Ελληνικά ή ευρωπαϊκά σύνορα;
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Ελληνικά ή ευρωπαϊκά σύνορα;

Επιτέλους, το όνειρο του Λαφαζάνη, της Ζωής και του Βαρουφάκη γίνεται σιγά-σιγά πραγματικότητα. Μόνο που δεν το προωθούμε εμείς αλλά οι χώρες της Ευρώπης:

Η Ελλάδα αργά, αλλά σταθερά, γίνεται η Βόρεια Κορέα της Ευρώπης.

Μετά την ΠΓΔΜ, φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα καλείται να σηκώσει και η Βουλγαρία. Οι χώρες του Βίλενγκραντ, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία διαμόρφωσαν ένα «ευρωπαϊκό σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Το σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή της Βουλγαρίας σε «δεύτερη γραμμή άμυνας». Οι τέσσερις χώρες του Βίλενγκραντ θα βοηθήσουν οικονομικά και με αστυνομικούς τη Βουλγαρία για την ανύψωση σιδερένιου φράχτη στα σύνορά της με την Ελλάδα.

Το σχέδιο συζήτησε ήδη την περασμένη εβδομάδα στη Σόφια ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπαν με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Ο τελευταίος επιφυλάχθηκε ν΄ απαντήσει στις 15 Φεβρουαρίου στην Πράγα, όπου θα συνέλθει η σύνοδος των ηγετών του Βίλενγκραντ.
Κλείσιμο

Αν προχωρήσει αυτή η διαδικασία και κατασκευαστεί ο φράχτης, τότε ο μόνος διάδρομος που θα μένει ανοιχτός για τους μετανάστες από την Ελλάδα προς την Ευρώπη θα είναι ο διάδρομος από την Αλβανία, μέσω ΠΓΔΜ και Μαυροβουνίου. Ενας πολύ δύσκολος διάδρομος, αλλά διάδρομος.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα θα φτάσει σε αδιέξοδο αν η αλβανική κυβέρνηση αποφασίσει – και γιατί να μην το κάνει – να σηκώσει μόνη της ή με τη βοήθεια άλλων χωρών φράχτη στα σύνορά της με την Ελλάδα. Τότε η απομόνωση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή ήπειρο θα είναι τέλεια και απόλυτη.  Τότε η Ελλάδα θα είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρώπης, που θα είναι, τουλάχιστον εδαφικά, αποκλεισμένη από την Ευρώπη. Αντίθετα, θα επικοινωνούν με την Ευρώπη εδαφικά η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Μολδαβία και το Κόσσοβο, που δεν είναι καν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου επιθυμούν διακαώς – και προσπαθούν – να ενταχθούν. Παράδοξο; Τραγελαφικό; Εφιαλτικό; Ισως. Αλλά πραγματικό σαν τον ήλιο. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την έξοδο από την Σένγκεν, από την Ε.Ε.; Ποιος ξέρει;

Πάντως οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης – οι πρώην «σοσιαλιστικές» - θεωρούν ότι γίνεται πολλή φασαρία και σπαταλώνται πολύτιμοι πόροι και κεφάλαια για την Ελλάδα, που δεν «νιώθει» ευρωπαϊκή! Πόροι και κεφάλαια που σ' αυτές θ' απέδιδαν πολλαπλάσια! Ο εφιάλτης που ετοίμαζε ο ψεκασμένος για την Ευρώπη, βρίσκεται στο μαξιλάρι του...

Εγιναν λάθη στο μεταναστευτικό; Απειρα. Από τις ανοιχτές πόρτες έως το «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», όλα ήταν λάθος. Γι' αυτό από 41.074 πρόσφυγες και μετανάστες το 2014, φτάσαμε σε 851.319 το 2015. Τα νούμερα όταν είναι συνολικά δεν λένε ψέματα για πολιτικές και ικανότητες.

Υπάρχει λύση; Υπάρχει.

Η Ελλάδα να ζητήσει επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ενωση να φυλάξει τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά – τόσο τα θαλάσσια όσο και τα στεριανά. Να τα φυλάξει με ευρωπαϊκό στρατό, ευρωπαϊκό ναυτικό, συνοριοφύλακες, Frontex, «Ποσειδώνες» κλπ.

Βέβαια, μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να δημιουργεί προβλήματα και κινδύνους, επειδή οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ακούσουν και τα αιτήματα της Τουρκίας. Γι' αυτό μια τέτοια πρωτοβουλία θέλει προετοιμασία και σχέδιο, καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων για την επίλυσή τους. Ικανή διπλωματία για διαπραγματεύσεις κλπ. Αυτά είναι γνωστά.

Αγνωστο είναι πόσο ικανοί είναι το υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση για μια τέτοια δράση, που θα έχει και μακροπρόθεσμες συνέπειες, αφού αν μια φορά τα ελληνικά σύνορα γίνουν ευρωπαϊκά, θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες...

Η δειλία και η αμηχανία δεν βοηθούν στη γεωπολιτική.


*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ