Ευρωπαϊκά είναι τα χρήματα; Μην τα επιστρέψεις ποτέ!
Νίκος Μηλαπίδης

Νίκος Μηλαπίδης

Ευρωπαϊκά είναι τα χρήματα; Μην τα επιστρέψεις ποτέ!

Ήταν γνωστό ήδη από το 2012, όταν εκδόθηκε η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, ότι η χώρα θα πλήρωνε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο την παλαιοκομματική εφευρετικότητα του κ. Χατζηγάκη εν έτει 2008 και 2009.

Η απόφαση ήρθε να επικυρώσει τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας της Ευρωπαϊκής επιτροπής, που διαπίστωσε ότι αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, τα περίπου 400 εκατ. ευρώ  που είχαν δοθεί, μέσω ΕΛΓΑ, από τον πρώην υπουργό της Ν.Δ. στους αγρότες, για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ο αληθινός λόγος, βέβαια, ήταν να μαζευτούν οι αγρότες από τα μπλόκα και να περάσει η κυβέρνηση Καραμανλή από τη στενωπό της «σκληρής» υπαίθρου.

Η αίτηση αναίρεσης που ασκήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία απερρίφθη και ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014 με έγγραφο που κατέθεσε ο πρώην Υπ. Οικονομικών κ. Χαρδούβελης στη Βουλή, γνωρίζαμε ότι όσο καθυστέρηση και αν έπαιζε το πολιτικό προσωπικό της  χώρας, περισσότεροι από 700.000 αγρότες θα πρέπει να επιστρέψουν τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν την ανωτέρω περίοδο από το «πακέτο Χατζηγάκη, πάντα λόγω του «κακού» μας του καιρού.

Ο μέσος όρος αποζημίωσης που εισέπραξε η μεγάλη μάζα των 500.000 αγροτών δεν υπερέβη τα 150 ευρώ κατ' άτομο, για μια ομάδα 1.818 μεγαλοαγροτών το μέσο «μπόνους» κυμάνθηκε στα 11.600 ευρώ, ενώ για 783 ανήλθε σε 19.330 ευρώ. Υπάρχουν και 83 προνομιούχοι που έβαλαν στην τσέπη από 30.000 ως και άνω των 100.000 ευρώ!

Κλείσιμο
Η μη ανάκτηση δε των ποσών αυτών από τους αγρότες λήπτες συνεπάγεται την επιβολή προστίμου σε βάρος της Ελλάδας, με ταυτόχρονο αποκλεισμό των επιχειρήσεων (αγροτών) που ήταν λήπτες της παράνομης ενίσχυσης από κάθε περαιτέρω ενίσχυση μέχρι την ημερομηνία πλήρους συμμόρφωσης.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο αρμόδιος  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάκτηση των πακέτων θα θεωρούσε την διαδικασία ανάκτησης ως μια πράξη εξυγίανσης και δικαιοσύνης. «Μάνα εξ ουρανού» για έναν Υπουργό να ξεχωρίσει την κυβέρνηση που εκπροσωπεί από τις πελατειακές αμαρτίες του παρελθόντος (και των προηγουμένων κυβερνητικών πρακτικών) και ταυτόχρονα να καταδικάσει δημοσίως και εμπράκτως τις φαύλες συνήθειες ενός συστήματος που χρεωκόπησε.

Όχι όμως στην Ελλάδα: Εδώ με αναίσχυντες κορώνες, σαν αυτή του Υπουργού Αποστόλου από το βήμα της Βουλής, παίρνουμε την διαβεβαίωση ότι κι αυτό το ζήτημα θα το κουκουλώσουμε, θα το στείλουμε στον επόμενο, θα τους ξεγελάσουμε τους κουτόφραγκους.

«Όσο είμαι εγώ υπουργός και όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υπάρξουν ανακτήσεις», διεμήνυσε ο κ. Αποστόλου, καλώντας τον αγροτικό κόσμο της χώρας να μην ανησυχεί, όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση. «Κανένας κατεργάρης δε θα πάει στον πάγκο του», όποιος τα άρπαξε καλώς έπραξε, μαγκιά του!

Είναι η κυρίαρχη πρακτική της μπλόφας, της παραπλάνησης των ευρωπαϊκών αρχών και των δηλώσεων εσωτερικής κατανάλωσης που ταΐζει τον ελέφαντα κάτω από το χαλί της ελληνικής κουτοπονηριάς.

Ο πολυμήχανος κ. Αποστόλου είναι γνήσιο τέκνο βέβαια μιας κυβέρνησης, που καλεί σε απεργία, που φέρνει νομοσχέδιο κι αλλάζει όσα ρύθμισε το αμέσως προηγούμενο και αναλαμβάνει δεσμεύσεις για την διαχείριση του Προσφυγικού και από τον Οκτώβριο κοιτά τις βάρκες να πλέουν. Είναι προφανές ότι δεν πασχίζουν, αλλά ούτε καν προσπαθούν να ανταποκριθούν στις διοικητικές προδιαγραφές μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Μας έφτασαν ένα βήμα από το Grexit (που εξακολουθεί να καραδοκεί), η ελευθερία κεφαλαίων έχει προ πολλού αρθεί, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι κρατάμε τσίγκινη ομπρέλα και τώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος του περιορισμού και της ελεύθερης μετακίνησης (αναστολή εφαρμογής Συνθήκης Σέγκεν).

Κινδυνεύουμε να καταγραφούμε στη συνείδηση της ευρωπαϊκής οικογένειας, ως η ειδική περίπτωση. Ένα «γαλατικό χωριό» σε καραντίνα στα νότια της Ευρώπης.

Είχε δίκιο τελικά ο κ. Αποστόλου. Όσο υπάρχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα φροντίζει για την απομάκρυνση της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι’ αυτό ανησυχούμε.

*Ο Νίκος Μηλαπίδης είναι διευθυντής της ΚΟ του Ποταμιού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK