Το διακύβευμα της ρήξης με το ΔΝΤ
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Το διακύβευμα της ρήξης με το ΔΝΤ

Η επικείμενη διατάραξη των σχέσεων με το ΔΝΤ μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks περιέχει ένα διακύβευμα που αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης

Την υπόθεση της ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του χρέους που αποτελεί τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης και το βασικό πολιτικό επιχείρημα που της έχει απομείνει για να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Τα μέτρα των 5,4 δισ που είναι υψηλότερα του 3% του ΑΕΠ είναι ένα νούμερο που αποτελεί νεότερη εξέλιξη από τον χρόνο καταγραφής της συνομιλίας. Οι ισορροπίες θα είναι πάρα πολύ δύσκολες, καθώς οι διαρροές που υπάρχουν στην Wall Street δείχνουν ότι η πλευρά του Ταμείου πετάει το μπαλάκι της διαρροής στην ελληνική κυβέρνηση.

Επί της ουσίας το ΔΝΤ δείχνει ότι έχει ακόμα πολύ μεγάλες αποστάσεις για να φτάσει σε μια διατηρήσιμη ισορροπία κατά την δική του εκτίμηση, αφού ο Τόμσεν φτάνει το σημείο να ζυγίσει τις επιλογές Μέρκελ για την συμμετοχή του Ταμείου στο Πρόγραμμα. Και αναφέρει χαρακτηριστικά, "με εμάς και αναδιάρθρωση ή χωρίς εμάς στα κοινοβούλιά σας;"

Κλείσιμο
Φαίνεται όμως ότι δεν είναι μόνον το ποσόν των μέτρων αλλά και η φύση τους που παίζουν τον ρόλο τους, καθώς τα μέτρα των 5,4 δισ που έχουν αποφασισθεί βασίζουν την αποτελεσματικότητά τους σε λογιστικές παραδοχές και δεν αποκλείεται τελικά να μην έχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα,γιατί είναι έντονα υφεσιακά. Δηλαδή η στάση του ΔΝΤ αντανακλά και αυτό που διατυπώνουν πολλοί οικονομολόγοι και εντός της χώρας, ότι το μπαράζ αύξησης της φορολογίας δεν θα έχει τα ενδεικνυόμενα αποτελέσματα.

Η πιθανότητα για σπάσιμο της αξιολόγησης και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ομως αυτό θα αφήσει την διαδικασία ανολοκλήρωτη και δεν θα φέρει κοντά την διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο πολιτικός χρόνος μπορεί να είναι πυκνός όμως άλλο τόσο πυκνός είναι και ο οικονομικός, διότι η επιδείνωση που θα επέλθει αν όλες οι διαδικασίες επιβραδυνθούν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω απώλεια εδάφους για την οποία δεν υπάρχουν περιθώρια.

Συμπερασματικά πέραν των όποιων πολιτικών ελιγμών πραγματοποιηθούν, το ζήτημα θα καλυφθεί μόνο με νούμερα και οικονομικά μεγέθη και εκεί βρίσκεται η ώρα της αλήθειας για την διαπραγμάτευση του 2016.Το ότι το ΔΝΤ μπορεί να παίξει παιχνίδια εκβιασμών δεν είναι κάτι νέο, δεν αποτελεί εξάλλου κάποιο φιλόπτωχο ταμείο. Αλλωστε το Ταμείο το φλερτάρουν οι αριστερογενείς που δεν θέλουν αγοραίες λύσεις και η ταλαίπωρη σχέση σοβεί από τα κατορθώματα του Παπανδρέου το 2010.

Ας το διώξουν λοιπόν το ΔΝΤ και ας κάτσουν να δουν το θέμα με τον ESM και τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια σε νέα βάση. Και με νέα τακτική για την αναδιάρθρωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK