H κόπρος του Αυγεία
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

H κόπρος του Αυγεία

Σαν να μας τρώει η μύτη μας να ξαναπεράσουμε όσα πήγαν να συμβούν πέρυσι το καλοκαίρι.

Και ίσως τελικά το πιο χρήσιμο στοιχείο από την κατάληξη της συζήτησης στη Βουλή ήταν η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για Εξεταστική για το τρίτο μνημόνιο, τα capital controls και το παράλληλο νόμισμα. Επί της ουσίας, το τίμημα όλων αυτών αντιστοιχεί στη σημερινή αξιολόγηση, το βάρος της οποίας σημαίνει άλλα 5,4 δισ. ευρώ.

Ας έρθουμε όμως λίγο στην ουσία. Τι βγαίνει αλήθεια από μια όξυνση του πολιτικού κλίματος και ιδίως για ζητήματα ουσίας που έχουν να κάνουν με τη Δικαιοσύνη και το επιχειρείν; Ξεκαθαρίζουν τα πράγματα ή μπερδεύονται περισσότερο - και μάλιστα αποκαλύπτουν σημαντικές εσωτερικές διαμάχες μέσα στο θεσμικό περιβάλλον, οι οποίες τείνουν να καταλήξουν σε «εμφύλια σύγκρουση»;

Το λέω αυτό γιατί ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για έκρηξη επενδύσεων μετά το πέρας της αξιολόγησης. Και αυτή πρέπει να είναι και η κεντρική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης, γιατί είναι και η μόνη λύση για να αναπνεύσει μια κοινωνία. Πώς θα γίνουν, όμως, οι επενδύσεις σε ένα κλίμα νοσηρό, όπου στη Βουλή θα ακούμε «να δούμε και να εξετάσουμε αν ο τάδε ή ο δείνα επιχειρηματίας είναι ένοχος»;

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε μια ήττα σε επίπεδο πολιτικής οικονομίας κατά την προσαρμογή που έκανε στην Ευρωζώνη. Η νεοκεϊνσιανή αντίληψη με τις αυξήσεις μισθών, τη χαλάρωση της πολιτικής και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων δεν υπάρχει. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός την είχε αναπτύξει κατά την περσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ και είχε τονίσει τον κεϊνσιανό προσανατολισμό, τον οποίο όμως η σημερινή Ευρώπη δεν υιοθετεί.

Ετσι εμπεδώνεται η νέα πραγματικότητα με μισθούς στα 400 ευρώ για όσους νέους βρίσκουν δουλειά, που ανεβαίνουν στα 550 γι' αυτούς που έχουν μεταπτυχιακά. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, αλλά είναι λιγοστές. Η επόμενη μέρα της αξιολόγησης δεν θα είναι τόσο εύκολη ούτε κάποιος παράδεισος, αντίθετα θα απαιτήσει τεράστιες προσπάθειες για να μπορέσει η κοινωνία να δρέψει τους καρπούς της ομαλής πορείας μέσα στο ευρώ.

Τουλάχιστον κάτι άρχισε να ακούγεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε αυτή η αγορά να μεταρρυθμιστεί σε αυτό που μπορεί να γίνει, δηλαδή επενδυτικός πυλώνας. Ας ελπίσουμε χωρίς τις νέες φορολογίες που αναφέρθηκαν για το φυσικό αέριο.

Θα ήθελα, όμως, να επανέλθω στο θέμα των media και στα αμαρτωλά δάνειά τους, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Την εβδομάδα που πέρασε μεγάλος όμιλος που το έχει γυρίσει στο λιβανιστήρι εμφάνισε για το 2015 δεκάδες εκατομμύρια ζημίες, εκατοντάδες δάνεια και επισήμως τεράστια μαύρη τρύπα! «Στ' αλήθεια, πότε πρόλαβαν να χάσουν τόσα λεφτά;» με ρώτησε φίλος-επιχειρηματίας, συντηρητικός, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Εχουμε λοιπόν μια πραγματικότητα που σοκάρει.

Από την άλλη πλευρά, αυτοί που σωστά κόπτονται για τη δημοκρατία -και πολύ καλά κάνουν- θα πρέπει να το δείχνουν δεχόμενοι κριτική από εκείνους που δεν έχουν δουλειές, δεσμεύσεις και δεν είναι ευάλωτοι στο να επιβιώσουν. Γιατί αυτές οι κριτικές δικαιώθηκαν όταν πέρυσι τέτοια εποχή έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για μια διαπραγμάτευση που τώρα θα ξεχρεώσουμε. Και ήταν οι ίδιοι που στήριξαν τη σημερινή κυβέρνηση στην υπογραφή της συμφωνίας που κράτησε τη χώρα όρθια.

Ας μιλήσουμε λοιπόν πια με ανοιχτά χαρτιά και χωρίς πολιτικά παιχνίδια πάνω από την κόπρο του Αυγεία, να την καθαρίσουμε και ας μη χωρίζουμε τη χώρα σε κακούς και καλούς, σε ομάδες κόκκινων και μπλε. Δημοκρατία έχουμε, ας χαλυβδώσουμε τους θεσμούς και ας κοιτάξουμε να πάμε στην επόμενη μέρα με διαφανείς επενδύσεις. Γιατί έτσι που πάμε, δεν πάμε!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ