Γιατί η Αθήνα δεν σηκώνει το “κεφάλι”
pafilas_dimitris

Δημήτρης Παφίλας

Γιατί η Αθήνα δεν σηκώνει το “κεφάλι”

Επτά σερί πτωτικές συνεδριάσεις έκλεισε η Αθήνα η οποία από την αρχή του χρόνου συμπλήρωσε
20 αρνητικά κλεισίματα σε σύνολο 26 συνεδριάσεων.\Γιατί, όμως, η αγορά δεν μπορεί να κρατήσει τα κέρδη ούτε σε μια τεχνική αντίδραση ;  Και σήμερα αν και αντέδρασε έως 2,9% έχασε όλα τα κέρδη με τις τράπεζες στο κόκκινο.

Από τις αρχές του χρόνου ο Δείκτης έχει χάσει 28% και ο δείκτης των Τραπεζών 61% ενώ οι βασικοί ξένοι έχουν χάσει πάνω απο 70% των χρημάτων τους.        
 Η  απάντηση που δίνουν ξένα funds για την αδυναμία της Αθήνας  που συμμετείχαν με λίγα χρήματα στις αυξήσεις κεφαλαίου είναι ότι, η Ελλάδα δεν είναι επενδύσιμη.

Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν ότι, δεν βγαίνει ο λογαριασμός με το σημερινό ασφαλιστικό και το αγροτικό – εξ ου και η επισήμανση των δανειστών πως δεν είναι κοστολογημένο το ασφαλιστικό. 
Οι τράπεζες λοιπόν πωλούνται όχι γιατί δεν είναι φθηνές ή γιατί δεν έχουν κεφάλαια, αλλά γιατί δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης. Κανείς δεν ξέρει λ. Χ πόσα κόκκινα δάνεια θα πωληθούν. Μόνο αν σταματήσει  ο Ela, και ανοίξει το όριο των ομολόγων οι τράπεζες θα εξοικονομήσουν 1 δισ ευρώ και έχουν πιθανότητες κερδοφορίας. Αυτό θα συμβεί- δηλαδή το άνοιγμα του ορίου -, μόνο αν δοθεί αξιολόγηση. Και σύμφωνα με τραπεζίτες το σενάριο είναι να δοθεί η αξιολόγηση  τον Μάρτιο ή τις αρχές Απριλίου, διαδικασία η οποία ενδέχεται να μεγαλώσει τον λογαριασμό για τα κόκκινα δάνεια.

Κλείσιμο
Επιπλέον, ένας άλλος λόγος είνι ότι  η Deutsche Bank διαπραγματεύεται 0,30 φορές τα κέρδη της, έτσι οι ελληνικές δεν μπορεί να είναι υψηλότερα.
Όμως, σήμερα ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα που να ενδιαφέρει τους δανειστές. Αντίθετα, κάλεσε το ΔΝΤ να αποδεχθεί τις ασφαλιστικές εισφορές ενω είπε πως θα βάλει φόρους εκτός απο τους “αδύναμους”                                                    
         

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ