Αλέξη, κάν’ το όπως τα Σκόπια
takis-trakouselis01

Τάκης Τρακουσέλλης

Αλέξη, κάν’ το όπως τα Σκόπια

Στα πόδια της Aston Martin έχουν πέσει πολλές κυβερνήσεις, δίνοντας «γη και ύδωρ» ώστε να επιλέξει τις χώρες τους για να φτιάξει τη νέα παραγωγική της μονάδα.

Βλέπετε δεν είναι μόνο η επένδυση των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Η Aston Martin θα λειτουργήσει ως μαγνήτης στο επιχειρηματικό βλέμμα και άλλων μεγάλων εταιρειών, ενώ είναι και θέμα πρεστίζ της χώρας που θα επιλεγεί. 

Πολλές, λοιπόν, κυβερνήσεις ήρθαν σε επαφή με την εταιρεία προτείνοντας εκτάσεις και κίνητρα για να γίνει η επένδυση στα εδάφη τους. Ολα δείχνουν ότι η χώρα που τελικά θα επιλεγεί θα είναι τα Σκόπια. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη Jaguar-Land Rover που το καλοκαίρι επέλεξε τη Σλοβακία για τη νέα παραγωγική μονάδα της. Η χώρα μας, πνιγμένη τότε στον πολιτικό διχασμό του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ» με το δημοψήφισμα και τις… ιδεοληπτικές περιπέτειες, δεν πήρε χαμπάρι την επιθυμία των Ινδών της Jaguar αλλά και της Aston Martin. Πλέον σχεδόν όλες οι γειτονικές μας χώρες έχουν παραγωγικές μονάδες αυτοκινήτων.

Ολες έχουν δώσει κίνητρα να επενδύσουν στα εδάφη τους αυτοκινητοβιομηχανίες δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. 
Με ρώταγε προ ημερών ένας Βρετανός συνάδελφος πώς είναι δυνατόν να μην επενδύει μία αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα, τώρα που οι μισθοί είναι στο ναδίρ και τα όποια εργασιακά κεκτημένα, που όπως και να το κάνουμε ήταν βραχνάς για τους επενδυτές, έχουν καταρριφθεί. Πώς και δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που πάντα καλοβλέπανε τη στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση της Ελλάδας. Η απάντηση ήρθε από ένα στέλεχος μεγάλης εταιρείας: «Γιατί ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουν εξιλεωθεί με την ιδέα να κατασκευαστεί μία μονάδα βαριάς βιομηχανίας στη χώρα τους».


Εμ βέβαια, βλέπετε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι (Βρετανοί, Γάλλοι, Σουηδοί, Ισπανοί, Γερμανοί, Σλοβένοι, Σλοβάκοι, Τούρκοι, Βούλγαροι, Δανοί κ.ά.) «απλά σκύβουν το κεφάλι στη βαριά μπότα του κεφαλαίου, το οποίο αναγκάζονται να υπηρετήσουν»...
Κλείσιμο
Καλά τα γράφω, αριστερέ Αλέξη;


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ