Η κυβέρνηση στον ύφαλο του ασφαλιστικού
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η κυβέρνηση στον ύφαλο του ασφαλιστικού

Το ασφαλιστικό αντιμετωπίστηκε από την  κυβέρνηση με μικροπολιτική και πελατειακή λογική.

Αντί να σχεδιαστεί ένα σύστημα σύγχρονο, βιώσιμο με διαφορετικούς πυλώνες που θα πέρναγε την εικόνα μιας πραγματικής, αναγκαίας και δίκαιης μεταρρύθμισης,  επέλεξαν ένα μοντέλο που επιδιώκει να συντηρήσει τη σημερινή κατάσταση ως το 2018 ώστε να περιοριστεί το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.  Ένα σύστημα που επιβαρύνει εξοντωτικά όσους δεν ανήκουν στην πολιτική πελατεία της κυβέρνησης και το οποίο επιβάλλει ακόμη και αύξηση εισφορών  για  να συντηρήσει τα σημερινά επίπεδα συντάξεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί μεγάλες περικοπές και πρέπει να προστατευθούν. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με βάση  κριτήρια. Δεν μπορεί ένας συνταξιούχος που εργάστηκε 35 και 40 χρόνια να αντιμετωπίζεται όπως  ένας που εργάστηκε 15 χρόνια. Ολοι στην Ελλάδα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουμε υποστεί μεγάλες και σοβαρές επιπτώσεις από την κρίση. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να μην  αποκτήσει η χώρα ένα σοβαρό και σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα.

Η κυβέρνηση δημιούργησε μια πρόταση  για το ασφαλιστικό με  αναδιανεμητικό και όχι ανταποδοτικό χαρακτήρα, που όχι μόνο δεν δίνει κανένα κίνητρο για να πληρώνει κάποιος εισφορές, αλλά ουσιαστικά εξισώνει τις εισφορές με φόρους. Το ασφαλιστικό είναι σοβαρό θέμα για να αντιμετωπίζεται με ιδεοληψίες που πετούν στα σκουπίδια «ανθρώπους σαν και εμένα, που έβγαζαν 60.000 και πάνω» όπως είπε και ο κ. Κατρούγκαλος. Ο κίνδυνος τώρα είναι η κυβέρνηση μπροστά στην πίεση των δανειστών να καταλήξει σε ένα ασφαλιστικό που δεν θα είναι δίκαιο, θα δυσαρεστεί τους πάντες  και θα μειώνει αδιάκριτα τις συντάξεις.

Κλείσιμο
Εστω και τώρα η κυβέρνηση  πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει το ζήτημα  με κριτήριο πως θα ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος και  να πάει σε μια ριζική αλλαγή τους ασφαλιστικού συστήματος με τρείς πυλώνες: Έναν για την εθνική σύνταξη που θα την παίρνουν όλοι και θα έχει και κοινωνικό χαρακτήρα. Έναν δεύτερο πυλώνα που θα συμπληρώνει την εθνική σύνταξη και θα είναι ανταποδοτικός ανάλογα με τις εισφορές του κάθε εργαζόμενου και έναν τρίτο πυλώνα στον οποίο οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν εθελοντικά, αν θέλουν να έχουν μεγαλύτερες παροχές.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network