Η προσφυγική κρίση κρίνει το μέλλον της Ε.Ε, όχι η Ελλάδα
vasilis-dalianis1

Βασίλης Δαλιάνης

Η προσφυγική κρίση κρίνει το μέλλον της Ε.Ε, όχι η Ελλάδα

Το 2015 σημαδεύτηκε από την “ελληνική διαπραγμάτευση” της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕλ.

 Ίσως το παράδειγμα της πιο αποτυχημένης προσπάθειας κατανόησης του πρωτογενούς και παράγωγου Δικαίου της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης από οποιοδήποτε κράτος- μέλος. Οι ασυναρτησίες του κ. Βαρουφάκη και οι πομφόλυγες και τα φληναφήματα των υπολοίπων στελεχών της συγκυβέρνησης που οδήγησαν τη χώρα μας στο όριο της εξόδου από την Ευρωζώνη, δεν απασχολούν πλέον, παρά ελάχιστους, στην Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας γνωρίζει πως η Ελλάδα είναι παλιά ιστορία και το momentum που θα ήθελε να πουλήσει στους ψηφοφόρους του για “θετικά αποτέλεσμα” έχει χαθεί. 

Ο λόγος είναι πως πλέον κρίνεται το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η προσφυγική Κρίση και ο “Ορμπανισμός” (από τον Πρόεδρο Ορμπάν της Ουγγαρίας) θα κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης τις επόμενες εβδομάδες

Το ντόμινο της επαναφοράς προσωρινών έλεγχων στην Ε.Ε. λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Τα λεγόμενα κράτη του Visegrád , ήτοι η Τσεχία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, αδιαφορούν πλήρως για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Και όλοι γνωρίζουν πως εάν και εφόσον η Γερμανία κλείσει τα σύνορά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάψει να υφίσταται όπως την γνωρίζουμε. Σε μια ημέρα θα γυρίσουμε 40 χρόνια πίσω 

Κλείσιμο

Το μέλλον της ενοχοποίησης των ευρωπαϊκών κρατών απειλείται. Τα 60 χρόνια πρωτοφανούς ευημερίας, ευμάρειας και ειρήνης που έζησαν οι Ευρωπαίοι πολίτες, θεωρούνται κάτι τόσο δεδομένο που ελάχιστοι το θυμούνται. Η Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες θα αλλάξει άρδην. Δεν θα μιλάμε πλέον για την Ευρώπη των τριών, ή περισσότερων ταχυτήτων, αλλά για μια Ευρώπη των ομόκεντρων κύκλων. Άλλες χώρες θα βρίσκονται στην αρχή και άλλες στο κέντρο. 

Οι “προβληματικές χώρες”, αυτές δηλαδή  που αμφισβητούν την ενοποιητική διαδικασία δεν θα έχουν μέλλον. Σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται η Μεγάλη Βρετανία και η Δανία. Η Ελλάδα θεωρείται ήδη “καρκίνωμα”. Και σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας πρέπει να προσέξει πολύ, όχι απλώς τις πράξεις του, αλλά  και την ρητορική του. 

Το μέλλον της Ε.Ε. θα κριθεί σύντομα. Το εάν η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό μέλλον, ή θα καταδικαστεί στην εθνική απομόνωση, θα κριθεί την ίδια στιγμή.  Ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται πολύ περισσότερα πράγματα από όσα “πουλάει” στους ψηφοφόρους του. Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK