Αλμα στο κενό με δυο νομοσχέδια
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Αλμα στο κενό με δυο νομοσχέδια

Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα συνεχιστούν  στις 18 Απριλίου που θα επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα, καθώς μια ακόμη προθεσμία πέρασε χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το καλό σενάριο πλέον  η συμφωνία με τους δανειστές θα μπορούσε να κλείσει στο τέλος του μήνα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στη Βουλή δυο νομοσχέδια, ενώ η διαπραγμάτευση είναι ακόμη «ανοικτή». Αν δεν προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμούς, τα δύο νομοσχέδια θα είναι άλμα στο κενό, καθώς  θα επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν με το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, που το κατέθεσε για να υποχρεωθεί λίγο αργότερα να το ανακαλέσει. Μια ανάλογη εμπλοκή  θα σπρώξει τη διαπραγμάτευση τον Μάιο και όπως είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος αν φτάσουμε Ιούνιο καήκαμε.

Στο μεταξύ  όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις και συνεπώς  η αβεβαιότητα, η πραγματική οικονομία σαπίζει. Το δείχνουν ο δείκτης  λιανικών πωλήσεων (-3,8% τον Ιανουάριο  έναντι του αντίστοιχου μήνα  2015) και ο PMI που έπεσε τον Ιανουάριο κάτω από το 50 με τα στοιχεία να δείχνουν μείωση παραγγελιών και αύξηση απολύσεων. Ταυτόχρονα, όσο διαρκεί η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια συνεχώς στις τράπεζες   δημιουργούνται και νέα κόκκινα επιχειρηματικά  δάνεια. Η έλλειψη ρευστότητας γονατίζει καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις. Τα προβλήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών που ήρθαν πρόσφατα στην επικαιρότητα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Αυτά που δεν έρχονται στη δημοσιότητα είναι αναρίθμητα και έχουν επιπτώσεις σε ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, σε εργαζόμενους που μένουν απλήρωτοι, σε δημόσια έσοδα που χάνονται, σε οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία που αυξάνονται ανεξέλεγκτα κοκ

Κλείσιμο
Η Κυβέρνηση  διαπραγματεύεται αναμασώντας την επικοινωνιακή καραμέλα ότι  μεταφέρει  τα βάρη στους έχοντες. Λες και υπάρχουν εύκολες λύσεις στο σημείο που έχουμε φτάσει, προσπαθεί να αποφύγει μέτρα περικοπής δαπανών που θα έχουν πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ και βάζει με ευκολία στο τραπέζι προτάσεις για παράλογη αύξηση της φορολογίας εισοδήματος αλλά και της έμμεσης φορολογίας. Ζητά να σηκώσει το βάρος το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας για να μη θιγούν τα συμφέροντα της εκλογικής δεξαμενής του αχανούς και αναποτελεσματικού δημοσίου. Προσπαθεί να βρει μια συμφωνία  που θα τη βολεύει πολιτικά και αδιαφορεί για τον προφανή κίνδυνο, μετά την αξιολόγηση η κατάσταση  της οικονομίας να επιδεινωθεί λόγω της υπερφορολόγησης.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ