Το ασφαλιστικό και οι ψευδαισθήσεις
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Το ασφαλιστικό και οι ψευδαισθήσεις

Υπάρχει ένα εφιαλτικά απόκρημνο μονοπάτι στην πλαγιά του φαραγγιού στην Ελ Τσόρο της Μάλαγας στην Ισπανία, που λέγεται το πέρασμα του θανάτου.

Ονομάστηκε έτσι γιατί απεδείχθη εξαιρετικά επικίνδυνο για όσους τολμούσαν να το διασχίσουν: έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια πέντε θανατηφόρα ατυχήματα με αποτέλεσμα να αποφασιστεί το γκρέμισμα των σημείων πρόσβασης. Κάπως έτσι είναι και ο δρόμος της κυβέρνησης με το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν περάσει αυτούσια η πρόταση της κυβέρνησης και δεν επιβάλλουν οι δανειστές επιπλέον επώδυνα μέτρα, η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει τις σχέσεις με μεγάλες κοινωνικές ομάδες, ιδίως του μεσαίου χώρου, αλλά και να προκαλέσει νεο υφεσιακό κύκλο. Ακούω κυβερνητικούς παράγοντες να λένε ότι οι δανειστές δεν θα επιμείνουν σε ακραίες απαιτήσεις. Θα το πει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη Λαγκάρντ και σε άλλους ευρωπαίους ηγέτες, λένε. Μου θυμίζει η ιστορία αυτή λίγο τις καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις.

Τότε που η κυβέρνηση είχε την ψευδαίσθηση ότι οι δανειστές θα καταλάβαιναν, λέει, το ελληνικό πρόβλημα. Όλοι ξέρουμε ακριβώς τι έκαναν οι εταίροι τότε και τι τύχη είχαν οι κυβερνητικές προσδοκίες. Φοβάμαι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πλέον ως τραγωδία, όχι ως φάρσα! Οι δανειστές έκαναν ήδη ένα βήμα πίσω και δέχθηκαν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ως ένα ποσοστό. Ουδεις μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα δεχτούν και άλλες κυβερνητικές προτάσεις. Η κυβέρνηση παίζει και με το χρόνο. Ελπίζει ότι όσο περνά ο καιρός και δεν λαμβάνει αποφάσεις μπορεί να βελτιωθούν οι συνθήκες και να υπάρξει καλύτερη λύση. Το ρίσκο είναι μεγάλο όμως: Ή παίρνει τη συμφωνία νωρίς ή αυτή η συμφωνία μπορεί να γίνει χειρότερη προϊόντος του χρόνου!

Για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες η κυβέρνηση αρχίζει να υποψιάζεται ότι οι δανειστές ίσως τη χρησιμοποιήσουν με το χειρότερο τρόπο. Αφού τη βάλουν να κάνει τη βρώμικη δουλειά και της προκαλέσουν τεράστια πολιτική φθορά, μετά να την οδηγήσουν σε αδιέξοδο αθετοντας υποσχέσεις για το χρέος και φυσικά να την οδηγήσουν  σε πτώση. Γι' αυτό και το ασφαλιστικό μοιάζει με το πέρασμα του θανάτου. Η κυβέρνηση το έχει μπροστά της και δεν ξέρει αν και πώς να το περάσει. Αφου όμως δεν κατάφερε και δεν ήταν προετοιμασμένη το καλοκαίρι να βρει άλλο δρόμο, τώρα αυτό έχει μπροστά της. Ακριβώς δηλαδή όπως και με όλα τα μνημόνια ως τώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ