Τα απομεινάρια της σουλτανίας
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Τα απομεινάρια της σουλτανίας

Μετά από εφτά χρόνια. Στο ίδιο σημείο. Σε μηδενική βάση. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Τα θλιβερά αποτελέσματα παντού. Διάσπαρτα. Σε πολλές κοινωνικές ομάδες. Σχεδόν η μισή κοινωνία, ωρυόμενη στα κεραμίδια. Σχεδόν η μισή κοινωνία ζητάει, διαμαρτύρεται, απαιτεί. Να μην αλλάξει τίποτα. Η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αλλά «εγώ, όπως και πριν»!

Ταυτόχρονα. Ολόκληρο σχεδόν το πολιτικό προσωπικό ενθαρρύνει τον λαϊκισμό. Πλαγίως, υπογείως. Ενίοτε ευθέως. 

Η τηλεοπτική δήλωση του Ανδρέα Παπαμιμίκου χαρακτηριστική. «Πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι ορθά και δίκαια». 

Κλείσιμο
Η δημόσια τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά επίσης αποκαλυπτική. Θυμίζει μέρες Ανδρέα και πέτσινης σοσιαλιστικής Αλλαγής. «Οι συντάξεις να μην κουρευτούν»! 

Οι χτεσινοί που γκρέμισαν το σύμπαν, επικριτές του σημερινού αλαλούμ. Οι σημερινοί, τάχα μου αριστεροί, τροπαιοφόροι μιας σωτηρίας με προοπτική «χειρότερα δεν γίνεται απ’ αυτήν». Και το πιο θλιβερό; Κανείς δεν συνεργάζεται με κανέναν. Υποκρισία, ψέμα, μυθομανία!

Αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει τις καλύτερες αντικειμενικές προϋποθέσεις να αναδειχθεί στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής!

Ψέματα ότι η Ελλάδα είναι χώρα αγροτική και παραγωγική. Τα στοιχεία συντριπτικά. Το 10% του ενεργού πληθυσμού που ισχυρίζεται ότι ασχολείται με την αγροτική οικονομία συμβάλλει μόνο στο 3,7% του ΑΕΠ. Ολος αυτός ο ντόρος για το τίποτα!

Αλήθεια είναι ότι αρκετοί αγροτοπατέρες επωφελήθηκαν και εκμαυλίστηκαν από επιδοτήσεις και άφθονες αποζημιώσεις. Οχι όλοι. Αρκετοί!

Ψέματα είναι ότι αυτές οι επιδοτήσεις και αυτές οι αποζημιώσεις κατέληξαν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής διαδικασίας. Η Ψωροκώσταινα εξακολουθεί να σιτίζεται με εισαγόμενα προϊόντα. Από τις φακές μέχρι τα λεμόνια. Αυτό και μόνο συνιστά εθνική προδοσία. Για όσους το πριμοδότησαν, το ανέχτηκαν και το κουκούλωσαν!

Αλήθεια είναι ότι ο αγροτικός πληθυσμός απολάμβανε καθεστώς προστασίας και ασυλίας. Οπως κανένα άλλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας!

Ψέματα είναι ότι αυτή η προνομιακή προστασία συνέβαλε στην ανάπτυξη και την αγροτική παραγωγική διαδικασία. Ο,τι προστατεύεται εκμαυλίζεται, στρεβλώνει και συρρικνώνεται. Ο,τι ελευθερώνεται μαθαίνει, δυναμώνει και θεριεύει. Η δυσκολία είναι ευεργεσία. Η ευκολία μαλθακότητα και ανυπαρξία!

Στην πραγματικότητα το μοναδικό, αποκλειστικό κίνητρο αυτής της ασυλίας και προστασίας ήταν και είναι η κομματική ψηφοθηρία. Γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγαλύτερη παθογένεια της χώρας. Το κόμμα και το κόμμα πάνω από την πατρίδα. Τα απομεινάρια της οθωμανικής σουλτανίας!

Αλήθεια είναι ότι χωρίς τη δανειακή υποστήριξη των Βρυξελλών το αγροτικό εισόδημα θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο!

Ψέματα ότι με δεδομένες τις απαιτήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της ίδιας προστατευτικής πολιτικής!

Αλήθεια είναι ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν μέρος των φορολογικών τους υποχρεώσεων!

Ψέματα ότι τα βάρη είναι ισότιμα μοιρασμένα σε όλους τους εργαζομένους. Με απλά λόγια. Οι σημερινοί νέοι που εξακολουθούν να εργάζονται με μισθούς κάτι λιγότερο από 500 ευρώ τον μήνα, πληρώνουν με τον ιδρώτα τους τόσο το δημόσιο ταμείο όσο και τους μεσάζοντες που με τα εισαγόμενα προϊόντα τους αναπληρώνουν το ελληνικό κενό σε αγροτικά και κτηνοτροφικά είδη πρώτης ανάγκης. Και κερατάδες και δαρμένοι!

Διόλου απίθανο. Ο ίδιος αγρότης που πρωτοστατεί στα μπλόκα μπορεί να είναι με την Ευρωζώνη, να συμφωνεί -θέλει δεν θέλει- με το μνημόνιο και ταυτόχρονα να απαιτεί την ίδια ασυλία και την ίδια προστασία!

Οπως έλεγε και ο Αϊνστάιν, «το σύμπαν μπορεί, η ανθρώπινη βλακεία όμως δεν τελειώνει ποτέ»!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK