Δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε (Η πεμπτουσία της δημοκρατίας)
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε (Η πεμπτουσία της δημοκρατίας)

Με την ιστορικής και πολιτισμικής αξίας φράση του τίτλου, που αποτελεί πλέον εθνική πνευματική παρακαταθήκη, απευθυνόταν σε άπταιστα ελληνικά ο αείμνηστος Μένιος Κουτσόγιωργας, εν ονόματι της δημοκρατίας και αυτός [ποιος δεν έχει πηδήξει (σ)τον τόπο αυτό;], απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα κυβερνητικά πεπραγμένα και τις δικές του αθλιότητες.

 Με απλά λόγια, εσύ που διαχειρίστηκες κάποιο θέμα στο παρελθόν, που το διαχειρίζομαι τώρα εγώ, δεν έχεις δικαίωμα να έχεις άποψη γι’ αυτό και να με κρίνεις. Η πεμπτουσία της δημοκρατίας δηλαδή. Το κακό είναι ότι αυτοί (αυτοαποκαλούνται και αριστεροί) που προβάλλουν τη δημοκρατία ως λάβαρο του αγώνα τους κατά -αλλά και για την κατάκτηση- της εξουσίας, μόλις στρογγυλοκαθίσουν στην πολυπόθητη καρέκλα, δείχνουν ξεκάθαρα πώς την εννοούν. Δημοκρατία είναι το δικαίωμά τους να κρίνουν τα πάντα, να έχουν πάντα δίκιο και ό,τι κάνουν να είναι το μόνο σωστό και υπεράνω κριτικής γιατί γίνεται εν ονόματι του λαού και της ίδιας της δημοκρατίας από τιτλούχους δημοκράτες. Εκεί κοντά στον φασισμό δηλαδή. Ετσι ουσιαστικά απάντησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη -της δήθεν Αριστεράς- στην κριτική της αντιπολίτευσης αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό. «Δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε».

Το μόνο δικαίωμα που αναγνώρισε στην αντιπολίτευση είναι να παραδεχθεί την αυθεντία και το αλάθητο της κυβέρνησης και να ψηφίσει τη μεγαλοφυή πρόταση Κατρούγκαλου, που σώζει το Ασφαλιστικό που η ίδια κατέστρεψε. (Φαντάζομαι -γιατί δεν διευκρινίζεται- ότι εξαιρούνται της απαγόρευσης ομιλίας και ευθύνης οι πρώην Πασόκοι του ΣΥΡΙΖΑ και οι πρώην Νεοδημοκράτες των ΑΝΕΛ, λόγω εμβαπτίσεως στην κολυμβήθρα του ΣΥΡΙΖΑ-Σιλωάμ και της δι’ αυτής αυτόματης εξιλέωσης.) Το κακό όμως δεν σταματάει εδώ. Η αντιπολίτευση φαίνεται πως πήρε σοβαρά και αποδέχθηκε την απαγόρευση «διά να ομιλεί» της κυρίας εκπροσώπου της κυβέρνησης και ερμηνεύοντάς την, κατά την πάγια τακτική του λαϊκισμού της εν Ελλάδι εκάστοτε αντιπολίτευσης, ότι δεν δικαιούται ούτε υποχρεούται να ομιλεί επί της ουσίας.

Γιατί να το κάνει, άλλωστε, αφού αυτοί που επιλέγουν θέλουν χάδια στα αυτιά... Επίσης, προσανατόλισε την κριτική της στη δήθεν αριστερή διακυβέρνηση, βγαίνοντάς της από αριστερά και βέβαια αντιμνημονιακά. Τσίμπησε δηλαδή το δόλωμα που της πέταξαν δίνοντας στην κυβέρνηση επιχειρήματα να την κατηγορεί. «Είχατε πει ότι δεν θα κόψετε συντάξεις και το κάνετε», είναι η κύρια κριτική των εκτός κυβέρνησης. «Είστε κωλοτούμπες, απατεώνες» και άλλα τέτοια. Τίποτα όμως επί της ουσίας, μια αντιπρόταση, ένα αντίμετρο, μια αλήθεια. Αρνηση με κορόνες.
Κλείσιμο

Εκτός, εννοείται, από φωτεινές εξαιρέσεις που χάνονται στον ορυμαγδό των φωνασκούντων. Η κόντρα πάντως καλά κρατεί, η ζωή συνεχίζεται, το Ασφαλιστικό βουλιάζει. Δηλαδή ο τόπος βουλιάζει. Καταφυγή και μόνη μας ελπίδα, η πρόσφατη θεία φώτιση. Αυτός μάλλον είναι και ο λόγος που η κυβερνητική πρόταση «διάσωσης» του Ασφαλιστικού δείχνει να είναι βαθύτατα θρησκευτική, αφού στηρίζεται στο πατερικό «δος ημίν σήμερον». Δεν πειράζουμε σήμερα κανέναν, πετσοκόβουμε όμως αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη αύριο, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν αυτά που πλήρωναν και λίγο περισσότερα για να πάρουν πολύ λιγότερα απ’ αυτά που θα παίρνουν οι σημερινοί συνταξιούχοι μέχρι το 2018 (που θα είμαστε κυβέρνηση και μετά βλέπουμε). Χαμένοι αυτοί που, αν και πλήρωναν τα ίδια με τους άλλους, είχαν την ατυχία να είναι λίγο μικρότεροι ή να μην επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα. Μη θίγετε τα κακώς κείμενα και την εκλογική μας βάση και βέβαια δος ημίν σήμερον.

Ετσι γίνεται και με την προείσπραξη του φόρου εισοδήματος που έφτασε στο 100%, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το τρέχον έτος εισπράττουμε και τον φόρο του επόμενου, που δεν θα εισπράξουμε δεκάρα και θα ’χουμε πρόβλημα γιατί θα συμψηφιστεί ο φόρος με τον προεισπραχθέντα. Κλείνουμε, δηλαδή, την τρύπα τώρα που έχουμε ανάγκη και σε 1 ή 2 χρόνια βλέπουμε. Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει. Εξασφαλίζουμε την εκλογική μας βάση επί του παρόντος και στο μέλλον θα δούμε, αναλόγως τού πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αν θα είμαστε εμείς ή άλλοι στο τιμόνι κ.λπ. Εδώ δηλαδή μιλάμε για εθνικό σχέδιο και ειδικά μελετημένη στρατηγική που εγγυάται την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη μείωση της ανεργίας και εντέλει σε ορατό μέλλον την έξοδο από την κρίση. Ας μας λυπηθεί τουλάχιστον ο Θεός. Το δικαιούμαστε, γιατί υπήρξαμε ευλαβικοί τις άγιες ημέρες που πέρασαν στους χειμερινούς προορισμούς. 



* Ο κ. Γιώργος Δ. Ανδρέου είναι δικηγόρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK