Περιουσιολόγιο: πηγή εσόδων ή βοήθημα για νέες λίστες;
patsopoulos01

Γ. Ι. Πατσόπουλος

Περιουσιολόγιο: πηγή εσόδων ή βοήθημα για νέες λίστες;

Αναμένοντας το νέο έτος, έχουμε να υποδεχθούμε, εκτός από τις ελπίδες και ευχές μας, τον νέο τρόμο του φορολογούμενου πολίτη: το όνομά του γνωστό: Περιουσιολόγιο, ο σύγχρονος Μεγάλος Αδελφός του δημοκρατικού ολοκληρωτισμού.

Αποτελεσματικό εργαλείο για «πάσαν νόσον και ..….».  Περισσότερο απ’ όλα χρήσιμο για τον χυδαιότερο λαϊκισμό: «Βλέπετε τι βάσανα έχουν οι έχοντες και κατέχοντες!». Εχοντες και κατέχοντες: στο σύνολό τους φοροφυγάδες και καταχραστές, κανείς αποταμιευτής, κανείς δημιουργός, κανείς επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ο,τι θέλει να ακούει ο λαός, οι οπαδοί, οι επιχαίροντες για την κατσίκα του γείτονα, οι δημοκράτες της ισοπέδωσης. Το γεγονός ότι πολλοί οικονομολόγοι είναι αρνητικοί στη σύνταξη μιας ακόμα λίστας και στην επιβολή ενός ακόμα φόρου με δυσμενείς επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις και στην οικονομία γενικότερα, δεν φαίνεται να ανησυχεί τους πολιτικούς μας αρχηγούς.

Ούτε φαίνεται να τους προβληματίζει το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός κρατών που είχαν επιβάλει στο παρελθόν φόρο περιουσίας με βάση κάποια συνολική απογραφή, στο μεταξύ, τον κατάργησε λόγω αναποτελεσματικότητας. Και κατά μείζονα λόγο δεν παραδειγματίζονται από το τι συνέβη σε άλλες χώρες: πολλά δισ. άλλαξαν τράπεζες κατάθεσης, ενώ οι κρατικές εισπράξεις απογοήτευσαν τους σχεδιαστές.  Το γνωστό σενάριο: οι παρενέργειες και οι παράπλευρες απώλειες μεγαλύτερες από τα εισπρακτικά αποτελέσματα. Η «εξυπνάδα» του κομπλεξικού Ανατολίτη: επενδύσεις θέλουμε, τους επενδυτές καταδιώκουμε!

Η δεύτερη γνωστή σκοπιμότητα: επιβολή αναδρομικής φορολογίας με βάση τη λογική του «πόθεν έσχες»: δεν έχεις αρχείο φορολογικών δηλώσεων και εκκαθαριστικών τουλάχιστον 20ετίας; Αρα υπάγεσαι στην ονομαζόμενη «επαύξηση περιουσίας», άσχετα αν αυτή έγινε νόμος του κράτους στις 30.9.2010. Κατά την άποψη των φορολογικών αρχών, ισχύει από τη γέννηση του φορολογούμενου.

Κλείσιμο
Είναι περιττό να υπογραμμίσουμε ότι από το έτος 2017 ή το 2018 έχει συμφωνηθεί ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις περισσότερες χώρες του πλανήτη και επομένως η φορολογική αρχή γνωρίζει, ή πολύ σύντομα θα γνωρίζει, τα πάντα: ακίνητα με βάση το Ε9, καταθέσεις και υπόλοιπα λογαριασμών με βάση την πρόσφατη υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων, λογαριασμούς και αμοιβές σε τράπεζες εξωτερικού με βάση τη σύμβαση του ΟΟΣΑ, συμμετοχές σε εταιρείες από το ΓΕΜΗ, μετοχές από το Χρηματιστήριο Αθηνών κ.τ.λ. Με τόση ηλεκτρονική πληροφόρηση, τι χρειάζεται το Περιουσιολόγιο, με δεδομένο ότι όλοι οι αρμόδιοι ισχυρίζονται ότι δεν θα επιβληθεί φόρος περιουσίας; 

Γιατί το ελληνικό κράτος να επιβάλει αυτή την αντιπαθητική και ψυχοφθόρα υποχρέωση στους πολίτες του; Προφανώς γιατί η συγκέντρωση των στοιχείων έχει μεγάλο διοικητικό κόστος, ενώ η σύνταξη για τον κάθε φορολογούμενο μεταθέτει το βάρος στον ίδιο. Ο ελεγκτικός μηχανισμός απλά θα ελέγχει την πληρότητα της σχετικής ηλεκτρονικής σελίδας. Και η ασφάλεια για τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη;  Ιδιαίτερα τα μετρητά και τα αντικείμενα ή κειμήλια κάποιας αξίας; Ποιος οργανισμός και ποιος υπεύθυνος μπορεί να υποσχεθεί το απαραβίαστο του φορολογικού απορρήτου; Απόρρητο: μια λέξη που πρέπει να διαγραφεί από την ελληνική νομοθεσία και ίσως και από τα λεξικά και τις εγκυκλοπαίδειες. Σύντομα θα είναι αντικείμενο μελέτης της Ιστορίας. 

Διαφορετική βέβαια είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος για τους ελεγχόμενους φορολογούμενους. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει πρόσβαση σε απόρρητα αρχεία, αλλά μόνο γι’ αυτούς. Δεν καταντάει δόλια υπερβολή το απόλυτο φακέλωμα όλων χωρίς εξαίρεση των πολιτών; Δεν γίνεται κατανοητό ότι εξαπλώνεται μια αντιπαραγωγική και αντιεπενδυτική φοβία;
Ο νέος «αδελφός» θα δίνει και απίστευτες δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων. Τόση αξία συμμετοχών δηλώθηκε, τόσες καταθέσεις εσωτερικού, τόσες εξωτερικού, τόσα μετρητά στο σπίτι, τόσα αντικείμενα αξίας κ.τ.λ. Λίστες ανά είδος περιουσίας, ΔΟΥ, περιοχή, φύλο, επαγγελματική απασχόληση κ.τ.λ. Οι παραγόμενες λίστες και κάθε άλλο στατιστικό στοιχείο θα ανακοινώνονται στα ΜΜΕ για λόγους επικοινωνιακούς και ομαδικής συμμόρφωσης. Σύντομα θα μεταβληθούν σε αντικείμενο συναλλαγής και θα αποκτήσουν εμπορεύσιμη αξία. Και ενώ το Περιουσιολόγιο ακούγεται με αρνητική διάθεση, από την πλειονότητα των φορολογουμένων κανείς δεν σκέφτηκε πόσες ομάδες πολιτών θα χαρούν και θα αυξήσουν τις δραστηριότητές τους από αυτές τις λίστες και τις διαρροές τους.

■ Απαραίτητο αρχείο με πολλά δεδομένα για τα τμήματα προώθησης πολλών επιχειρήσεων, ασφαλιστικών εταιρειών, εταιρειών επενδύσεων: θα φτιάχνουν προϊόντα ανάλογα με το σωστό target group και θα γνωρίζουν ασφαλέστερα τι να προτείνουν.

■ Δημιουργία ειδικών τμημάτων στις εταιρείες δημοσκοπήσεων και ατελείωτες αναλύσεις, συγκριτικά στοιχεία, συνεντεύξεις.

■ Δωρεάν πρώτη ύλη για τα κουτσομπολίστικα πρωινάδικα, μεσημεριανάδικα και κάθε φύσεως τηλεοπτικά σκουπίδια. Δημιουργία ατέλειωτων συζητήσεων και αναλύσεων για φορολογικά θέματα και αποταμιεύσεις για το φιλοθεάμον κοινό.

■ Το πιο χρήσιμο όπλο στους ληστές και στους διαρρήκτες. Θα γνωρίζουν επιστημονικά τα υποψήφια θύματά τους και πόση λεία προσδοκούν από το καθένα, προκειμένου να μην προβαίνουν σε πράξεις χωρίς επαρκές αντίκρισμα.  

■ Απαραίτητο εργαλείο για τους επίδοξους απαγωγείς. Βλέποντας τα πάντα στις λίστες που διέρρευσαν, θα γνωρίζουν το ύψος των αποταμιεύσεων και θα ζητούν πιο σωστά και υπαρκτά λύτρα.

Τελικά το εκτρωματικό αυτό κατασκεύασμα θα έχει πολλούς υποστηρικτές. Θα αυξήσει τα κουτσομπολιά και θα γίνει όργανο μεγάλης εξάσκησης στην κοινωνική κριτική και ανάλυση. Μετατροπή της κοινωνίας σε ομάδα «οικονομικού γυμνισμού». Οσο για τα δημόσια έσοδα και τους φόρους που πρόκειται να επιβληθούν παρά τις αντίθετες δηλώσεις: συνέχεια θα γίνονται αναλύσεις και συζητήσεις για χρήματα που απλά δεν θα υπάρχουν και, όταν υπάρχουν, θα ταξιδεύουν μακριά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ