην ξαναπάμε σε νέο κύκλο ύφεσης και μετά στη δραχμή, θα φανεί σε περίπου 12-18 μήνες. Πάντως, αυτή η κυβέρνηση δικαιούται πολιτικά αλλά και ηθικά να τα ψηφίσει, να τα εφαρμόσει και ενδεχομένως να τα λουστεί αναλόγως. Θα πείτε, κι αν είναι λάθος όλη η συνταγή, αν απλώς αποτελούν μια άγρια δοσολογία ενός φαρμάκου που θα στείλει οριστικά στον τάφο τον μεγάλο ασθενή που λέγεται ελληνική οικονομία και μαζί και εμάς;

Δυστυχώς η απάντηση είναι μία, απλή, μοναδική και... δημοκρατική. Αυτούς ψηφίσαμε τον Σεπτέμβριο και μάλιστα αφού τους δοκιμάσαμε εννέα μήνες -άρα γνωρίζαμε- και αφού οι ίδιοι έφεραν προ των δεύτερων εκλογών ένα νέο μνημόνιο. Αρα τώρα και πρέπει και θα το εφαρμόσουν.
Οποιος πιστεύει ότι θα βρεθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. που δεν θα ψηφίσουν το Ασφαλιστικό (που κόβει ακόμα και το ΕΚΑΣ από τους ηλικιωμένους) ή την άγρια φορολογία του 55% σε όποιον βγάζει 1.500 ευρώ τον μήνα προκειμένου να ζει την οικογένειά του (δηλαδή τον καθιστά αυτόματα μισθωτό των 700 ευρώ) είναι απόλυτα γελασμένος.

Οι 153 βουλευτές ξέρουν καλά, μα πάρα πολύ καλά, ότι αν γίνουν κατά λάθος εκλογές θα μείνουν... 53, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει το μπόνους του πρώτου κόμματος, ενώ οι ΑΝ.ΕΛ. δύσκολα θα ξαναμπούν στη Βουλή. Ανθρωποι είναι ντε, δεν θα πυροβολήσουν τα πόδια τους για μια ιδεολογία που την καταπάτησαν, ούτως ή άλλως, από τον περασμένο Αύγουστο ψηφίζοντας ένα χοντρό μνημόνιο. Αφού μάλιστα τους νομιμοποίησε και ο ελληνικός λαός ψηφίζοντάς τους πάλι, δεν είναι και χαζοί πια να χάσουν το μεροκάματο του βουλευτή. Τη σήμερον ημέρα 7.000 ευρώ μισθός δεν βρίσκεται εύκολα.

Αρα, λοιπόν, θα ψηφιστούν όλα όπως θέλουν οι δανειστές και θα πάμε στο όμορφο ελληνικό καλοκαιράκι. Από τα τέλη Ιουνίου θα αρχίσουν να έρχονται οι φόροι, ο ΕΝΦΙΑ, οι περικοπές στις συντάξεις, οι αυξήσεις στις εισφορές και στους έμμεσους φόρους (φως, νερό, τηλέφωνο, ΦΠΑ στα τρόφιμα κ.λπ.). 
Τα μέτρα αυτά θα φέρουν ύφεση στην ύφεση αφού η κατανάλωση θα πέσει ακόμα περισσότερο και φυσικά οι «κόφτες» του τέταρτου μνημονίου θα εμφανιστούν μαζί με τη δεύτερη αξιολόγηση του Φθινοπώρου.

Μέχρι τότε καλή μας όρεξη και μην ξεχνάτε ότι στη ζωή ισχύει πάντα το ρηθέν ότι «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο». Ή την κάλπη!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ