Η αναβολή του Παράλληλου Προγράμματος: Μια πικρή δικαίωση
 Κώστας Μπαργιώτας

Κώστας Μπαργιώτας

Η αναβολή του Παράλληλου Προγράμματος: Μια πικρή δικαίωση

Αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο ή για τις καλένδες, πιθανότατα, το νομοσχέδιο που είχε βαπτίσει η κυβέρνηση “παράλληλο πρόγραμμα”, καθώς όπως είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή σύσσωμη η αντιπολίτευση, δεν υπήρχε στοιχειωδώς έστω, κοστολόγηση των μέτρων ούτε χρόνος, για να συζητηθεί.

Παρά τις επισημάνσεις μας και την έκκληση να δοθεί χρόνος σε όλους, η κυβέρνηση επέμενε σε διαδικασίες εξπρές. Έσπευσε, μάλιστα, το Μαξίμου να εγκαλέσει την αντιπολίτευση, που στο μεταξύ είχε αποχωρήσει, αποκαλώντας την “Τρόικα Εσωτερικού”. Αυτά το βράδυ της Τετάρτης, γιατί χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Βουλής, εισηγήθηκε να “γίνουν σεβαστές οι ενστάσεις των κομμάτων της μείζονος αντιπολιτεύσεως” και να αναβληθεί η συζήτηση! Τέτοια συνεπεία. 
Το συγχωρεμένο “παράλληλο πρόγραμμα” ήταν στην πραγματικότητα ένα συνονθύλευμα τροπολογιών, που σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή “περίσσεψαν από το νομοσχέδιο για τους βοσκότοπους”.

Διατάξεις συνολικά οκτώ υπουργείων, ασύνδετες και συχνά αλληλοαναιρούμενες, συγκολλημένες με ένα ανέτοιμο προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυνε. Ακόμη και τα περίφημα κοινωνικά μέτρα, αυτά που ακοστολόγητα και γενικόλογα προκάλεσαν πρώτα τις αντιρρήσεις της τρόικας εξωτερικού και στη συνέχεια την τρυφερότητα του κ. Βούτση για την αντιπολίτευση-τρόικα εσωτερικού, ήταν γενικόλογες διακηρύξεις ανέτοιμες και ανεφάρμοστες τεχνικά πρώτα και δευτερευόντως λόγω οικονομικών συνθηκών. Τα πάντα, άλλωστε, είχαν παραπομπή σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις και διατάγματα, που υποτίθεται, θα περιέγραφαν τον τρόπο, τους δικαιούχους κτλ.

Όπως και με την εμβόλιμη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, το οποίο συζητήθηκε κατεπειγόντως ανάμεσα στις συνεδριάσεις του δεύτερου πολυνομοσχεδίου προ-απαιτούμενων, για να ξεχαστεί αμέσως μετά, έτσι και με το “παράλληλο πρόγραμμα” η κυβέρνηση επιχείρησε να μετριάσει επικοινωνιακά την επίπτωση της ρύθμισης των κόκκινων δανείων. Αυτή τη φορά όμως δεν έφερε στη βουλή ένα έτοιμο σχέδιο νομού, αλλά ένα συνονθύλευμα χωρίς κοστολόγηση, με διορισμούς από το παράθυρο, αυθαιρεσίες και λαϊκιστικές διακηρύξεις με την πρόθεση είτε να αιφνιδιάσει τους πάντες δημιουργώντας τετελεσμένα είτε σκοπεύοντας εξ αρχής να αναδιπλωθεί παριστάνοντας πως ‘έπεσε” μαχόμενη! Ήδη από προχθές το βράδυ, η συναινετική αναφορά στην τρόικα εσωτερικού προϊδέαζε για το πλαίσιο των πολιτικών επιδιώξεων του Μαξίμου. Προφανώς, τις επόμενες μέρες θα ξεθαφτεί το αντιμνημονιακό λάβαρο με όλα του τα παραφερνάλια. Μέχρι την επόμενη απόπειρα συναίνεσης ίσως. 

Θα έπρεπε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι, όμως η γεύση είναι πικρή. Συνεχίζοντας με αυτόν τον αλλοπρόσαλλο συνδυασμό αλαζονείας, προχειρότητας, κουτοπονηριάς και λαϊκισμού η κυβέρνηση οδήγησε τον εαυτό της αλλά δυστυχώς και τη χώρα, σε μια ταπείνωση άνευ προηγουμένου. Πρώτη φορά αποσύρεται νομοσχέδιο από τη Βουλή με τέτοιους όρους. Θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να παίζει με το κοινοβούλιο, τους θεσμούς και το κύρος της χώρας. Να πάψει να αντιπολιτεύεται τον εαυτό της και να αρχίσει να κυβερνά.

Κλείσιμο
Κώστας Μπαργιώτας

Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι
Υπεύθυνος του τομέα υγείας του κόμματος

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ