Το τίμημα της αξιολόγησης
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Το τίμημα της αξιολόγησης

Χθες ακούστηκαν δυο διαφορετικές απόψεις. Αυτή του κ. Στουρνάρα και αυτή του κ. Δραγασάκη. Και οι δυο συμφωνούν στον ίδιο στόχο, ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό. Υπάρχει διαφορά στον τρόπο και τον επιμερισμό του τιμήματος.

Ο μεν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τόλμησε να πει ότι δεν πρέπει να υπερπροστατεύονται τα μεγαλύτερα σε ηλικία στρώματα του πληθυσμού σε βάρος των παραγωγικών. Θέλοντας να πει, ότι η συμφωνία της αξιολόγησης περνά και από την μείωση των συντάξεων, πιθανώς υψηλών είτε διπλών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που το περασμένο καλοκαίρι επισφράγισε την απόφαση παραμονής στο ευρώ έδειξε αδιάλλακτος όσον αφορά την βασική γραμμή της κυβέρνησης για την μετάθεση των βαρών στους δηλώνοντες εισοδήματα και διαφύλαξης μισθών Δημοσίου και συντάξεων.

Το ζήτημα είναι τι από αυτά θα κρίνουν πραγματοποιήσιμα οι δανειστές όταν απαντήσουν στις ελληνικές προτάσεις και στην λεγόμενη αρχιτεκτονική τους. Και η ώρα αυτή δεν είναι μακριά,καθώς μάλιστα ο κ. Δραγασάκης ζήτησε από τους δανειστές να επισπεύσουν. Η κυβέρνηση βιάζεται και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις Σταθάκη,που σημαίνει ότι προτρέχει και προεξοφλεί μια πιεστική εξέλιξη άμεσα.
Κλείσιμο

Το ερώτημα είναι αν αυτό θα γίνει με κλειστά ή ανοιχτά σύνορα γιατί οι προειδοποιήσεις Δραγασάκη δεν ήταν τυχαίες. Το πολιτικό κλίμα φορτώνεται και θα φορτωθεί κι άλλο στο επόμενο διάστημα. Το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει και πότε θα σκάσει και προς ποια κατεύθυνση.

Οι συνθήκες δεν είναι οι ευνοϊκότερες όμως πέρα από αυτές η κυβερνητική ευθύνη έγκειται στην πλημμελή προετοιμασία ενός τόσο σοβαρού και κρίσιμου νομοσχεδίου,όπως το ασφαλιστικό. Θα έλεγε κανείς ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια αμηχανία από την αρχή του χρόνου περιμένοντας αυτή την εξέλιξη που μπορεί να ανατρέψει πολλά.

Και εκείνο που επίσης είναι άγνωστο τώρα είναι πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση,δηλαδή από ποιους και με ποια χρονική υστέρηση. Ο οικονομικός ρεαλισμός, που πρυτανεύει σε τέτοιες περιπτώσεις θα είναι το μόνο κριτήριο για την ολοκλήρωση,που θα υπαγορεύσει και τις πολιτικές εξελίξεις. Εξελίξεις που σίγουρα θα υπαγορευθούν και από τις πολιτικές τακτικές από τους βασικούς παίκτες. Θα φανεί επίσης ποιοι θα δραπετεύσουν και ποιοι θα πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα. Κοντός ψαλμός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK