Γιατί να υποχωρήσουν οι αγρότες;
Σπύρος Γκουτζάνης

Σπύρος Γκουτζάνης

Γιατί να υποχωρήσουν οι αγρότες;

Ήταν μάλλον ατυχής η κυβερνητική διαρροή από την Τεχεράνη για τους αγρότες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν η κορυφαία κυβερνητική πηγή ανέφερε: “Η συζήτηση γίνεται πάνω σε μία πρόταση νόμου και όχι σε νομοσχέδιο, που αφορά όλη την κοινωνία, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτοί δεν έχουν φωνή;”. Ειδικά τους αγρότες, πρόσθεσε, “το σχέδιο τους ευνοεί. Είναι εξαιρετικά εγωιστικό, το ότι οι αγρότες, δεν έρχονται στο τραπέζι του διαλόγου”. 

Το κοκτέιλ των μέτρων περιλαμβάνει αύξηση του κόστους παραγωγής μέσω του πετρελαίου και της φορολογίας στα αγροτικά εφόδια. Αύξηση της φορολογίας των αγροτών και αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Αθροιζόμενα όλα αυτά επιφέρουν τέτοια μείωση του εισοδήματος που οδηγεί στην έξοδο από το επάγγελμα τους αγρότες. Φυσικά όχι όλους αλλά μία μεγάλη κατηγορία από αυτούς. Τυχαίνει μάλιστα να μην είναι εκείνοι που σκανδαλωδώς είχαν ευνοηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις όταν απαιτούσαν “όλα τα κιλά όλα τα λεφτά”, από τις κοινοτικές επιδοτήσεις για το βαμβάκι για να τα κάνουν σπίτια, τζιπάρες και σκυλάδικα. Το κοκτέιλ των μέτρων, εξοντώνει τους πιο χαμηλούς στην κοινωνική κλίμακα αλλά και τους μικρομεσαίους. Για όσους γνωρίζουν ελάχιστα τον αγροτικό χώρο μία αγροτική εκμετάλλευση που ξεκινά από μία ιδιοκτησία 100-150 στρεμμάτων είναι μία μικρομεσαία επιχείρηση. Με πάγιο κεφάλαιο, με ανάγκη για ρευστότητα και με μεγάλο ρίσκο γιατί οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι εκτεθειμένες σε πολλούς κινδύνους όχι μόνο της αγοράς αλλά ακόμη και από τον καιρό. Μία παρατεταμένη ξηρασία για μερικές εβδομάδες ή ένα αιφνίδιο χαλάζι μπορεί να είναι καταστροφική. 

Οι αγρότες της Θήβας έχουν στήσει το μπλόκο τους στο 90. Νέοι στην πλειοψηφία τους, που αναζητούν διεξόδους σε νέες καλλιέργειeς, σύγχρονες εκμεταλλεύσεις, τυποποίηση και συσκευασία, αλλά και πηγές χρηματοδότησης για τις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους. Έχουν πλήρη συνείδηση της πολιτικής κατάστασης και των δυσκολιών που έχει η ο αγώνας τους. Οι νέοι που ήταν στο μπλόκο την Κυριακή το πρωί που έλεγαν: “δεν είναι σκληρή η στάση μας όταν ζητάμε να αποσύρει η κυβέρνηση το σχέδιό της και να υπάρξει διάλογος από μηδενική βάση για να βρούμε συμβιβασμό. Εάν επιβληθεί η πρότασή της, τότε πολλοί από εμάς θα πρέπει απλώς να αλλάξουμε επάγγελμα ή  να μείνουμε άνεργοι. Υπ αυτή την έννοια δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε. Ξέρουμε ότι τα ζητά η Τρόικα. Εάν όμως αυτό είναι το τίμημα της παραμονής μας στο ευρώ, τότε καλύτερα να βγούμε. Το ίδιο λέει και ο περισσότερος κόσμος της περιοχής που ψήφισε όχι στο δημοψήφισμα και το ίδιο θα ψήφιζε και εάν το ερώτημα ήταν πιο καθαρό. Ούτε υπάρχει κάποια διάσπαση ή διάσταση μεταξύ των αγροτών”. 

Κλείσιμο
Εάν έτσι είναι, τότε  η διαρροή του κυβερνητικού επιτελείου που προσπαθεί να υποδαυλίσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και τους κατηγορεί για εγωιστική στάση, απλώς ρίχνει λάδι στην φωτιά και δημιουργεί την απορία εάν ακόμη και τώρα το κυβερνητικό επιτελείο έχει πλήρη συναίσθηση των συνεπειών που θα έχει για τον αγροτικό κόσμο το σχέδιό της. Εάν δεν έχουν τίποτε να χάσουν, τότε γιατί να υποχωρήσουν οι αγρότες; 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK