Ασφαλιστικό και φοροδιαφυγή
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Ασφαλιστικό και φοροδιαφυγή

Η κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς, όπως φαίνεται από την ομόθυμη συλλογική και ιδιαίτερα έντονη αντίδραση της κοινωνίας, να επικοινωνήσει την πρόταση Κατρούγκαλου για τη «μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος» ως λύση μοναδική, μαγική, πρωτοποριακή και κυρίως κοινωνικά δίκαιη και αναδιανεμητική του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων. Πρόταση που είναι προφανές ότι:

■ καταρτίστηκε για αντιπερισπασμό, αφού δεν γίνεται να λύσει το Ασφαλιστικό, το οποίο αποδεδειγμένα δεν λύνει, αλλά στο πλαίσιο της προσπάθειας να καλλιεργηθεί το φιλολαϊκό προφίλ της «αριστερής» κυβέρνησης που προστατεύει δήθεν τους φτωχούς. Για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την αποδοχή του  ξορκισμένου μνημονίου και την εφαρμογή σκληρών μέτρων για την κοινωνία. Ο λαϊκισμός στο μεγαλείο του. 

■ πάσχει στη βάση της, αφού στηρίζεται στη λογική ότι τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 15.000-20.000 € είναι πλούτος και στην εσφαλμένη παραδοχή ότι οι υπέρογκες εισφορές που θα νομοθετηθούν θα μπορέσουν να εισπραχθούν για να αποτελέσουν πραγματικό έσοδο.

■ επιρρίπτει στους νυν εργαζομένους τις αμαρτίες του παρελθόντος, για να μη θίξει τώρα -γιατί τα κακά νέα θα έρθουν και γι’ αυτούς σύντομα- την κομματική της πελατεία. 

Κλείσιμο
Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση, εξίσου σημαντική, που δείχνει ότι είναι πρόταση  κατεξοχήν άδικη και επικίνδυνη, αφού θεσμοθετεί κίνητρο φοροδιαφυγής. Γιατί στηρίζεται, για να επιβάλει τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, στα εισοδήματα των επαγγελματιών όπως αυτά δηλώνονται στην Εφορία, ως μοναδικό δεδομένο-κριτήριο για τη διάκριση μεταξύ των «πλούσιων» και των  οικονομικά ασθενέστερων.

Λαμβάνει δηλαδή το επισφαλέστερο κριτήριο με βάση και τη δική της ομολογία για την έκταση της ασύλληπτης φοροδιαφυγής, που είναι μεγαλύτερη στους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων. Με το κριτήριο αυτό των δηλούμενων εισοδημάτων συμπεριλαμβάνονται αδιακρίτως στους ασθενέστερους «φτωχούς» ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους   που χρήζουν ενίσχυσης και οι φοροφυγάδες. Αυτοί δηλαδή -και είναι πολλοί, πάρα πολλοί- που, αν και έχουν υψηλά εισοδήματα, δηλώνουν ελάχιστα ποσά, κάτω από το όριο της φτώχειας. Και επιβάλλει στους συνεπείς φορολογουμένους, είτε είναι συνειδητοί, είτε επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, την υποχρέωση να ενισχύσουν και τους  φοροφυγάδες πληρώνοντας και τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Γιατί είναι δεδομένο ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι καλύπτουν με την υπερφορολόγηση και τις υποχρεώσεις της φοροδιαφυγής. Δεν είναι συνεπώς υπερβολή ότι στην ανιστόρητη αυτή πρόταση αντιδρά το υγιέστερο και παραγωγικότερο τμήμα, η βάση στήριξης της κοινωνίας. Εχουν ξεσηκωθεί, και με το δίκιο τους, οι ικανοί και πετυχημένοι, λιγότερο ή περισσότερο, που εργάζονται σκληρά και επιβιώνουν, οι οποίοι δηλώνουν αυτά που κερδίζουν και φορολογούνται. Από κοντά και αυτοί που κατάφεραν να αποκτήσουν κάποια περιουσία, η οποία, αν και δεν παράγει εισόδημα, δημιουργεί τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα, μη ανταποκρινόμενο στη φοροδοτική τους ικανότητα σήμερα. Φαίνεται ότι οι ωφελούμενοι φοροδιαφεύγοντες δεν έχουν αντιληφθεί τη διάσταση αυτή της πρότασης της κυβέρνησης, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται πώς δεν έχουν κατεβεί στους δρόμους  να τη στηρίξουν σθεναρά, αντιμαχόμενοι τους άλλους, τους «ανάλγητους», που δεν δέχονται να συνδράμουν τους «αναξιοπαθούντες» πληρώνοντας εκτός από τους φόρους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Για να σωθούν και να μακροημερεύσουν το σύστημα και η κυβέρνηση φυσικά. Εκτός κι αν έχει συλληφθεί η φοροδιαφυγή και δεν το έχουμε αντιληφθεί. Η απάντηση, πάντως, έρχεται αυθόρμητα. Πατάξτε, κύριοι της κυβέρνησης, όπως επαγγελθήκατε, τη φοροδιαφυγή για να δηλώνονται από όλους τα πραγματικά εισοδήματα και να είναι δίκαιη η συμμετοχή όλων στα δημόσια βάρη και τότε να δούμε σε ποιο επίπεδο θα πρέπει αυτοί που κερδίζουν περισσότερα να βάλουν πλάτη για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τότε η πρόταση, με διαφορετική κοστολόγηση βέβαια, θα μπορούσε να διαφημιστεί ως δίκαιη και ηθική. Είναι άλλο πράγμα να επιβληθεί μια ειδική εισφορά για την παράταση ή την αύξηση της κοινωνικής επιδότησης των ανέργων, άλλο να γίνει μια ευνοϊκή μεταχείριση των νέων επαγγελματιών, και άλλο η οριζόντια δήμευση του κόπου και του αποτελέσματος της σκληρής εργασίας, η τιμωρία και καταδίκη των στοιχειωδώς επιτυχημένων, με καταστροφικά και σε κάθε περίπτωση αμφίβολα οικονομικά αποτελέσματα. Με ωφελούμενους τους φοροφυγάδες. Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικοί φωστήρες δεν έχουν αντιληφθεί την ηθική διάσταση της πρότασής τους και τι θα διδάξει στην κοινωνία. Είναι πλέον βέβαιο ότι τα αποτελέσματα σε εισπρακτικό επίπεδο θα είναι αρνητικά, θα επεκταθούν η φοροδιαφυγή και η απόκρυψη εισοδημάτων και αυτόματα η εισφοροδιαφυγή, και θα κλείσουν και άλλα, υγιή αυτή τη φορά, επιτηδεύματα.         


Δουλέψτε, λέει η πρόταση, αδιάκοπα, χωρίς ωράρια και περιορισμό, εσείς οι ικανοί, οι δραστήριοι και επιτυχημένοι, εσείς που τα  καταφέρατε και επιβιώνετε στον επαγγελματικό σας κύκλο παρά την κρίση. Δουλέψτε και πληρώστε για να σωθούν η χώρα, το Ασφαλιστικό, αλλά και το σύστημα, που τόσα χρόνια στηρίζει και ευνοεί τους φοροφυγάδες και τους καιροσκόπους. Για να σωθεί το φιλολαϊκό πρόσωπο της αριστερής μας κυβέρνησης. Αυτή είναι η τιμωρία σας. Και βέβαια αυτή είναι η πραγματική διάσταση της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» και της δήθεν κοινωνικής δικαιοσύνης. Αντάξια και συνεπής με τη λογική και την πάγια πρακτική των λαϊκιστών που αυτοαποκαλούνται και  μεταρρυθμιστές, δίκαιοι και -φευ!- ηθικοί.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ