Πώς κατέρρευσε η αρχιτεκτονική της διαπραγμάτευσης
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Πώς κατέρρευσε η αρχιτεκτονική της διαπραγμάτευσης

Περιπλέκεται το πράγμα καθώς η τακτική για Σύνοδο Κορυφής που επέλεξε ο πρωθυπουργός δείχνει και το αδιέξοδο που έχει υπάρξει.

Με τα όσα ακούγονται πάντως από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αποκλειστεί κανένα από τα τρία ενδεχόμενα του Bloomberg. Δηλαδή εκλογές, δημοψήφισμα ή και επώδυνος συμβιβασμός.

Συνάγει κανείς ότι όλα δείχνουν πώς μπορεί να πάμε σε ένα νέο πολιτικό θρίλερ με την χρονική εμπλοκή του δημοψηφίσματος στην Βρετανία ορατή. Από οικονομικής πλευράς οι προφανείς αβεβαιότητες που συνεπάγεται το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ έχει οδηγήσει τους πιστωτές να ζητούν τα επιπλέον που ζητούν. Αυτά όμως αν βάλει κανείς κάτω την απλή λογική θα έλθουν σαν αποτέλεσμα των ανοιγμάτων που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος των 5,4 δισ.

Ουσιαστικά όμως αν η κυβέρνηση δεχτεί τέτοια πράγματα, δηλαδή εφεδρικές περικοπές συντάξεων,εξόδων δημοσίου κλπ θα είναι σα να γκρεμίζει το τείχος προστασίας που τόσο προσεκτικά έχτισε για αυτούς που την ψηφίζουν στην αρχιτεκτονική της διαπραγμάτευσης. Έχω ξαναπεί ότι πολιτικά αυτό μπορεί να είναι θεμιτό και σεβαστό όμως οικονομικά δεν βγαίνει. Και για αυτό ο μεγάλος πολιτικός κίνδυνος της κυβέρνησης είναι να αυτοαναιρεθεί η ίδια, όπως γίνεται, με τα όσα λένε όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι από τους μικρομεσαίους που την στήριξαν στην αύξηση των εισφορών μέχρι τους μηχανικούς.
Κλείσιμο

Η δε τακτική του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου είναι πολύ μικροπολιτική και δεν θα έχει μεγάλη ουρά. Δυστυχώς για τους ανθρώπους της οικονομίας η κατάληξη μετά από 15 μήνες διαπραγμάτευσης δείχνει ότι χάνεται πολύς χρόνος με βαρύ διαφαινόμενο τίμημα. Και όπως η εμπειρία έχει δείξει οι πιστωτές είναι αμείλικτοι και τις ολιγωρίες τις πληρώνει η ίδια η κοινωνία. Όπως συμβαίνει με ένα ασφαλιστικό που περιέχει απίστευτες ρυθμίσεις στις συντάξεις χηρείας.

Η οικονομική αρχιτεκτονική δεν μπορεί να ταυτιστεί με μια συμφωνία πολιτικών εξισώσεων σε λογιστικό επίπεδο και σε αυτό βασίζεται το σύνολο των πιστωτών ζητώντας τα επιπλέον μέτρα-ρεζέρβα από την ελληνική κυβέρνηση,όσο και αν στους κόλπους τους επικρατούν διαφορετικές απόψεις. Ο χρόνος όμως που χάνεται είναι πολύτιμος και η ζημιά που γίνεται θα πληρωθεί και πάλι από εμάς τους ίδιους. Η στρατηγική αυτή πάντως από κυβερνητικής πλευράς δεν είναι διατηρήσιμη. Η θα πρέπει να επιλέξουν συμφωνία με όλα τα μέτρα ή να πάνε στις κάλπες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK